Apulia - winiarski spichlerz Italii 0

Ostroga i obcas włoskiego buta to właśnie Apulia (Puglia). Region, z którego pochodzi znaczna część włoskiego wina oraz oliwy, został odkryty już w starożytności przez Fenicjan i Greków, którzy zastali na tych terenach uprawy prowadzone przez ludy Osków i Messapiów. Wzdłuż liczącego 800 kilometrów wybrzeża regionu rozciąga się 110000 hektarów winnic.  

czytaj całość »
Syrah i Viognier - harmonia przeciwieństw 0

Historia o dwóch różnych szczepach: wyrazisty i mięsisty syrah, którego potencjał przed Francuzami odkryli, dla winiarskiego świata, Australijczycy i uczynili z niego swój znak firmowy pod nazwą shiraz oraz miodowo-brzoskiwniowo-morelowy viognier - odmiana, która cztery dekady temu zagrożona była wymarciem, a dzisiaj podbija serca miłośników wina na całym świecie.

Cote-Rotie-Day-5

 
czytaj całość »
Modlitwy do świętego Urbana, czyli niemiecka enoturystyka 0

03:30 to nie jest godzina, o której ktokolwiek chciałby wstać, ale 16 września zaistniała taka potrzeba. Samolot do Frankfurtu odlatywał o 06:45. Czekały na nas cztery regiony winiarskie Niemiec: Mozela, Hesja Nadreńska, Pfalz oraz Rheingau, które na zaproszenie Wineonline oraz Niemieckiego Instytutu Wina mieliśmy odwiedzić. Frankfurt na Menem przywitał nas deszczem, ale nie zmąciło to w żaden sposób ciekawości, którą mieliśmy dla niemieckich win oraz dobrych humorów. Pokonawszy niecałe 200 kilometrów, znaleźliśmy się tuż przy granicy luksemburskiej, w małej miejscowości Leiwen.

 

 

czytaj całość »
Rzymski wieczór 0

Rzym. Zatybrze. Mała knajpka przy Piazza Sonnino. Na stole bruschetta z pomidorami i rukolą, domowa lasagna i pizza ortolana. Obok kieliszki na wodę i wino oraz gliniany dzban białego wina. Wśród wieczornego gwaru kelnerka z burzą kręconych włosów i mocną czerwienią na ustach przeciska się...

 

czytaj całość »
Estrogeny, testosteron i wino – ile w kieliszku kobiety, a ile mężczyzny? 0

W języku polskim słowo wino występuje w rodzaju nijakim, więc przez kaprys języka nie jest ani męskie, ani żeńskie. Podobnie jest w większości języków europejskich. Cóż, z lingwistycznego punktu widzenia wino pozbawione jest pierwiastka kobiecego. Jeśli tak założymy, to swego rodzaju kuriozum jest fakt, że znawcy wina tak chętnie zamiast o kolorze, przejrzystości, płynności, połysku, gęstości czy teksturze mówią o rubinowej czy oliwkowej sukni, która zdaje się być atrybutem typowo kobiecym. Poprzez antropomorfizację nadajemy mu cechy ludzkie, a więc prędzej czy później dochodzimy do punktu, w którym zaczynamy się zastanawiać, czy degustowane przez nas wino jest kobietą czy mężczyzną.

czytaj całość »
Wino i Vermeer 0

Wino w sztuce to właściwie sztuka w sztuce. Sztuką wino bywa, ponieważ wartość artystyczna nie jest mu przynależna z zasady, ale zależy od talentu winiarza. W ten oto sposób winiarz czuje w sobie moc demiurga. Tę samą, która fascynuje pisarza, rzeźbiarza, malarza czy muzyka. Świadomość możliwości stworzenia rzeczy estetycznie wartościowej daje im energię potrzebną do trudów kreacji. Wino to szczególny sposób ekspresji artystycznej, jako że jest ono tworzone wspólnie z Naturą. Winiarz filtruje Naturę przez własną wiedzę, doświadczenie, wrażliwość oraz fantazję i z prostego, pachnącego słońcem owocu tworzy nierzadko byt skomplikowany, wyrafinowany, mocno oddziałujący na zmysły.

czytaj całość »
O winach kontemplacyjnych 0

Biblioteki pełne są publikacji, kompendiów i książek, które wskazują, jakie mariaże win i potraw są wskazane. Istnieją różne szkoły łączenia smaków – czy to na zasadzie uzupełniania się, czy to na zasadzie kontrastu. Co jednak począć z winami wybitnymi? Winami kontemplacyjnymi, mającymi w sobie coś mistycznego, takimi, których złożoność i kompletność ociera się o metafizykę. Jakie zestawienia kulinarne są tutaj właściwe, aby pachnące truflami Barolo, wyrafinowany Burgund czy wielopoziomowa gran reserva z regionu Rioja nie straciły nic ze swojego charakteru, aby pozostawiły niezapomniane wspomnienia?

czytaj całość »
Mozela - królestwo rieslinga 0

Początki uprawy winorośli wzdłuż Mozeli i Renu mają bezpośredni związek z podbojami Imperium Rzymskiego. Otóż wojska rzymskie potrzebowały wina, co doskonale rozumiał cesarz Dioklecjan. Wymyślił on, że Trewir będzie swego rodzaju punktem przeładunkowym wina, które miało trafiać do prowincji brytyjskich. Następca Dioklecjana - Probus wpadł jednak na pomysł, aby rozpocząć produkcje wina na miejscu, a nie przewozić je z Południa Europy, ponieważ taka podróż niosła ze sobą wielkie ryzyko dla jakości wina.  Na przełomie I i II tysiąclecia winiarstwem zajmowały się głównie klasztory, wśród których prym wiedli Cystersi. Kronikarze z XVI wieku donoszą o rocznym spożyciu na głowę około 120 litrów wina, co pokazuje, że wino nie funkcjonowało wtedy jako napój elitarny, ale mogli się nim cieszyć właściwie wszyscy.

czytaj całość »
Kampania - od Magna Grecia do współczesności 0

Winna tradycja Kampanii ma swoje początki w uprawach Etrusków i Greków, którzy uważali tę ziemię za idealną do zakładania winnic. Ich zdanie podzielał Pliniusz Starszy - historyk i pisarz rzymski, który w swej Historii naturalnej opisał ten region jako wprost stworzony do produkcji win. W epoce rzymskiej Pompeje były istotnym punktem na enologicznej mapie Imperium, a amfora wina falerno, które było pierwszym wielkim winem Półwyspu Apenińskiego i cieszyło się dobrą sławą za panowania Juliusza Cezara, potrafiła kosztować tyle, co niewolnik. Winiarskie znaczenie Kampanii zaczęło spadać wraz z upadkiem Cesarstwa, aby nabrać po raz kolejny znaczenia w okresach Renesansu oraz Baroku. Około roku 1700 następuje ponowne obniżenie jakości win kampańskich, a miłośnicy fiano, greco czy aglianico będą musieli tym razem czekać aż do 1980 roku, aby historia zmieniła bieg. Warto było jednak uzbroić się w cierpliwość. Współcześni winiarze z Kampanii nie ulegają modom na uprawę szczepów międzynarodowych, ale pielęgnują autochtoniczne odmiany winorośli, a owoce ich pracy mogą bez kompleksów konkurować jakością z bardziej znanymi na świecie winami włoskiej Północy.

 

czytaj całość »
Kreta - kraina oliwą i winem płynąca 0

Smaki kreteńskiej kuchni długo pozostają w pamięci. Warto szukać kulinarnych perełek poza większymi miastami, ponieważ kuchnia największej greckiej wyspy to nie wyrafinowane potrawy, ale proste, lokalne i dzięki temu świeże produkty, z których przygotowuje się doskonałe dania. Ponadto wielkie bogactwo tej ziemi to zioła, takie jak dyptam kreteński, oregano, mięta, bazylia, czystek, tymianek, koper, majeranek, rozmaryn czy szałwia. Do tego warto wspomnieć o świeżych rybach, owocach morza oraz owczych i kozich serach. Dopełnienie tych dań stanowią oliwa z oliwek oraz wino.

czytaj całość »
Zaproszenie na degustacje win z Cantine Colle di San Domenico 0

Kampańska winnica Cantine Colle di San Domenico jest młoda firmą, ale tradycje winiarskie tego regionu południowych Włoch sięgają winnych krzewów uprawianych przez Etrusków oraz starożytnych Greków. Winnica Wzgórze św. Dominika, bo tak brzmi po polsku nazwa winnicy, zaczęła produkować wino w 1998 roku w Chiusano di San Domenico, nieopodal Avellino. To właśnie tutaj ekspresją terroir zachwycają odmiany fiano, greco, falanghina czy aglianico. Winiarskie przedsięwzięcie zawdzięcza swój byt Gerardo Violano, Andrei Violano oraz Tizianie D’Alelio. Dokładają oni starań, aby we wszystkich fazach winogrodniczej i winiarskiej pracy zachowywać najwyższą jakość, natomiast w pracy winiarza widzą kreację małych dzieł sztuki, które są dowodem na doskonałą harmonię człowieka i Natury.

Mamy przyjemność przedstawić je Państwu i jesteśmy dumni, że wina z Cantine Colle di San Domenico będą stanowiły część specjalnej selekcji Słonecznej Winnicy. Selekcja obejmuje wina zakupione bezpośrednio w winnicy z pominięciem pośredników handlowych oraz hurtowni.

Degustacja odbędzie się w piątek 06.11.2015 w godzinach 15:00 – 21:00 w Słonecznej Winnicy, przy ulicy Modlińskiej 16 w Jabłonnie.

czytaj całość »
Między grzechem a błogosławieństwem – motyw wina w Biblii 1

Nie udałoby się napisać tekstu o podobnie wielkim znaczeniu dla kultury europejskiej jak Biblia, z pominięciem tak ważnego czynnika kulturotwórczego jakim jest wino. Motyw wina jest obecny w tekstach, które składają się na Stary oraz Nowy Testament, a jego obraz wyłaniający się z przekazów biblijnych pozostaje ambiwalentny. Znajdziemy tu zarówno fragmenty, które przedstawiają wino jako źródło grzechu, jak i te, w których brak wina traktowany jest jak wyrok i kara Boża, natomiast obecność kielicha wina na stole jest formą błogosławieństwa.

czytaj całość »
Jesienne barwy winnicy 0

Jesień. Możemy udawać, że ta kalendarzowa jeszcze nie nadeszła, ale rześkie, poranne powietrze i mieniące się złotem i burgundem liście chcą nam powiedzieć coś innego. Do jesieni przylgnęła łatka najbardziej melancholijnej pory roku. To, co dumnie rodziło się wczesną wiosną, teraz umiera. To poczucie schyłku nie jest jednak absolutne, ponieważ pozostają owoce tego, co odchodzi. Natura obojętna na nasze oczekiwania, jak co roku wymusza pokorę wobec cyklu wegetacji.

czytaj całość »
Ripasso - młodsza siostra amarone 0

Proszę sobie wyobrazić idealne miejsce do uprawy winorośli... Już? To dobrze, bo mniej więcej tak wyglądają tereny ciągnące się od jeziora Garda, wzdłuż podgórza alpejskiego, aż po Zatokę Wenecką. W ten sposób można opisać Zachodnią Wenecję Euganejską, czyli miejsce, gdzie produkuje się niemal jedną piątą włoskich win jakościowych. To właśnie tu, w winnicach zlokalizowanych na południowych zboczach, osłoniętych przez Alpy przed chłodnymi wiatrami rosną grona, z których powstaną wina soave, bardolino czy valpolicella.

czytaj całość »
Pod słońcem... Kalifornii 0

Stany Zjednoczone Ameryki Północnej w porównaniu do Europy mają krótkie tradycje winiarskie, ale pochylając się nad kieliszkami win, których miejsce narodzin jest gdzieś w Napa Valley czy Sonoma County możemy stwierdzić, że mamy nierzadko do czynienia z winami wybitnymi. Pierwsze wzmianki o produkcji wina w tej części świata pochodzą z początku XVII wieku, jednakże wiemy również, że próby te bywały umiarkowanie udane. W efekcie, europejscy osadnicy dobijając do brzegów Ameryki konstatowali ze smutkiem, że ich kubki smakowe czeka post.

czytaj całość »
Priorat – katalońska perła 0

W języku katalońskim obszar ten nazywany jest Priorat, w innych regionach Hiszpanie powiedzieliby El Priorato, ale nie bądźmy zdziwieni słysząc także nazwę Prioratos – jednego można być pewnym – równorzędnie z regionem Rioja, jest to miejsce produkcji najlepszych win w Hiszpanii. Długa hegemonia czerwonych win z prowincji Rioja została przełamana w końcówce lat 90 ubiegłego wieku. 

czytaj całość »
RPA – jak to się wszystko zaczęło 0

Gdy w 1652r. grupa Holendrów wylądowała na Przylądku Nowej Nadziei ich oczom ukazał się zachwycający krajobraz. Strome góry opadały niemal do morza. Widok piękny, ale teren mało zachęcający by organizować tam cokolwiek poza bazą zaopatrzeniową dla Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Z czasem okazało się, że słoneczne lato, łagodna zima i wpływ oceanu, który obniża temperaturę, nawet do 100 kilometrów wgłąb lądu, dają stosunkowo długi czas dojrzewania winogron. Jako że warunki wydawały się dobre, komandor Jan van Ricbeck zamówił z Europy krzewy winorośli. Rezultat uprawy był na tyle zachęcający, że zasadzono następne.

czytaj całość »
Ruby cabernet - eksperyment dra Harolda Olmo 0

Historia tego szczepu zaczyna się w momencie, w którym dr Harold Olmo postanowił wzmocnić dobrze znany cabernet sauvignon. Wzmocnić tzn. uczynić go odpornym na warunki atmosferyczne, z którymi ten nie radził sobie najlepiej. Miał mu do tego posłużyć inny czerwony szczep – carignan. Tak w 1936r. powstał ruby cabernet. Szczep odporny na przeciwności pogody, jednocześnie wydajny i dający dobre, jakościowe wina. Odporny na suszę i silne wiatry, ma niskie wymagania glebowe, nie boi się chorób i pasożytów.

czytaj całość »
Nowa Zelandia – raj dla sauvignon blanc 0

Najdalej wysuniętym miejscem na południowej półkuli, gdzie udaje się, z sukcesem, uprawiać winorośl, jest Nowa Zelandia. Istnieją dwa czynniki, które pozwalają wytwarzać tu wina o bardzo wysokiej jakości. Pierwszy to gleba, pochodząca ze żwirowatych łożysk rzecznych. Drugi to chłodny klimat morski. 

czytaj całość »
Pałacowe spotkanie z winem 0

17.10.2014 odbyło się, po raz pierwszy, Pałacowe spotkanie z winem, czyli podstawowy kurs wiedzy winiarskiej, połączony z degustacją 10 win z różnych regionów winiarskich. Wszystko działo się w Sali Pompejańskiej Pałacu w Jabłonnie, który tego wieczoru dosłownie utonął we mgle.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl