Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (40%), garnacha (40%), graciano oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina, usytowanej na zboczach Mount Yerga, z ponad 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 17 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Wino ma barwę ciemnego fioletu. W potężnym bukiecie przeplatają się aromaty kadzidła, spalonej ziemi, lawendy oraz kompotu z owoców leśnych. W aksamitnym smaku obecny likier z czarnych jagód oraz anyż.  Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 265,00 zł
szt.

Baigorri Blanco Fermentado En Barrica

Baigorri Blanco Fermentado En Barrica

Baigorri Blanco Fermentado En Barrica

 

Białe wino o mocnych, słodkich aromatach gruszek, moreli i prażonych orzechów. Pełne i bogate. W ustach jedwabiste, świeże z nutą melona i cytryny. Eleganckie o mocnej strukturze i potencjale dojrzewania. Temperatura podania to 10-12°C. Polecamy do pieczonej i wędzonej ryby, paella, drobiu w sosach śmietanowych. 

Cena: 96,00 zł
szt.

Baigorri Crianza

Baigorri Crianza

Baigorri Crianza

 

Wino o czystym, lśniącym rubinowym kolorze. Dojrzewało w dębowych beczkach. Bogactwo aromatów owocowych, wyczuwalne nuty jagód, wiśni, czarnych porzeczek, wanilii i ziół. W ustach świetna równowaga i gładkie taniny. Temperatura podania to 16-17°C. Polecamy do mięsa z rusztu, pieczonej kaczki, jamona. 

Cena: 86,00 zł
szt.

Baigorri de Garrage

Baigorri de Garrage

Baigorri de Garrage

 

Skoncentrowane, potężne, zarazem gładkie wino. Bogactwo aromatów kandyzowanych owoców, przypraw i ziół. W smaku równowaga i elegancja, mocna struktura. Temperatura do podania to 17-18°C. Polecamy do duszonej wołowiny, jagnięciny, dziczyzny. 

 

 

 

 

Cena: 228,00 zł
szt.

Baigorri Reserva

Baigorri Reserva

Baigorri Reserva

 

Gęste wino z aromatami leśnych owoców, śliwek i wiśni. Nuty ziołowe, wanilii i niuans orzechów. W smaku gęste owoce, mocne taniny, świetna równowaga. Temperatura podania to 17-18°C. Polecamy do pieczonej gęsi i kaczki, polędwicy wołowej, jagnięciny, dziczyzny. 

Cena: 132,00 zł
szt.

Becquer Blanco Familia Escudero

Becquer Blanco Familia Escudero

Becquer Blanco Familia Escudero

Wingrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z rodzinnej winnicy Bodegas Escudero, znajdującej się na zboczach Monte Yerga. Krzewy rosną na wysokości 700 metrów n.p.m. Taki usytuowanie winnicy powoduje, że wina są bardzo bogate w aromaty. 

Tlen ma ograniczoną styczność z moszczem, co zmniejsza późniejszą oksydację wina, a więc pozytywnie wpływa na jego ewolucję w butelce. Aromaty i smak pozostaną intensywne dłużej. Fermentacja ma miejsce w 225-litrowych beczkach z amerykańskiego dębu, następnie dojrzewa pod osadem z drożdży przez 6 miesięcy. 

Wino posiada słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromatach bez trudu odnajdziemy zielone jabłko, gruszkę, kwiat akacji i owoce cytrusowe oraz waniliowe tony, pochodzące od kontaktu z dębowym drewnem.

Wspaniale odnajdzie się w towarzystwie owoców morza, dań na bazie ryb, grillowanych warzyw czy jagnięciny. 

Cena: 57,00 zł
szt.

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto Familia Escudero

Becquer Tinto posiada wiśniowy kolor. Bukiet rozpoczyna się ciemnymi owocami leśnymi. Doskonale wyczuwalne są także akcenty tostowe oraz nuty wanilii, wynikające z kontaktu wina z dębem. Smak harmonijny, bazujący na czarnej porzeczce, owocach jagodowych oraz pikantnych przyprawach. Wszystko to w towarzystwie okrągłych tanin. 

Cena: 57,00 zł
szt.

Castillo de Mendoza Reserva

Castillo de Mendoza Reserva

Castillo de Mendoza Reserva

Wino o pięknym, rubinowo wiśniowym kolorze. Wyraźne aromaty jeżyn i malin z nutami lukrecji, wanilii, cynamonu i kawy. Na podniebieniu mocna struktura, świetnie zintegrowane garbniki, soczysty, długi i bardzo aromatyczny finisz. Temperatura podania to 17-18°C. Polecamy do jagnięciny, dziczyzny, pieczonej gęsi i kaczki, steków wołowych.

Cena: 97,00 zł
szt.

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Cava Rosado Benito Escudero

Ta różowa cava powstaje metodą szampańską (tradycyjną) z gron odmiany viura oraz garnacha, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada łososiowy kolor. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się truskawki, poziomki oraz maliny. W ustach krągłe i dojrzałe, z orzeźwiającą świeżością, podpartą elegancką kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 52,00 zł
szt.

Cava Seco Benito Escudero

Cava Seco Benito Escudero

Cava Seco Benito Escudero

Ta wytrawna Cava jest owocem pracy rodziny Escudero, która od czterech pokoleń zajmuje się uprawą winorośli oraz winiarstwem. Powstaje metodą szampańską (tradycyjną) z gron odmiany viura, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada cytrynowo żółta barwę ze stalowymi refleksami. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się owoce jabłoni, gruszy oraz migdał. W ustach krągłe i dojrzałe, z orzeźwiającą świeżością, podpartą elegancką kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 52,00 zł
szt.

Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Ta półwytrawna Cava powstaje z gron odmiany viura, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada cytrynowo żółta barwę ze stalowymi refleksami. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się owoce jabłoni, gruszy oraz migdał. Zauważalna nuta słodyczy łączy się ze świeżą kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 52,00 zł
szt.

Cerro Anon Crianza Rioja DOCa Bodegas Olarra

Cerro Anon Crianza Rioja DOCa Bodegas Olarra

Cerro Anon Crianza Rioja DOCa Bodegas Olarra

Intensywna ciemnoczerwona barwa wina z rubinowymi refleksami. Bardzo owocowe aromaty z pikantną nutą, delikatnym dębowym zapachem. Aromaty śliwek, kokosu, cynamonu, egzotycznych przypraw. W ustach świetnie zbudowane, z mocną strukturą. Po fermentacji leżakuje w beczkach z amerykańskiego dębu przez 14 miesięcy. Potem butelkowane i przechowywane w piwnicach przez minimum 8 miesięcy. Polecamy serwować do paella, czarnego ryżu, kalmarów, czerwonego mięsa, grillowanych żeberek, pizzy z anchios, makaronu z sosem bolońskim, chorizo, hiszpańskich serów.
 
 
Nagrody:
DWWA Złoto
IWSC Srebro
Robert Parker  89 pkt
Cena: 51,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl