Montepulciano - ziemia Vino Nobile 0

Montepulciano to małe toskańskie miasteczko, usytuowane na wzgórzu oddzielającym doliny rzek Orcia oraz Chiana. Według legendy, zostało założone około 500 roku przed narodzeniem Chrystusa przez etruskiego króla Porsennę. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od Mons Publicianus, antycznego wzgórza, na którym osiedliła się rzymska rodzina Publici. Montepulciano osiągnęło szczyt swojej potęgi w 16 wieku i bywało nazywane perłą tego okresu. Działo się tak z uwagi na piękno i wyjątkowość zarówno architektury sakralnej jak i świeckiej.

Montepulciano to także miejsce, gdzie od sześciu pokoleń żyje i pracuje rodzina Tiberini. Winnica znajduje się w Podere Le Caggiole i to właśnie tu unikalna wiedza na temat uprawy sangiovese czy pulcinculo zostaje przekazywana z ojca na syna. Gospodarstwo ma powierzchnię 22 hektarów. Większość z nich naturalnie zajmują winne krzewy, ale 2 hektary zostały przeznaczone na uprawę oliwek. Trudno wyobrazić sobie lepsze tereny do uprawy winorośli, jako że winnica usytuowana jest na południowym stoku, na wysokości około 310 m. n. p. m. w apelacji Vino Nobile. Jeśli chodzi o gleby to przeważa tutaj wulkaniczny tuf, który jest mieszanką piasku i popiołu wulkanicznego, z niewielką domieszką gliny. W tych warunkach winogrona mają szansę dojrzewać, aż do końca października, aby zostać zebrane ręcznie w ilości 45/50 kwintali z hektara.

Filozofią winnicy jest fraza mówiąca, że najlepsze wina powstają już w winnicy, dlatego rodzina Tiberini przykłada wielką wagę do sposobu uprawy, a podstawą jej działań jest szacunek dla Natury.  

Winnica wita miłośników wina dwoma etykietami z podstawowej linii – czerwonym Poggiardello oraz białym Brumesco. To ostatnie bazuje na odmianach malvasia bianca (70%), vermentino (10%), trebbiano toscano (10%) oraz pulcinculo (10%). Ręczny zbiór rozpoczyna się z końcem września. Po lekkim zgnieceniu zaczyna się powolna fermentacja alkoholowa, którą inicjują naturalne drożdże. Ma ona miejsce w zbiornikach z nierdzewnej stali, w jak najniższej temperaturze, aby uzyskać wina o ekspresyjnej owocowości. Po krótkim dojrzewaniu, podczas którego wino osiąga klarowność i stabilizuje się, zostaje zabutelkowane. Posiada żółty słomkowy kolor, ze złotymi refleksami. Smak jest pełny, trwały i zrównoważony. Aromaty są bogate w nuty owoców tropikalnych. Wino zachwyca harmonią oraz delikatnością. Brumesco to wino na różne okazję, ale najlepiej czuje się w towarzystwie dań kuchni toskańskiej, a w szczególności makaronów, ryb, białego mięsa oraz serów. Będzie także świetnym aperitifem. Mimo, że jest to wino białe, warto otworzyć butelkę wcześniej i zdekantować wino.

fot. Rafał Wodzyński

Miło nam poinformować, że w piątek (30.09) w godzinach 16-20 w Słonecznej Winnicy odbędzie się degustacja wina Brumesco Bianco di Toscana IGT z winnicy Tiberini. Serdecznie zapraszamy!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl