Opcje przeglądania
Producent
Selekcja Słonecznej Winnicy
Cena
  • od
    do

W naszej ofercie znajdują się zarówno wina jednoszczepowe, jak i kupaże, czyli wina, które powstały z połączenia różnych odmian winorośli. Wśród propozycji są obecne wspaniałe jednoodmianowe interpretacje cabernet sauvignon, merlot, primitivo, syrah, tempranillo, jak również kupaże takie jak: sauvignon blanc z chardonnay, riesling z gewurtraminerem czy nawet zestawienie, z którego słynnie winiarstwo australijskie oraz Dolina Rodanu, czyli czerwonego syrah z białym viognier. Miłośnicy wina doskonale znają już międzynarodowe odmiany winorośli, ale w ostatnich latach obserwujemy rosnące zainteresowanie autochtonicznymi szczepami, które doskonale oddają terroir. Wśród endemicznych winorośli znajdziemy włoskie primitivo czy sangiovese, portugalską bagę czy tourigę nacional, austriackiego gruner veltlinera czy hiszpańską mencię. W każdym z tych win obecny jest regionalizm i specyficzny sposób pojmowania wina. Piękno świata wina tkwi w jego różnorodności.

Szczepy win - wina według szczepu

Wino Chardonnay Verdeca Leilus Cantine Ionis

Wino Chardonnay Verdeca Leilus Cantine Ionis

Wino Chardonnay Verdeca Leilus Cantine Ionis

Wino posiada jasnosłomkowo kolor ze złotymi refleksami. Bukiet otwiera się ekspresyjnie nutami owoców tropikalnych: ananasa, mango, a także kwiatu akacji oraz liścia pomidora. Wszystkie aromaty są podkreślone poprzez orzeźwiającą kwasowość.

Cena: 38,00 zł
szt.

Wino Primitivo di Manduria DOP Terre del Palmento

Wino Primitivo di Manduria DOP Terre del Palmento

Wino Primitivo di Manduria DOP Terre del Palmento

Wino ma czerwono-rubinowy kolor. Bukiet otwiera się nutą waniliową, której towarzyszą charakterystyczne dla primitivo aromaty konfitury śliwkowej oraz smażonej dalmatyńskiej wiśni - marasca.

W smaku czuć wspaniałą strukturę i wyważenie. Długie. Idealne do pasty al ragù, dojrzewających serów oraz dań z dziczyzny. Podawać w temperaturze 20° C.

 

Cena: 61,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Wino składa się w 70% z tempranillo, w 20% z odmiany garnacha i w 10% ze szczepu merlot. Z uwagi na specyfikę powyższych odmian, zbiory są przeprowadzane w różnym czasie, tak aby owoce były jak najbardziej dojrzałe. Tempranillo zbierane jest w drugiej połowie września, garnacha w drugiej połowie października a mazuelo pod koniec października.

Grona są odszypułkowane i umieszczane w szklanych kadziach, gdzie następuje fermentacja w kontrolowanej tempreaturze 30 stopni Celsjusza. Maceracja trwa 25 dni, aby otrzymać mocną strukturę, intensywny kolor oraz ekspresyjne aromaty. Następnie, wino zaczyna dojrzewać w beczkach z amerykańskiego dębu, co potrwa 12 miesięcy. Przez ten czas nabierze charakteru i elegancji. Potem wino zostaje zabutelkowany i kolejny rok spędzi w piwnicy, aby się ustabilizować.

Pedro de Ivar posiada czysty, jasny, rubinowy kolor. W aromatach dominują nuty dojrzałych owoców, przypraw i dębiny. W smaku wino utrzymuje balans pomiędzy tostową beczką a dojrzałymi owocami leśnymi.

Cena: 42,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Wino składa się ze szczepów tempranillo oraz merlot. Winogrona pochodzą ze starych, ponad 60-letnich krzewów, które rosną w sercu Queiles Valley i korzystają z unikalnego klimatu okolic Mount Moncayo (2315 m n.p.m.). Bardzo duża ilość dni słonecznych oraz duże wahania temperatur pomiędzy nocą a dniem pozwalają na uzyskanie dojrzałych gron najwyższej jakości. Gleba zatrzymuje wodę bardzo głęboko, ale długie korzenie starych krzewów są w stanie dostarczać im wody oraz minerałów. Przy ręcznym zbiorze następuje selekcja najlepszych gron, jeśli chodzi o dojrzałość i poziom cukru.

Następnie, winiarze rozpoczynają fermentację alkoholową, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po 30 dniach wino zostaje przelane do nowych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie spędzi aż 36 miesięcy. Przed zabutelkowaniem czeka je także klarowanie, do którego używane jest białko jaja kurzego.

Efektem jest cieliste wino o ciepłym, połyskującym kolorze. Bukiet jest intensywny, złożony, a dominują w nim dębowe, tostowe nuty, którym towarzyszą ciemne owoce leśne. Smak jest mocny i zdecydowany, a taniny wyraźne. Długi finisz.   

Cena: 50,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Wino składa się w 60% ze szczepu garnacha i w 40% z odmiany tempranillo. Winogrona pochodzą ze starych, ponad 60-letnich krzewów, które rosną w sercu Queiles Valley i korzystają z unikalnego klimatu okolic Mount Moncayo (2315 m n.p.m.). Bardzo duża ilość dni słonecznych oraz duże wahania temperatur pomiędzy nocą a dniem pozwalają na uzyskanie dojrzałych gron najwyższej jakości. Gleba zatrzymuje wodę bardzo głęboko, ale długie korzenie starych krzewów są w stanie dostarczać im wody oraz minerałów. Przy ręcznym zbiorze następuje selekcja najlepszych gron, jeśli chodzi o dojrzałość i poziom cukru.

Następnie, winiarze rozpoczynają fermentację alkoholową, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po 30 dniach wino zostaje przelane do nowych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie spędzi 14 miesięcy. Przed zabutelkowaniem czeka je także klarowanie, do którego używane jest białko jaja kurzego.

Efektem jest wino o wiśniowym, połyskującym kolorze. Bukiet jest intensywny, złożony, a dominują w nim dojrzałe ciemne owoce, wspaniale zharmonizowane z aromatami wanilii, karmelu, kawy. Smak jest mocny i zdecydowany, a taniny posiadają słodycz pochodzącą z amerykańskiego dębu. Długi finisz.   

Cena: 69,00 zł
szt.

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (40%), garnacha (40%), graciano oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina, usytowanej na zboczach Mount Yerga, z ponad 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 17 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Wino ma barwę ciemnego fioletu. W potężnym bukiecie przeplatają się aromaty kadzidła, spalonej ziemi, lawendy oraz kompotu z owoców leśnych. W aksamitnym smaku obecny likier z czarnych jagód oraz anyż.  Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 264,00 zł
szt.

Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza

Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza

Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza

Wino przechodzi fermentację malolaktyczną w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym na przełomie marca i kwietnia jest butelkowane. Wino posiada jasno słomkową barwę oraz bardzo intensywne aromaty gruszki oraz brzoskwini. Zachwyca świeżością i równowagą. Pozostawia długi posmak.

Cena: 41,00 zł
szt.

A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.

Intensywne aromaty z lekką korzenną nutą. Obfite i dobrze zbudowane z tanicznym finiszem. Rekomendowane do pieczonego mięsa.

Cena: 30,00 zł
szt.

A. J. Lecluse Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P.

Eleganckie i dobrze zbudowane. Pełne owocowości z kwiatowymi nutami. Podawać do owoców morza, białych mięs lub jako aperitif.

Cena: 30,00 zł
szt.

Alamos Cabernet Sauvignon

Alamos Cabernet Sauvignon

Alamos Cabernet Sauvignon

Granatowy kolor z czerwoną poświatą. Aromaty czerwonych miękkich owoców, z nutą cygar i skóry. W ustach pełne i miękkie, z posmakiem czerwonej i czarnej porzeczki, nutą słodkich przypraw i odrobiną świeżej mięty. Delikatnie wytrawne taniny na finiszu. Polecane do czerwonych mięs.

Cena: 40,00 zł
szt.

Alamos Chardonnay Uco Valley

Alamos Chardonnay Uco Valley

Alamos Chardonnay Uco Valley

Słomkowozłoty kolor z zielonkawymi refleksami. Aromaty dojrzałych owoców cytrusowych i kwiatów z nutą wanilii. W ustach pełne, czyste i wyraźne, z gruszką, jabłkiem i nutą grejpfruta oraz słodkimi przyprawami. Dobry balans i orzeźwiająca kwasowość. Polecane do ryb i białych mięs.

Cena: 40,00 zł
szt.

Alamos Torrontes Cafayate (Salta)

Alamos Torrontes Cafayate (Salta)

Alamos Torrontes Cafayate (Salta)

Intensywny aromat cytrusów i dojrzałych brzoskwiń, z delikatnymi nutami świeżych ziół i jaśminu. Lekkie i świeże na podniebieniu. Długie zakończenie z dobrą kwasowością. Polecane do dań na bazie ryb i owoców morza.

Cena: 40,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl