Zaproszenie na degustację win z Cantine IONIS 0

Wśród wzgórz doliny Itria, pomiędzy morzem Jońskim a Adriatykiem, w salentyńskim słońcu dojrzewają właśnie grona, z których niedługo powstaną wina bazujące na szczepach primitivo, negroamaro czy nero di Troia. To właśnie tu - na obcasie włoskiego buta - powstają wina IONIS.

Mamy przyjemność przedstawić je Państwu i jesteśmy dumni, że wina IONIS będą stanowiły część specjalnej selekcji Słonecznej Winnicy. Selekcja obejmować będzie wina zakupione bezpośrednio w winnicy z pominięciem pośredników handlowych oraz hurtowni.

Winiarskie przedsięwzięcie zawdzięcza swój byt osobie Giulio Palmisaniego. Ten włoski enolog z pomocą swoich dwóch synów Sergio i Mauro w 2008 roku powołał do życia markę IONIS. Za cel postawili oni sobie produkcję win, opierających się o najbardziej szlachetne odmiany winogron Półwyspu Salentyńskiego. Czterdziestoletnie doświadczenie seniora rodu pozwoliło na wybór najlepszych terenów do uprawy winorośli. Nawiązując współpracę z wieloma winiarzami z regionu Apulii, udało mu się wyselekcjonować grona, które pozwalają na stworzenie win najpełniej oddających charakter włoskiego południa. Poruszając się z łatwością wśród szczepów autochtonicznych oraz tych o międzynarodowej sławie panowie Palmisano decydują o właściwym czasie zbioru, a po winifikacji - o wyborze tych win, które z uwagi na swój potencjał dojrzewać będą w beczkach. Do samego procesu starzenia win w dębie podchodzą w sposób niezwykle nowoczesny, ponieważ filozofią Cantine Ionis jest elastyczny czas pozostawania wina w beczce. Wino zostaje butelkowane dopiero wtedy, gdy harmonia pomiędzy świeżą i ekspresyjną owocowością a nutami beczkowymi, takimi jak wanilia czy nuty przyprawowe, zostanie osiągnięta.

Firma kieruje swoją ofertę głównie do zagranicznych konsumentów. Sympatycy wina z Niemiec, Szwajcarii, Francji, Wielkiej Brytanii, USA, Danii, Holandii oraz Belgii znają już aromaty i smaki win IONIS. Teraz będą je mogli poznać także polscy konsumenci!

Degustacja odbyła się w piątek 25.09.2015 w godzinach 15:00 – 21:00 w Słonecznej Winnicy, przy ulicy Modlińskiej 16 w Jabłonnie.

 

fot. A. Siergiej

Wina z Cantine IONIS w naszej ofercie:

 

Rys Agave Chardonnay Cantine IONIS

Bardzo udane chardonnay z włoskiej Apulii. Po ręcznym zbiorze moszcz zostaje schłodzony do temperatury 5°C na 24 godziny. Następnie fermentuje w temperaturze 12-14°C. Wino posiada słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Bukiet otwiera się ekspresyjne nutami owoców tropikalnych: banana, ananasa, ale także brzoskwiń, jabłek i świeżych, białych kwiatów. Wszystkie aromaty są podkreślone poprzez orzeźwiającą kwasowość. Będzie doskonałym dopełnieniem dań na bazie owoców morza, ryb, a także białych mięs. Podawać w temperaturze 8-10°C. 

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Agave-Chardonnay-Cantine-Ionis-/3034

 

Czym jest Acanto Primitivo IGT Cantine IONIS

100% primitivo i 100% ręcznego zbioru. Wino o czerwono-rubinowym kolorze. Bukiet otwiera się zaskakująco intensywnymi aromatami konfitury śliwkowej, czarnej porzeczki oraz dalmatyńskiej odmiany wiśni - marasca. W smaku czuć wspaniałą strukturę i wyważenie. Jakie towarzystwo lubi przy stole? Odpowiedź poniżej.

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Acanto-Primitivo-Salento-IGT-Cantine-Ionis/3028

 

Anatomia Cerro Nero di Troia IGT Cantine IONIS

Doskonała interpretacja autochtonicznego szczepu nero di Troia. Zbiór ręczny. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną. W aromatach wyczuwalne: podsmażona śliwka, wiśnie, jeżyny, czarny bez, a wszystko to na delikatnie korzennym tle. To wino poradzi sobie z wieloma rodzajami mięs czerwonych, wędlin oraz serów (także dojrzewających).

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Cerro-Nero-di-Troia-IGT-Cantine-Ionis/3033

 

Co kryje Romice Salice Salentino IGP Cantine IONIS

Salice Salentino to znany włoski blend szczepów negroamaro oraz malvasia nera. Co więc w nim ciekawego? Bardzo intensywna czerwona barwa z fioletowymi refleksami. Bukiet otwiera się ekspresyjnie aromatami czerwonych owoców oraz polnych kwiatów, którym towarzyszą akcenty skóry oraz siana. Eleganckie. Naszym zdaniem wspaniały kompan do dziczyzny.

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Romice-Salice-Salentino-IGP-Cantine-Ionis/3030

 

Kilka słów o Primitivo di Manduria DOP Cantine IONIS

Grona primitivo zostały zebrane ręcznie w winnicach położonych wokół miasteczek Manduria, Sava oraz Carosino (podobnie jak perły linii Ionis - wina Ater). Klimat Półwyspu Salentyńskiego pozwala na otrzymanie owoców o wysokiej zawartości cukru, co przekłada się na wysoką zawartość alkoholu. Wino ma go aż 14%. Fermentacja zachodzi w temperaturze kontrolowanej w kadziach ze stali nierdzewnej. Po przeprowadzeniu fermentacji malolaktycznej wino dojrzewa w barrique z dębu amerykańskiego oraz francuskiego. Czas pozostawania wina w beczce jest elastyczny, a wino jest butelkowane wtedy, gdy zgodnie z zamysłem winiarza harmonia pomiędzy owocowością a nutami beczkowymi zostanie osiągnięta.

Wino ma czerwono-rubinowy kolor. Bukiet otwiera się nutą waniliową, której towarzyszą charakterystyczne dla primitivo aromaty konfitury śliwkowej oraz smażonej dalmatyńskiej wiśni - marasca. Nie brakuje tu uwielbianej przez polskie gusta nutki słodyczy. W smaku czuć wspaniałą strukturę i wyważenie. A do czego podać? Można się dowiedzieć z linku poniżej.

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Primitivo-di-Manduria-DOP-Cantine-Ionis/3027

 

Korzenie Negroamaro IGT Cantine IONIS

Wino - jak nazwa wskazuje - jest oparte na szczepie negroamaro. Zebrane ręcznie winogrona pochodzą z winnic położonych w części centralnej Półwyspu Salentyńskiego, ale także zahaczają o południowe tereny. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną a kontakt z dębem skutkuje słodkimi nutami waniliowymi oraz subtelnymi akcentami tostowymi.

Bardzo szeroki wachlarz aromatów w bukiecie: suszona czereśnia, pudełko cygar, malina, czarna porzeczka oraz jagoda. A co Wy powiedzielibyście na ten temat?

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Negroamaro-IGP-Cantine-Ionis/3032

 

Wstęp do Salice Salentino DOP Cantine IONIS

Salice Salentino to blend szczepów negroamaro oraz malvasia nera, których winogrona zostały zebrane ręcznie. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną, a następnie trafia do barrique. Kontakt z dębem skutkuje słodkimi nutami waniliowymi oraz subtelnymi akcentami tostowymi. Bukiet otwiera się ekspresyjnie aromatami czerwonych owoców, bzu oraz ziół, które są charakterystyczne dla negroamaro. W smaku długie, aksamitne, z wyczuwalną nutą mokki. Proponowane zestawienia kulinarne znajdziecie poniżej.

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Salice-Salentino-DOP-Cantine-Ionis/3031

 

Król Ater Primitivo di Manduria DOC Cantine IONIS

Grona primitivo dojrzewały w winnicach położonych wokół wspomnianych już miasteczek Manduria, Sava oraz Carosino, a następnie zostały zebrane ręcznie podczas nocnego winobrania. Półwysep Salentyński rodzi owoców o dużej zawartości cukru, co przekłada się na 14% alkoholu w winie, powstałego na skutek fermentacji w temperaturze kontrolowanej w kadziach ze stali nierdzewnej. Po przeprowadzeniu fermentacji malolaktycznej wino dojrzewa w barrique z dębu amerykańskiego oraz francuskiego. Filozofią Cantine Ionis jest elastyczny czas pozostawania wina w beczce. A jaki jest tego efekt?

Powalający. Ater Primitivo di Manduria DOC z Cantine Ionis to wino szczególne. Obezwładniająca elegancja, mięsistość oraz subtelne nuty kokosa, wanilii oraz kakao są składowymi tego wina, które można uznać za wino kompletne. W smaku odnajdziemy również typowe dla primitivo akcenty konfitury z dalmatyńskiej wiśni - marasca oraz aromat gęstych powideł śliwkowych. 

Z pewnością znajdzie się wiele zestawień kulinarnych, które będą w stanie podkreślić walory Atera, ale Ater świetnie radzi sobie solo - jako wino kontemplacyjne. Z radością serwować w temperaturze 20° C.

http://www.slonecznawinnica.pl/pl/p/Ater-Primitivo-di-Manduria-DOC-Cantine-Ionis/3029

fot. A. Siergiej i R. Wodzyński

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl