Na sieneńskiej ziemi 0

O toskańskiej winnicy La Cignozza pisaliśmy już przy okazji jej flagowego wina – Chianti DOCG. Teraz czas poświęcić nieco uwagi na podstawowe wino Rosso dei Poggi Igt. To jedyne wino autorstwa Roberto del Buono, które oprócz niezastąpionego sangiovese (70%) zawiera również odmiany międzynarodowe – merlot (15%) oraz cabernet sauvignon (15%). Merlot nadaje pewne zaokrąglenie i nutę balsamiczną, a cabernet, jak to cabernet, dostarcza tanin, aromatów czarnych porzeczek oraz nieco pikantności. Krzewy rosły na gliniasto-piaszczystym terenie, na wysokości 350 m. n. p. m. Wino przechodzi fermentacje malolaktyczną i dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Produkuje się go niewiele, ponieważ winnicę opuszcza rocznie zaledwie 20000 butelek. Rosso dei Poggi nosi oznaczenie Indicazione Geografica Tipica, co czyni go winem podstawowym całej gamy La Cignozza. Czyż jednak nie cenimy Toskanii za owocowe, nietknięte beczką, ekspresyjne wariacje na temat sangiovese, które tak dobrze komponują się z daniami kuchni włoskiej?

Jak smakuje? Oddajmy głos zawodowemu sommelierowi – oto Charlie Arturaola i jego nota degustacyjna:

 

Rodzina del Buono uważa, że na ziemi sieneńskiej pracuje się przede wszystkim dla pasji, a nie dla biznesu. Każdy, kto wybrał tę pracę, wie dobrze, że kapryśna natura często potrafi zniszczyć cały trud włożony w winnicę, a rynek wina nie zawsze odpłaci za wysiłek, który winiarz poniósł, aby stworzyć produkt wysokiej jakości. Mimo to, jak tłumaczą, dzięki pasji i wielkiej miłości do uprawy winorośli znajdują siłę, aby dalej pracować i doskonalić toskańskie wina. Roberto del Buono także chętnie dzieli się wiedzą, która może się przydać innym zarówno w piwnicy, jak i w winnicy. Dlatego też, wziął udział w programie Erasmus dla Młodych Przedsiębiorców. Dzięki jego decyzji Ivan Petkov, bułgarski finansista, który porzucił pracę w banku by poświęcić się winiarstwu, mógł nauczyć się profesjonalnej uprawy winorośli oraz wyrobu wina.

    

Wina z winnicy La Cignozza są ciekawe, ponieważ ludzie je tworzący są nieszablonowi i poświęcają się bez reszty swojej pasji. Dobrą okazją do poznania próbki możliwości Roberta del Buono będzie piątkowa (21.10, godzina 15-20) degustacja w Słonecznej Winnicy, podczas której będziemy zastanawiać się nad filozofią toskańskich win na przykładzie Rosso dei Poggi IGT. Zapraszamy!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl