Garnacha (Aragones) / Grenache / Grenache Noir / Cannonau

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Wino składa się w 70% z tempranillo, w 20% z odmiany garnacha i w 10% ze szczepu merlot. Z uwagi na specyfikę powyższych odmian, zbiory są przeprowadzane w różnym czasie, tak aby owoce były jak najbardziej dojrzałe. Tempranillo zbierane jest w drugiej połowie września, garnacha w drugiej połowie października a mazuelo pod koniec października.

Grona są odszypułkowane i umieszczane w szklanych kadziach, gdzie następuje fermentacja w kontrolowanej tempreaturze 30 stopni Celsjusza. Maceracja trwa 25 dni, aby otrzymać mocną strukturę, intensywny kolor oraz ekspresyjne aromaty. Następnie, wino zaczyna dojrzewać w beczkach z amerykańskiego dębu, co potrwa 12 miesięcy. Przez ten czas nabierze charakteru i elegancji. Potem wino zostaje zabutelkowany i kolejny rok spędzi w piwnicy, aby się ustabilizować.

Pedro de Ivar posiada czysty, jasny, rubinowy kolor. W aromatach dominują nuty dojrzałych owoców, przypraw i dębiny. W smaku wino utrzymuje balans pomiędzy tostową beczką a dojrzałymi owocami leśnymi.

Cena: 45,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Wino składa się w 60% ze szczepu garnacha i w 40% z odmiany tempranillo. Winogrona pochodzą ze starych, ponad 60-letnich krzewów, które rosną w sercu Queiles Valley i korzystają z unikalnego klimatu okolic Mount Moncayo (2315 m n.p.m.). Bardzo duża ilość dni słonecznych oraz duże wahania temperatur pomiędzy nocą a dniem pozwalają na uzyskanie dojrzałych gron najwyższej jakości. Gleba zatrzymuje wodę bardzo głęboko, ale długie korzenie starych krzewów są w stanie dostarczać im wody oraz minerałów. Przy ręcznym zbiorze następuje selekcja najlepszych gron, jeśli chodzi o dojrzałość i poziom cukru.

Następnie, winiarze rozpoczynają fermentację alkoholową, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po 30 dniach wino zostaje przelane do nowych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie spędzi 14 miesięcy. Przed zabutelkowaniem czeka je także klarowanie, do którego używane jest białko jaja kurzego.

Efektem jest wino o wiśniowym, połyskującym kolorze. Bukiet jest intensywny, złożony, a dominują w nim dojrzałe ciemne owoce, wspaniale zharmonizowane z aromatami wanilii, karmelu, kawy. Smak jest mocny i zdecydowany, a taniny posiadają słodycz pochodzącą z amerykańskiego dębu. Długi finisz.   

Cena: 70,00 zł
szt.

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (40%), garnacha (40%), graciano oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina, usytowanej na zboczach Mount Yerga, z ponad 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 17 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Wino ma barwę ciemnego fioletu. W potężnym bukiecie przeplatają się aromaty kadzidła, spalonej ziemi, lawendy oraz kompotu z owoców leśnych. W aksamitnym smaku obecny likier z czarnych jagód oraz anyż.  Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 265,00 zł
szt.

Acustic

Acustic

Acustic

Wino o aromatach wiśni, malin, śliwek, tytoniu, kakao, wanilii, ołówka, dymu, pieprzu, goździków, mięty i fiołków.  W smaku soczyste, mięsiste, potężne, aksamitne taniny, ale też eleganckie, głębokie, mineralne, złożone, pikantne, z długim finiszem. Najlepsza temperatura do podania to 16-17 °C. Dobrze smakuje z pieczonym mięsem, królikiem, kuropatwą, wędlinami i pasztetami.

 

Cena: 85,00 zł
szt.

Alquez Garnacha Calatayud DO

Alquez Garnacha Calatayud DO

Alquez Garnacha Calatayud DO

Żywa intensywna wiśniowa barwa wina. Bogate aromaty czerwonych owoców i kwiatów z nutą beczki. W smaku pełne, bogate, z długim finiszem. Polecamy do mięs z grilla, makaronów, serów i wędlin. 

Nagrody:

Grenaches Du Monde 2018 złoto

Cena: 51,00 zł
szt.

Auditori Acustic

Auditori Acustic

Auditori Acustic

W nosie piękny bukiet, który składa się z aromatów czerwonych owoców, azjatyckich przypraw i kadzidła. Głęboki, aksamitny smak, z wyrazistymi, świetnie wtopionymi garbnikami i dobrze zrównoważoną kwasowością, wnoszącą energię i świeżość. Temperatura podania 17-18°C. Polecamy do duszonego i pieczonego czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzewających serów.

Nagrody:

Parker 95/100

Tanzer/93/100

Penin 90/100

 

Cena: 268,00 zł
szt.

Baigorri Crianza

Baigorri Crianza

Baigorri Crianza

 

Wino o czystym, lśniącym rubinowym kolorze. Dojrzewało w dębowych beczkach. Bogactwo aromatów owocowych, wyczuwalne nuty jagód, wiśni, czarnych porzeczek, wanilii i ziół. W ustach świetna równowaga i gładkie taniny. Temperatura podania to 16-17°C. Polecamy do mięsa z rusztu, pieczonej kaczki, jamona. 

Cena: 86,00 zł
szt.

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto posiada wiśniowy kolor. Bukiet rozpoczyna się ciemnymi owocami leśnymi. Doskonale wyczuwalne są także akcenty tostowe oraz nuty wanilii, wynikające z kontaktu wina z dębem. Smak harmonijny, bazujący na czarnej porzeczce, owocach jagodowych oraz pikantnych przyprawach. Wszystko to w towarzystwie okrągłych tanin. 

Cena: 57,00 zł
szt.

Casa de la Vega Garnacha Bodegas Muñoz

Casa de la Vega Garnacha Bodegas Muñoz

Casa de la Vega Garnacha Bodegas Muñoz

Soczyste, pełne owocu i krągłości, prostolinijne wino. Aromaty pieprzu, wanilii i kawy. Spędziło 3 miesiące w beczkach z amerykańskiego dębu. Temperatura podania 15-16°C. Polecamy do dań z grilla, wędlin, duszonego mięsa, jarzyn i ryżu. 

Cena: 32,00 zł
szt.

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Ta różowa cava powstaje metodą szampańską (tradycyjną) z gron odmiany viura oraz garnacha, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada łososiowy kolor. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się truskawki, poziomki oraz maliny. W ustach krągłe i dojrzałe, z orzeźwiającą świeżością, podpartą elegancką kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 52,00 zł
szt.

Cava Rosat Dignitat

Cava Rosat Dignitat

Cava Rosat Dignitat

Żywy, różowy kolor z fioletowymi smugami. Czyste, świeże aromaty dojrzałych owoców takich jak truskawki, wiśnie z akcentem dzikich poziomek i malin. Eleganckie, malutkie bąbelki. W smaku świeże, żywe, czyste z wyraźnym posmakiem owocowym. Polecamy jako aperitif, do lekkich dań i deserów. Sewerować w temperaturze 6 - 8°C.

 

Cena: 43,00 zł
szt.

Cerro Anon Crianza Rioja DOCa Bodegas Olarra

Cerro Anon Crianza Rioja DOCa Bodegas Olarra

Cerro Anon Crianza Rioja DOCa Bodegas Olarra

Intensywna ciemnoczerwona barwa wina z rubinowymi refleksami. Bardzo owocowe aromaty z pikantną nutą, delikatnym dębowym zapachem. Aromaty śliwek, kokosu, cynamonu, egzotycznych przypraw. W ustach świetnie zbudowane, z mocną strukturą. Po fermentacji leżakuje w beczkach z amerykańskiego dębu przez 14 miesięcy. Potem butelkowane i przechowywane w piwnicach przez minimum 8 miesięcy. Polecamy serwować do paella, czarnego ryżu, kalmarów, czerwonego mięsa, grillowanych żeberek, pizzy z anchios, makaronu z sosem bolońskim, chorizo, hiszpańskich serów.
 
 
Nagrody:
DWWA Złoto
IWSC Srebro
Robert Parker  89 pkt
Cena: 51,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl