Początek winiarskiego biznesu rodziny Escudero datuje się na 1852 r. W małej miejscowości regionu Rioja - Grávalos, Juan Escudero był wtedy pionierem w użyciu dębowych beczek w produkcji wina. Wspólnie ze swoim synem Benito rozpoczął budowę piwnic i pracę nad uzyskaniem jak najlepszej jakości wina. Tak zaczyna się historia czteropokoleniowego rodzinnego biznesu i pasji winiarskiej. Przy okazji pochylania się nad ich działalnością, warto zwrócić uwagę na dwa wina, które wyróżniają się nieprzeciętnymi walorami na tle szerokiej gamy doskonałych produktów Familia Escudero - Arvum oraz Vidau.
Arvum to łacińskie słowo, które znaczy ziemię lub pole uprawne. Jest winem specjalnym. Bazuje na najstarszych i najlepszych krzewach, dojrzewa w najwyższej jakości dębie, a w jego produkcję winiarska rodzina angażuje całą pasję, jaką posiada. Wino jest pewnego rodzaju hołdem i wyrażeniem uznania dla przodków. O tym, jak bardzo winiarze utożsamiają się z efektem własnej pracy świadczy fakt, że na jego etykiecie znajdziemy zaledwie dwa elementy graficzne - podpisy Benito i jego żony Antonii na tle, który przedstawia odcisk palca Benito.
Wino jest więc hołdem dla przodków, lecz nie tylko w wąskim znaczeniu tego słowa, ale także szerokim, co zapowiada łacińska nazwa. Mowa tutaj o Rzymianach, którzy dwa tysiące lat temu zaczęli uprawiać żyzne ziemie w dolinie rzeki Ebro, a także na terenach, z których pochodzi rodzina Escudero. Rzymianie nauczyli mieszkańców obecnego regionu Rioja posługiwać się alfabetem, wybudowali drogi i oczywiście przekazali wiedzę na temat uprawy winorośli oraz oliwek. Ziemie w Grávalos są więc uprawiane od dwóch tysiącleci, a Arvum jest dowodem uznania dla pracy wielu pokoleń winiarzy.
Inne topowe wino rodziny Escudero to Vidau. W przeszłości nazywano tym słowem winnice, w których rosły krzewy różnych odmian winorośli. Z tego określenia powstała koncepcja nowego wina. Dokonano selekcji najlepszych i najbardziej dojrzałych gron ze starych, ponad stuletnich krzewów, co dało bardzo złożone, ale również bardzo naturalne i pełne tradycji wino. Wino, które sięga korzeniami do blendów, jakie tworzyli Escudero w poprzednich pokoleniach. Bazowało ono na tempranillo, garnacha, mazuelo czy graciano. Właśnie taki kupaż kryje się pod nazwą Vidau.
Oba wina pokazują jak winiarstwo może stać się formą sztuki. Intensywność aromatów i smaków oraz doskonała harmonia sprawiają, że obydwa są winami kompletnymi, które dają pojęcie jak wspaniałe efekty może dać wielopokoleniowa praca, która równocześnie jest także pasją.