Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Agricola Punica
-
Aia Vecchia
-
Allegrini
-
Andre Lurton
-
Barons de Rothschild
-
Bouvet Ladubay
-
C'est Pas la Mer a Boire
-
Casa Lapostolle
-
Chateau Clinet
-
Château Puy Servain
-
Cortijo Trifillas
-
Gaja
-
Ginestet
-
Glen Carlou
-
Guicciardini Strozzi
-
Jean Pierre Moueix
-
Louis Roederer
-
Maison Foucher
-
Mas De Daumas Gassac
-
One Winemaker
-
Orin Swift
-
Petreny
-
Ridge Vineyards
-
Tenuta San Guido
-
Traverso
-
Trequanda
-
Vitkin Winery
Cena
-
od
do
Cabernet Franc
Produkowany głownie w regionie Bordeaux, często kupażowany z Cabernet Sauvignon i Merlot. Charakteryzuje się większą odpornością na zimno, dlatego w Kanadzie robi się z niego wina lodowe. Najczęściej tłoczy się z niego wina dość lekkie, o aromatach czekolady, truskawek, czereśni, porzeczek, lukrecji i pieprzu. Z powodu niższego poziomu tanin rzadko występuje jako szczep dominujący, a częściej jako uzupełniający.
Big Band Superior Egri Bikaver Petreny

Big Band Superior Egri Bikaver Petreny
Intensywnie rubinowa barwa wina z brunatnymi refleksami. Mocny aromat wiśni, porzeczki, czarnej herbaty, konfitury z ciemnych owoców, a także nuty korzenne i ziemiste. W smaku mięsiste, ale i aksamitne, pełne czerwonych owoców i zdecydowanych tanin. Na podniebieniu likierowe, z dosyć wyczuwalnym alkoholem. Wino jest świetnie zbudowane, intensywne i eleganckie. Leżakowało 24 miesiące w dębowych beczkach barrique oraz 12 miesięcy w butelkach.
Buggea Orcia DOC Trequanda

Buggea Orcia DOC Trequanda
Toskańskie wino z apelacji Orcia DOC bazujące na sangiovese (70%), uzupełnione odmianami merlot, cabernet sauvignon oraz cabernet franc (30%). Piękny, rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W aromatach dominują lekkie nuty konfiturowe oraz przyprawowe. Usta są natomiast bardzo harmonijne i umiarkowanie taniczne. Wino zadziwia świeżością owocu. Świetnie sprawdzi się jako kompan do dań kuchni włoskiej: makaronów w niezbyt ciężkich sosach oraz delikatnych czerwonych mięs.
Ca marcanda Camarcanda Bolgheri DOC Gaja

Ca marcanda Camarcanda Bolgheri DOC Gaja
Aromat otwiera się ziemistymi i balsamicznymi nutami fiołka, korzeni, kory i soku. Podniebienie jest bogate, ze skoncentrowanymi i chrupiącymi nutami jeżyny, borówki, lukrecji, krzemienia i czerwonej pomarańczy. Pikantny finisz, niemal mięsisty, z wyraźną nutą żelaza, która utrzymuje się w posmaku. Drobnoziarniste taniny, otoczone delikatnym ciałem o silnej osobowości. Niezwykły potencjał starzenia.
Ca'Marcanda Magari Gaja

Ca'Marcanda Magari Gaja
Bujne, owocowe i korzenne aromaty, przyprawowe nuty tworzą fascynującą całość. Na podniebieniu krągłe, mięsiste ale wciąż eleganckie z jedwabistą teksturą. Temperatura podania 17 - 18 °C. Polecamy do wieprzowiny, wołowiny, pasztetów. Spędziło 18 miesięcy w nowych i częściowo używanych dębowych beczkach.
Cabernet Franc Traverso

Cabernet Franc Traverso
Głęboki, purpurowy kolor wina. Wyraźne nuty czarnej porzeczki, czarnego pieprzu, zielonej papryki i gałki muszkatołowej. Na języku wyraziste, intensywne. Na początku ostre, a nawet pikantne, końcówka mocno owocowa, aksamitna. Nietuzinkowe, złożone wino o dużym potencjale.
Cabernet Malbec C'est Pas la Mer a Boire

Cabernet Malbec C'est Pas la Mer a Boire
Głęboki kolor z fioletowymi refleksami. Bogactwo aromatów czarnych porzeczek, śliwek, aronii. Na podniebieniu półwytrawne, o wyraźnie owocowym profilu, z subtelnie zaznaczoną ziołową nutą.
Chapelle De Potensac AOC Haut-Médoc 2nd vin

Chapelle De Potensac AOC Haut-Médoc 2nd vin
Głęboka bordowa barwa. Dojrzałe taniny, z nutą słodyczy na finiszu. Bukiet obfituje w aromaty wiśni, a także akcenty kwiatowe, którym towarzyszy delikatna nuta przypraw. Polecamy do dań z sarniny i kuropatwy, a także twardych serów.
Chateau Beau-Sejour Becot AOC St-Émilion 1er Grand Cru Classé

Chateau Beau-Sejour Becot AOC St-Émilion 1er Grand Cru Classé
Ciemna, rubinowa barwa. Złożone aromaty czarnej porzeczki, dżemu wiśniowego mieszają się z lukrecją oraz akcentem pieczonego chleba. Wino ma pełny, bogaty smak o zrównoważonej kwasowości, dobrze zintegrowane taniny z długim wykończeniem.
Chateau Belgrave AOC Haut-Médoc 5eme Grand Cru Classé

Chateau Belgrave AOC Haut-Médoc 5eme Grand Cru Classé
Klasyka Bordeaux. Blend cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc z domieszką petit verdot. Wino dojrzewa 18 miesięcy w dębowej beczce. Posiada rubinową barwę. Na bukiet składają się akcenty czarnej porzeczki, wiśni, drewna, mięty oraz palonej kawy. Usta harmonijne, zrównoważone, z jedwabistymi taninami. Polecamy serwować do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny oraz sezonowanych serów.
Chateau Brane Cantenac Grand Cru Classe Margaux AOC

Chateau Brane Cantenac Grand Cru Classe Margaux AOC
Ciemnoczerwona barwa wina. Wyraźne aromaty z nutami czarnych owoców, kwiatów, skóry i lukrecji. W smaku świetnie zintegrowane taniny, eleganckie i okrągłe. Świeżość i aksamit. Niekończący się aromatyczny finisz. Spędziło 18 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Rekomendujemy do kaczki, jagnięciny, gęsi, wędlin, serów i pasztetów.
Nagrody: Wine Spectator 90 pkt.
Château Cabannieux One Winemaker

Château Cabannieux One Winemaker
Głęboka ciemnoczerwona barwa wina z purpurowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców, kwiatów i wanilii, które rozwijają się podczas półtorarocznego dojrzewania w beczkach. Wino nabiera aromatów lukrecji i skóry. Na podniebieniu eleganckie, stonowane, z wyraźnie zaznaczonymi gładkimi taninami. Polecamy do grillowanego mięsa, dziczyzny, kaczki.
Château Cambon la Pelouse Cru Bourgeois Haut-Médoc AOC

Château Cambon la Pelouse Cru Bourgeois Haut-Médoc AOC
Wino o wyraźnym rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami. Subtelne aromaty czerwonych owoców, wanilii, karmelu i lukrecji. W smaku świetnie wyważone, o harmonijnej strukturze, jedwabiste taniny i dobry długi finisz. Rekomendujemy do czerwonego mięsa, dziczyzny, twardych serów.
Nagrody:
Robert Parker 92 pkt.
Wine Spectator 90 pkt.