Nebbiolo

Duma Piemontu. Jedna z najszlachetniejszych odmian winorośli, ceniona przez kolekcjonerów. Charakteryzuje się długowiecznością, a bukiet smakowy produkowanych z niej win uwalniany jest z czasem. Występują w nim jeżyny, wiśnie, rodzynki, zioła, anyż, lukrecja, czekolada, ziemia i trufle. W miarę starzenia w beczce zyskuje akcenty wanilii, dymu i smoły, a później podczas leżakowania w butelce skóry, cedru i tytoniu. Niełatwo jest osiągnąć taki rezultat, ponieważ Nebbiolo jest szczepem trudnym w uprawie, niezwykle kapryśnym i nieprzewidywalnym. Wina, które są z niego produkowane szczodrze wynagradzają cierpliwość.

Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja

 Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja

Sori’San Lorenzo DOP Barbaresco Gaja

 

Aromaty owocowe, podkreślone nutą subtelnych ziół i egzotycznych przypraw z wyraźnym akcentem mineralnym. Wino skoncentrowane, bardzo skupione, z długim, bogatym finiszem i dużym potencjałem dojrzewania. Temperatura podania 17-18°C. Rekomendujemy do czerwonego, pieczonego mięsa, makaronów z grzybami, dojrzałych serów. Spędziło 12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w dębowych dużych kadziach. 

Cena: 2 516,00 zł
szt.

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

Rubinowa barwa, z granatowymi refleksami. W aromatach dominują czerwone owoce leśne z delikatną nutą czarnego pieprzu. Wino jest eleganckie i długie, na co niewątpliwie miało wpływ leżakowanie w dębowej beczce przez 12-14 miesięcy. Harmonijne taniny. Rekomendujemy szczególnie do dań z kaczki, z grzybów oraz dojrzałych serów i wędlin. 

Cena: 168,00 zł
szt.

"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno

Barwa czerwona z lekkimi granatowymi refleksami. W bukiecie dominują czerwone owoce, fiołki, wilgotna ziemia oraz pikantne przyprawy. Bardzo eleganckie, z dojrzałymi taninami. Finisz długi, aksamitny. Idealna pozycja do zestawień z daniami na bazie dziczyzny, sarniny czy mięsa z jelenia.

Cena: 397,00 zł
szt.

"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Cascina Nuova" Barolo DOCG  Elvio Cogno

"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno

Czerwono-granatowa barwa z pomarańczowymi refleksami. W aromatach przeważają akcenty kwiatowe, uzupełnione delikatnymi przeprawami. Bardzo dobrze zbudowane i wyważone. Długi finisz z mineralną nutą. Wino dojrzewało 24 miesiące w dębie, a następnie 6 miesięcy w butelce. Potencjał starzenia oceniany jest przez producenta na 20-25 lat. Barolo "Cascina Nuova" będzie świetnym kompanem dla dziczyzny oraz pieczonego lub duszonego mięsa wołowego.

Cena: 168,00 zł
szt.

"Montegrilli" Langhe Nebbiolo DOC Elvio Cogno

"Montegrilli" Langhe Nebbiolo DOC Elvio Cogno

"Montegrilli" Langhe Nebbiolo DOC Elvio Cogno

Barwa intensywnego rubinu z pomarańczowymi refleksami. Na bukiet składają się aromaty dzikich kwiatów oraz ciemnych owoców. Wszystko to na waniliowo-przyprawowym tle. Usta świeże, harmonijne, zdominowane maliną oraz porzeczką. Wino dojrzewało 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Rekomendujemy do pieczonych mięs oraz dojrzewających serów. 

Cena: 100,00 zł
szt.

"Ravera" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Ravera" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Ravera" Barolo DOCG Elvio Cogno

Intensywna czerwono-granatowa barwa z jasnymi pomarańczowymi refleksami. Bogactwo aromatów zawierające akcenty dzikiej róży, mięty tytoniu oraz przypraw, a także kawy, lukrecji, trufli, skóry i minerałów. Zrównoważone, z intrygującym czekoladowo-jeżynowym posmakiem. Wino spędziło 24 miesiące w dębowej beczce oraz 6 miesięcy w butelce zanim trafiło na rynek. Potencjał starzenia jest oceniany na 20-25 lat. Rekomendujemy do dziczyzny oraz ostrych serów.

Cena: 317,00 zł
szt.

"Vigna Elena" Barolo Riserva DOCG Elvio Cogno

"Vigna Elena" Barolo Riserva DOCG Elvio Cogno

"Vigna Elena" Barolo Riserva DOCG Elvio Cogno

Barwa czerwieni przełamanej granatem. Bukiet tworzą aromaty róży, tytoniu, mięty oraz lukrecji. Pełne, harmonijne, z przyprawowo-jeżynowym długim finiszem. Dojrzewało w dębowej beczce aż 36 miesięcy, a następnie 24 miesiące w butelce. Potencjał starzenia oceniany jest na 25 lat. Będzie idealnym kompanem do dziczyzny lub dojrzewających serów.

Cena: 397,00 zł
szt.

“Garassino” Barbaresco DOCG Tenuta Carretta

“Garassino” Barbaresco DOCG Tenuta Carretta

“Garassino” Barbaresco DOCG Tenuta Carretta

Czerwona barwa, z granatowymi refleksami. W aromatach dominuje dzika róża, z pikantnymi przyprawami. Smak złożony i bardzo ekspresyjny. Tony owocowe, harmonijnie uzupełniane są przez akcenty beczkowe, jako że wino spędziło w dębie 18 miesięcy. Będzie świetnym kompanem do dań z dziczyzny, dojrzałych serów czy wołowiny.

Cena: 122,00 zł
szt.

Barbaresco DOCG Gaja

Barbaresco  DOCG Gaja

Barbaresco DOCG Gaja

 

Finezyjne wino z aromatami leśnych owoców, śliwek, lukrecji i słomy. Intensywna struktura, bogactwo, długi finisz z jedwabistymi taninami. Spędziło 12 miesięcy w beczkach i kolejne 12 miesięcy w dużych dębowych kadziach. Temperatura podania 17-18°C. Rekomendujemy do pieczonej i grillowanej wołowiny, grillowanej jagnięciny, risotto z truflami, dojrzałych serów - fontina.  

Cena: 1 233,00 zł
szt.

Barolo Tre Utin DOCG Azienda Agricola Gagliasso Mario

Barolo Tre Utin DOCG Azienda Agricola Gagliasso Mario

Barolo Tre Utin DOCG Azienda Agricola Gagliasso Mario

Barolo autorstwa Mario i Luci Gagliasso to klasyczne, dobrze zbudowane, pełne czerwone wino, ale co ciekawe - cenione także dość młode za doskonałą świeżość i zapach. Wino o rubinowym kolorze, z aromatami wiśni i kwiatów, nutami skóry, dymu oraz lukrecji. Finisz jest długi i elegancki.

Barolo Tre Utin (jak sama nazwa wskazuje) powstaje na skute mariażu owoców z 3 różnych winnic położonych w La Morra i Monforte, które prowadzone są klasyczną metodą Guyota z przycinaniem średnio-krótkim, a prace zielone (z redukcją ilości winogron) przyczyniają się do kształtowania wydajności na poziomie ok. 6500 kg na hektar. Winogrona nebbiolo są zbierane bardzo dojrzałe i poddawane drobiazgowej selekcji. Fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze (ok. 33-34°C) z 15-20 dniami maceracji, a na koniec spontanicznie zachodzi fermentacja malolaktyczna. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu - połowa w nowych beczkach, co nadaje trunkowi posmaku wanilii i dymu oraz nut tostowych, a połowa w beczkach 2-letnich, które wpływają na wygładzenie tanin. Blend jest następnie starzony przez 18 miesięcy w dużych beczkach, a po butelkowaniu układa się jeszcze przez 10-12 miesięcy.

Cena: 162,00 zł
szt.

Ciabot Russ Langhe Nebbiolo Azienda Agricola Gagliasso Mario

Ciabot Russ Langhe Nebbiolo Azienda Agricola Gagliasso Mario

Ciabot Russ Langhe Nebbiolo Azienda Agricola Gagliasso Mario

Ciabot Russ Langhe Nebbiolo to solidne i długie czerwone wino, które dojrzewało 12 miesięcy w beczce, ale charakteryzuje się zarówno taninami, jak i mocnymi aromatami ciemnych owoców. Przechowywanie w dębinie pozostawiło po sobie znaki lukrecji, skóry i wanilii, a złożoności dopełniają lekkie nuty mineralne i ziemiste. Można powiedzieć, że to "mały brat barolo w atrakcyjnej cenie".

Wino najlepiej smakuje w temp. od 17°C do dań w stylu piersi z kaczki, wędlin, wieprzowiny czy podrobów.

Cena: 101,00 zł
szt.

Conteisa DOP Barolo Gaja

Conteisa DOP Barolo Gaja

Conteisa DOP Barolo Gaja

Aromaty czerwonych owoców, lukrecji i korzennych przypraw. Wyrafinowany charakter i bogata tekstura, z wyśmienicie zintegrowanymi taninami. Temperatura podania 17-18°C. Polecamy do czerwonego, pieczonego mięsa, makaronów z grzybami, dojrzałych serów i pasztetów. Wino spędziło 12 miesięcy w beczkach i 12 miesięcy w dębowych dużych kadziach.

 

Cena: 1 233,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl