Montsant - w cieniu Prioratu 0

W natłoku sławnych i prestiżowych apelacji, warto czasami pochylić się nad regionami winiarskimi, które dopiero walczą o rozpoznawalność i jakością swoich win starają się udowodnić, że w enoświecie jest dla nich miejsce. Takim miejscem jest niewątpliwie D.O. Montsant, kawałek katalońskiej ziemi, który leży wokół znanej apelacji DOQ Priorat. Nazwa pochodzi od masywu Montsant (Święta góra), który zdominował krajobraz regionu. Około sześćdziesiąt winnic o powierzchni ponad 1900 hektarów począwszy od 2001 roku (data utworzenia apelacji) usiłuje wyjść z cienia win z Prioratu. Obecnie w Montsant produkuje się około pięciu milionów butelek rocznie.

 

źródło: http://www.topwines4u.com/images/afbeeldingen/sidebar/mapa.jpg

Wina opierają się głównie o szczepy grenache i carignan, do których ostatnio dołączyły cabernet sauvignon, syrah czy merlot. Region posiada tradycje winiarskiej, jako że to Rzymianie jako pierwsi uprawiali tu winorośl, a w XIX wieku techniki winifikacji doskonalili mnisi z zakonu Kartuzów.

źródło: http://www.domontsant.com/en/gallery/gallery

Winnice rozciągają się na zboczach, na wysokości 200-700 m.n.p.m wśród lasów piniowych, gajów oliwnych i skał. Dominują gleby kredowe, granitowe piaski oraz łupki. Wina, swój unikalny charakter, zawdzięczają kupażowi carignan i grenache, warunkom glebowym oraz dużej amplitudzie temperatur pomiędzy dniem a nocą. Efektem jest ciemnopurpurowa barwa, aromaty dżemu wiśniowego czy kwiatu róży. Jeśli wina dojrzewały w beczce z francuskiego dębu, oprócz intrygującej owocowości, bez trudu wyczujemy także niuanse wanilii i kakao, a całości dopełni korzenny finisz.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl