Zarządzanie winnicą - casus winnicy Tiberini 0

Winnica braci Tiberini była już przedmiotem wpisu na naszym blogu, przy okazji degustacji wina Brumesco IGT Toscana Bianco. Jako że jutro (03.02.2017) odbędzie się w Słonecznej Winnicy degustacja jednego z win czerwonych autorstwa toskańskich winiarzy - Poggiardello IGT Toscana Rosso, chcielibyśmy zwrócić uwagę na rodzinny charakter winnicy oraz sposób jej zarządzania.

Rodzina Tiberini od 6 pokoleń zamieszkuje oraz pracuje w Montepulciano. Posiadłość nosi nazwę le Caggiole i jest położona na wzgórzach tej urokliwej, toskańskiej miejscowości. To, że Tiberini cenią sobie swoje korzenie widoczne jest już na ich stornie internetowej, gdzie przedstawiają skrupulatnie wykonane drzewo genealogiczne.  

fot. tiberiniwines.com

Co ważne, każde pokolenie uczyło się od poprzedniego winiarskiego fachu, ale także, co podkreślają, miłości dla ziemi oraz pasji dla jej uprawy. Są to ludzie organicznie związani z uprawą winorośli. Na początku winnica była zarządzana w sposób typowy (i cokolwiek autorytatywny) dla gospodarstw rolnych, czyli przez głowę rodziny, zwaną capoccia. Capoccia, czy też pater familias administrował życiem całej domowej wspólnoty, dyrygował jej pracą, wypowiadał się na każdy temat, a od jego decyzji nie było możliwości odwołania. Podział obowiązków był czytelny i w rodzinie Tiberini to najstarszy syn zajmował się winnicą, gajem oliwnym oraz drzewami owocowymi. Ten sposób zarządzania wydaje się surowy i autorytatywny, jednak rodzina Tiberini jest zgodna, że administrowanie winnicą oraz rodziną następowało w sposób, który nie zaburzał harmonii w ich funkcjonowaniu. Jednak czasy się zmieniają i dostrzegł to w 1960 roku dziadek obecnych właścicieli - Gino. Zdecydował on, że należy odejść od paternalistycznego modelu zarządzania i zasady, że to najstarszy syn zajmuje się winnicą. W efekcie, jego wnukowie - Fabio oraz Luca kontynuują rodzinną tradycję z nie mniejszym zaangażowaniem i pasją niż ich przodkowie. Ich marzeniem pozostaje przekazanie winnych krzewów własnym dzieciom, aby w le Caggiole wciąż powstawały perełki toskańskiego winiarstwa.

fot. Rafał Wodzyński

Jednym z win, które są dumą braci Tiberini jest Poggiardello IGT Toscana Rosso. Jest to ich podstawowe wino, ale jako toskańskie entry level wine posiada wszystkie cechy, aby dawać radość podczas niezobowiązujących kolacji, na których pojawią się lekkie potrawy kuchni włoskiej. Do produkcji zostały użyte grona Prugnolo Gentile, czyli Sangiovese (85%) oraz Canaiolo Nero (15%). Zbiór został przeprowadzony w pierwszym tygodniu października i odbywał się ręcznie. Po odszypułkowaniu i premaceracji na zimno, co miało zapewnić koncentrację aromatów owocowych w bukiecie, rozpoczęto fermentację alkoholową ze skórkami w zbiornikach z nierdzewnej stali, w kontrolowanej temperaturze, z wykorzystaniem naturalnych drożdży. Trwała ona 14-16 dni. Zaraz potem została przeprowadzona fermentacja malolaktyczna, co zawsze czyni wino bardziej wygładzonym. Poggiardello dojrzewało przez krótki czas w beczkach z dębowego drewna (drugiego lub trzeciego użycia), a następnie w butelkach.

Zapraszamy serdecznie na jutrzejszą degustację!

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl