Nowa Zelandia – raj dla sauvignon blanc 0

Najdalej wysuniętym miejscem na południowej półkuli, gdzie udaje się, z sukcesem, uprawiać winorośl, jest Nowa Zelandia. Istnieją dwa czynniki, które pozwalają wytwarzać tu wina o bardzo wysokiej jakości. Pierwszy to gleba, pochodząca ze żwirowatych łożysk rzecznych. Drugi to chłodny klimat morski. Winorośl zasadzono tu, po raz pierwszy w 1819 roku, jednak na sukcesy trzeba było czekać, aż do lat 60. XX wieku. Rozwój winnic można zaobserwować w latach 80., kiedy, w ciągu kilku lat, ich powierzchnia z 4000 ha wzrosła do 25000 ha.  Winiarze nowozelandzcy trzy czwarte upraw skoncentrowali w trzech regionach: Marloborough, Gisborne oraz Hawke's Bay. Ponadto, winnice znajdziemy także w Northland, Auckland, Wellington, Nelson, Canterbury oraz Central Otago.

źródło: iyellowwineclub.com

W krótkiej historii nowozelandzkiego winiarstwa szczególnie ważne wydają się lata 80. XX wieku. To czas, kiedy tamtejsi winiarze zrozumieli, że panujące tam warunki klimatyczne są doskonałe dla uprawy sauvignon blanc. W konsekwencji, osiągnięto efekty, które pozwoliły na rywalizację z najlepszymi winami znad Loary. Jeśli chodzi o szczepy czerwonych winogron, to naturalną specjalizacją Nowej Zelandii wydaje się być pinot noir, którego uprawia się więcej niż cabernet sauvignon i merlot, a efekty jego uprawy, pozwalają na porównania do win Burgundii. Tajemnicą wyjątkowego stylu nowozelandzkiego sauvignon blanc jest zimna fermentacja w kontrolowanej temperaturze, w nierdzewnej stali. Ta technika pozwala zachować winu intensywną owocowość i wrażenie świeżości. Natomiast, chardonnay bywa tu winifikowane tradycyjną metodą francuską, co zakłada wyciskanie całych kiści, leżakowanie w nowych dębowych beczkach, czy też pełną fermentację jabłkowo-mlekową. W konsekwencji, otrzymujemy wina o bardzo złożonych aromatach owoców tropikalnych, wśród których, bez trudu, odnajdziemy mango czy marakuję.  Co do win czerwonych, powstających ze szczepu pinot noir, to zyskały one wiele na jakości, dzięki zimnej maceracji przedfermentacyjnej i dojrzewaniu w dębowych beczkach.

źródło: fresh.co.nz

Warto dodać, że Nowa Zelandia to także raj dla miłośników enoturystyki. Na szczególną uwagę zasługują winnice środkowego Otago i jego stolicy - Queenstown. Jest to kraina nowozelandzkich jezior, gdzie, będąc, na ekstremalnej wysokości nad poziomem morza i na ekstremalnej szerokości geograficznej (45° płd.), można podziwiać dzikie, naturalne piękno.

Źródło: Andre Domine, Wina

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl