Fenavin versus Vinitaly 0

W dniach 9-11 maja odbył się Fenavin - Feria nacional del vino, czyli największe targi hiszpańskiego wina. Z roku na rok impreza przyciąga coraz więcej producentów oraz potencjalnych kupców. Tegoroczna edycja pozwoliła 3250 wystawcom zaprezentować swoją ofertę. Targi odwiedziło 108000 osób, z których, co ważne, ponad połowa...

czytaj całość »
Solar de Becquer - co ma poezja romantyczna do wina? 0

Familia Escudero od czterech pokoleń zajmuje się uprawą winorośli oraz produkcją win. W swojej bogatej ofercie posiada linię win z regionu Rioja o nazwie Solar de Becquer. W Słonecznej Winnicy, oprócz informacji na temat metod produkcji i ogólnych wrażeń organoleptycznych ważna jest również historia wina, jego etykieta, nazwa i filozofia produkcji. Kim był Becquer i dlaczego to jemu poświęcono całą linię win - od radosnego, owocowego Joven do ciężkiej, potężnej Gran Reservy, a także wina autorskie Becquer Tinto oraz Becquer Blanco? 

czytaj całość »
Wizyta w winiarni vol. 2 0

Powrót

Wracamy do naszego sprzedawcy. Ostatni wybór okazał się wyborem trafnym, więc pełni optymizmu i wspomnień dotyczących smaków i aromatów, które miały być w kieliszku i rzeczywiście się tam znalazły, chcemy powtórkę z rozrywki. Albo inną rozrywkę. Do końca nie jesteśmy jeszcze zdecydowani, a nasza decyzja zależy właściwie od stopnia natężenia perswazji naszego, znanego już, doradcy winiarskiego czy, mówiąc prościej,  grubości kreski, jaką podkreśli on swoje własne słowa. Mówiąc prościej, mówiąc prościej – powtarzamy te dwa słowa w myślach i znajdujemy tu pole do rozważań.

 

czytaj całość »
Wizyta w winiarni vol. 1 0

Gronowe? Wytrawne? Półwytrawne? Półsłodkie? Słodkie? Czerwone? Białe? Różowe? Miedziane? Pomarańczowe? Zielone? A może niebieskie? Musujące? Perliste? Frizzante? Szampańskie? Spokojne? Beczkowe? Z kadzi z nierdzewnej stali? Wzmacniane? Wegańskie? Biodynamiczne? Jednoszczepowe? Kupaż? Taniczne? Delikatne? Wyraziste? Dobrze zbudowane? Modne ostatnio wibrujące? Ekspresyjne? Orzeźwiające, z wyższą kwasowością? Kontemplacyjne, z niższą kwasowością? Z popularnej i cenionej apelacji? Bez oznaczonego pochodzenia? Z małej, rodzinnej winnicy czy z wielkiej fabryki wina?

 

czytaj całość »
Zarządzanie winnicą - casus winnicy Tiberini 0

Winnica braci Tiberini była już przedmiotem wpisu na naszym blogu, przy okazji degustacji wina Brumesco IGT Toscana Bianco. Jako że jutro (03.02.2017) odbędzie się w Słonecznej Winnicy degustacja jednego z win czerwonych autorstwa toskańskich winiarzy - Poggiardello IGT Toscana Rosso, chcielibyśmy zwrócić uwagę na rodzinny charakter winnicy oraz sposób jej zarządzania.

Rodzina Tiberini od 6 pokoleń...

czytaj całość »
Pałacowe spotkanie z winem - Toskania 0

Szanowni Państwo!

W imieniu Pałacu w Jabłonnie oraz własnym mamy przyjemność zaprosić na "Pałacowe spotkanie z winem - Toskania" - warsztaty winiarskie prowadzone przez dra Rafała Wodzyńskiego. Spotkanie odbędzie się 27 listopada 2016r. o godz. 17.00 w Pałacu w Jabłonnie i będzie okazją do degustacji siedmiu gatunków win ze słonecznej Toskanii.

Ponadto, będziemy szukać odpowiedzi na następujące pytania:

czytaj całość »
Tam, gdzie czas stanął w miejscu - Trequanda 0

Trequanda to nieszablonowy projekt łączący bankowość oraz winiarstwo. Winnica od 1933 roku należy do jednego z włoskich banków Credito Fondiario Cariplo, a od 1943 stanowi majątek funduszu emerytalnego personelu banku Cariplo. Trequanda to cztery firmy, które zajmują się uprawą winnicy oraz produkcją wina, uprawą gajów oliwnych oraz produkcją oliwy, hodowlą bydła i produkcją mięsa, a także produkcją serów. O jakości produkcji może świadczyć fakt, że oliwy z oliwek nie wystarcza na eksport, jako że wszystko spożywa... personel banku Cariplo! Winnica Trequanda liczy 60 hektarów i jest położona na wysokości 400-500 metrów n. p. m. Lokalizacja krzewów pozwala produkować tu wina z apelacji Chianti DOCG oraz DOC Colli dell’Etruria Centrale e Orcia, natomiast ukształtowanie terenu, ekspozycja winnicy, charakterystyka gleby oraz staranna selekcja gron dają możliwość tworzenia win o bardzo intensywnym bukiecie i niespotykanej elegancji.

 

czytaj całość »
Montepulciano - ziemia Vino Nobile 0

Montepulciano to małe toskańskie miasteczko, usytuowane na wzgórzu oddzielającym doliny rzek Orcia oraz Chiana. Według legendy, zostało założone około 500 roku przed narodzeniem Chrystusa przez etruskiego króla Porsennę. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od Mons Publicianus, antycznego wzgórza, na którym osiedliła się rzymska rodzina Publici. Montepulciano osiągnęło szczyt swojej potęgi w 16 wieku i bywało nazywane perłą tego okresu. Działo się tak z uwagi na...

czytaj całość »
Bag in box z Sycylii! 0

W naszej ofercie pojawiły się wina z gorącej Sycylii. W sezonie letnim, z uwagi na ogrodowe przyjęcia częściej przydają się większe opakowania wina niż butelka 0,75l. Dlatego też wina z winnicy Colomba Bianca Rosso i Bianco są dostępne w 5 litrowych opakowaniach typu BAG IN BOX. Jest to ni mniej ni więcej foliowy worek w pudełku oraz kranik, przez który wino płynie w taki sposób, że do środka nie dostaje się powietrze, a co za tym idzie, trunek tak przechowywany zachowuje nie zmienione walory smakowe przynajmniej przez miesiąc.

Wino czerwone bazuje na odmianach nero d'avola, syrah oraz merlot a białe w całości składa się z typowych sycylijskich odmian winorośli grillo, cataratto oraz inzolia. Jedne i drugie wino to kwintesencja intensywnie owocowych win włoskiego Południa. Ich dokładne opisy znajdują się pod poniższymi linkami:

 

Colomba Bianca Bianco

Colomba Bianca Rosso

 

 

czytaj całość »
Chianti DOCG La Cignozza - Zaproszenie na degustację 08.07 0

Wśród bajecznych toskańskich wzgórz w okolicach Sieny wydaje się, że czas stanął w miejscu. To właśnie tu, zaledwie kilka kilometrów od toskańskiego miasteczka Montepulciano, na wzgórzach oddzielających Val d’Orcia oraz Val di Chiana, winnica La Cignozza produkuje swoje wina. Blisko stąd do Montalcino czy Arezzo, ale także do położonego już w Umbrii jeziora Trasimeno.

czytaj całość »
Arte e vino 0

Sztuka i wino. Zdaje się, że w tym ostatnim musi być pewna tajemnica, skoro w ekspresji artystycznej tworzonej na przestrzeni wieków odnajdujemy tak wiele motywów bachicznych. Jak duże jest nasycenie sztuki przez kielichy Dionizosa i Bachusa uświadomiła wystawa pod tytułem „Sztuka i wino”, która odbyła się w ubiegłym roku w Weronie. Miasto szekspirowskich kochanków gościło obrazy wielkich mistrzów, takich jak Bellini, Caravaggio, Rubens, Tintoretto, Tycjan, Goya, Manet, Degas czy Picasso. Werona została wybrana na miejsce wystawy z uwagi na jej status winiarskiej stolicy Włoch. To właśnie tu odbywają się największe targi winiarskie Włoch – Vinitaly.

czytaj całość »
Na sieneńskiej ziemi 0

Rodzina del Buono uważa, że na ziemi sieneńskiej pracuje się przede wszystkim dla pasji, a nie dla biznesu. Każdy, kto wybrał tę pracę, wie dobrze, że kapryśna natura często potrafi zniszczyć cały trud włożony w winnicę, a rynek wina nie zawsze odpłaci za wysiłek, który winiarz poniósł, aby stworzyć produkt wysokiej jakości. Mimo to...

czytaj całość »
Toskania - cyprysy na wzgórzach 0

Chianti – duma włoskich winiarzy, to część Toskanii, gdzie od wieków produkuje się wino o tej samej nazwie. To ziemia o antycznych tradycjach enologicznych. Pierwszymi winiarzami byli tu Etruskowie, a kolejnymi Rzymianie. W wiekach średnich Toskania była wielkim polem bitwy dla wybitnych rodów zamieszkujących Florencję oraz Sienę i to właśnie z tego okresu pochodzą...

 

 

 

czytaj całość »
Wina na wielkanocny stół 0

Podczas soboru nicejskiego w 325 roku zdecydowano, że Wielkanoc będziemy obchodzić w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. W tym roku będzie to 5 kwietnia. Święta wielkanocne są przepełnione symboliką odradzania się i nieśmiertelności. Na stołach pojawiają się między innymi jajka, które mają być symbolem nowego życia, czy baranek, który symbolizuje niewinność. Z punktu widzenia sommeliera Wielkanoc to wyzwanie. Chodzi bowiem, między innymi, o umiejętne połączenie win z daniami na bazie jajek, które nie są, delikatnie mówiąc, najbardziej naturalnym kompanem kulinarnym dla tego trunku. Drugą trudnością może być, mówiąc pół żartem, pół serio, przekonanie niektórych współuczestników świątecznego śniadania do zerwania tak zwaną 'tradycją' alkoholu mocnego, który w wielu domach pojawia się na stołach wraz z mazurkiem czy też nawet go wyprzedza, co sprawia, że śniadania wielkanocne... stają się również obiadokolacją, a wartość estetyczna aromatów i smaków spożywanych alkoholi schodzi, eufemistycznie rzecz ujmując, na dalszy plan. Dlatego też chcielibyśmy podsunąć kilka propozycji, które, mamy nadzieję, będą inspiracją przy dobieraniu win do świątecznych potraw.

czytaj całość »
Zaproszenie na degustację win z Cantine IONIS 0

Mamy niesamowitą przyjemność przedstawić Państwu wina z Cantine IONIS, które będą stanowiły część specjalnej selekcji Słonecznej Winnicy. Selekcja obejmować będzie wina zakupione bezpośrednio w winnicy z pominięciem pośredników handlowych oraz hurtowni.

Degustacja odbyła się w piątek 25.09.2015 w godzinach 15:00 – 21:00 w Słonecznej Winnicy, przy ulicy Modlińskiej 16 w Jabłonnie.

 

czytaj całość »
Apulia - winiarski spichlerz Italii 0

Ostroga i obcas włoskiego buta to właśnie Apulia (Puglia). Region, z którego pochodzi znaczna część włoskiego wina oraz oliwy, został odkryty już w starożytności przez Fenicjan i Greków, którzy zastali na tych terenach uprawy prowadzone przez ludy Osków i Messapiów. Wzdłuż liczącego 800 kilometrów wybrzeża regionu rozciąga się 110000 hektarów winnic.  

czytaj całość »
Syrah i Viognier - harmonia przeciwieństw 0

Historia o dwóch różnych szczepach: wyrazisty i mięsisty syrah, którego potencjał przed Francuzami odkryli, dla winiarskiego świata, Australijczycy i uczynili z niego swój znak firmowy pod nazwą shiraz oraz miodowo-brzoskiwniowo-morelowy viognier - odmiana, która cztery dekady temu zagrożona była wymarciem, a dzisiaj podbija serca miłośników wina na całym świecie.

Cote-Rotie-Day-5

 
czytaj całość »
Modlitwy do świętego Urbana, czyli niemiecka enoturystyka 0

03:30 to nie jest godzina, o której ktokolwiek chciałby wstać, ale 16 września zaistniała taka potrzeba. Samolot do Frankfurtu odlatywał o 06:45. Czekały na nas cztery regiony winiarskie Niemiec: Mozela, Hesja Nadreńska, Pfalz oraz Rheingau, które na zaproszenie Wineonline oraz Niemieckiego Instytutu Wina mieliśmy odwiedzić. Frankfurt na Menem przywitał nas deszczem, ale nie zmąciło to w żaden sposób ciekawości, którą mieliśmy dla niemieckich win oraz dobrych humorów. Pokonawszy niecałe 200 kilometrów, znaleźliśmy się tuż przy granicy luksemburskiej, w małej miejscowości Leiwen.

 

 

czytaj całość »
Rzymski wieczór 0

Rzym. Zatybrze. Mała knajpka przy Piazza Sonnino. Na stole bruschetta z pomidorami i rukolą, domowa lasagna i pizza ortolana. Obok kieliszki na wodę i wino oraz gliniany dzban białego wina. Wśród wieczornego gwaru kelnerka z burzą kręconych włosów i mocną czerwienią na ustach przeciska się...

 

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl