Opcje przeglądania
Producent
Selekcja Słonecznej Winnicy
Cena
  • od
    do

W naszej ofercie znajdują się zarówno wina jednoszczepowe, jak i kupaże, czyli wina, które powstały z połączenia różnych odmian winorośli. Wśród propozycji są obecne wspaniałe jednoodmianowe interpretacje cabernet sauvignon, merlot, primitivo, syrah, tempranillo, jak również kupaże takie jak: sauvignon blanc z chardonnay, riesling z gewurtraminerem czy nawet zestawienie, z którego słynnie winiarstwo australijskie oraz Dolina Rodanu, czyli czerwonego syrah z białym viognier. Miłośnicy wina doskonale znają już międzynarodowe odmiany winorośli, ale w ostatnich latach obserwujemy rosnące zainteresowanie autochtonicznymi szczepami, które doskonale oddają terroir. Wśród endemicznych winorośli znajdziemy włoskie primitivo czy sangiovese, portugalską bagę czy tourigę nacional, austriackiego gruner veltlinera czy hiszpańską mencię. W każdym z tych win obecny jest regionalizm i specyficzny sposób pojmowania wina. Piękno świata wina tkwi w jego różnorodności.

Szczepy win - wina według szczepu

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Wino składa się w 70% z tempranillo, w 20% z odmiany garnacha i w 10% ze szczepu merlot. Z uwagi na specyfikę powyższych odmian, zbiory są przeprowadzane w różnym czasie, tak aby owoce były jak najbardziej dojrzałe. Tempranillo zbierane jest w drugiej połowie września, garnacha w drugiej połowie października a mazuelo pod koniec października.

Grona są odszypułkowane i umieszczane w szklanych kadziach, gdzie następuje fermentacja w kontrolowanej tempreaturze 30 stopni Celsjusza. Maceracja trwa 25 dni, aby otrzymać mocną strukturę, intensywny kolor oraz ekspresyjne aromaty. Następnie, wino zaczyna dojrzewać w beczkach z amerykańskiego dębu, co potrwa 12 miesięcy. Przez ten czas nabierze charakteru i elegancji. Potem wino zostaje zabutelkowany i kolejny rok spędzi w piwnicy, aby się ustabilizować.

Pedro de Ivar posiada czysty, jasny, rubinowy kolor. W aromatach dominują nuty dojrzałych owoców, przypraw i dębiny. W smaku wino utrzymuje balans pomiędzy tostową beczką a dojrzałymi owocami leśnymi.

Cena: 42,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Wino składa się ze szczepów tempranillo oraz merlot. Winogrona pochodzą ze starych, ponad 60-letnich krzewów, które rosną w sercu Queiles Valley i korzystają z unikalnego klimatu okolic Mount Moncayo (2315 m n.p.m.). Bardzo duża ilość dni słonecznych oraz duże wahania temperatur pomiędzy nocą a dniem pozwalają na uzyskanie dojrzałych gron najwyższej jakości. Gleba zatrzymuje wodę bardzo głęboko, ale długie korzenie starych krzewów są w stanie dostarczać im wody oraz minerałów. Przy ręcznym zbiorze następuje selekcja najlepszych gron, jeśli chodzi o dojrzałość i poziom cukru.

Następnie, winiarze rozpoczynają fermentację alkoholową, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po 30 dniach wino zostaje przelane do nowych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie spędzi aż 36 miesięcy. Przed zabutelkowaniem czeka je także klarowanie, do którego używane jest białko jaja kurzego.

Efektem jest cieliste wino o ciepłym, połyskującym kolorze. Bukiet jest intensywny, złożony, a dominują w nim dębowe, tostowe nuty, którym towarzyszą ciemne owoce leśne. Smak jest mocny i zdecydowany, a taniny wyraźne. Długi finisz.   

Cena: 50,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Wino składa się w 60% ze szczepu garnacha i w 40% z odmiany tempranillo. Winogrona pochodzą ze starych, ponad 60-letnich krzewów, które rosną w sercu Queiles Valley i korzystają z unikalnego klimatu okolic Mount Moncayo (2315 m n.p.m.). Bardzo duża ilość dni słonecznych oraz duże wahania temperatur pomiędzy nocą a dniem pozwalają na uzyskanie dojrzałych gron najwyższej jakości. Gleba zatrzymuje wodę bardzo głęboko, ale długie korzenie starych krzewów są w stanie dostarczać im wody oraz minerałów. Przy ręcznym zbiorze następuje selekcja najlepszych gron, jeśli chodzi o dojrzałość i poziom cukru.

Następnie, winiarze rozpoczynają fermentację alkoholową, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po 30 dniach wino zostaje przelane do nowych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie spędzi 14 miesięcy. Przed zabutelkowaniem czeka je także klarowanie, do którego używane jest białko jaja kurzego.

Efektem jest wino o wiśniowym, połyskującym kolorze. Bukiet jest intensywny, złożony, a dominują w nim dojrzałe ciemne owoce, wspaniale zharmonizowane z aromatami wanilii, karmelu, kawy. Smak jest mocny i zdecydowany, a taniny posiadają słodycz pochodzącą z amerykańskiego dębu. Długi finisz.   

Cena: 69,00 zł
szt.

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (40%), garnacha (40%), graciano oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina, usytowanej na zboczach Mount Yerga, z ponad 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 17 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Wino ma barwę ciemnego fioletu. W potężnym bukiecie przeplatają się aromaty kadzidła, spalonej ziemi, lawendy oraz kompotu z owoców leśnych. W aksamitnym smaku obecny likier z czarnych jagód oraz anyż.  Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 264,00 zł
szt.

Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza

Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza

Santa Bianca IGT Toscana Bianco La Cignozza

Wino przechodzi fermentację malolaktyczną w kadziach ze stali nierdzewnej, po czym na przełomie marca i kwietnia jest butelkowane. Wino posiada jasno słomkową barwę oraz bardzo intensywne aromaty gruszki oraz brzoskwini. Zachwyca świeżością i równowagą. Pozostawia długi posmak.

Cena: 43,00 zł
szt.

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

"Bordini" Barbaresco DOCG Elvio Cogno

Rubinowa barwa, z granatowymi refleksami. W aromatach dominują czerwone owoce leśne z delikatną nutą czarnego pieprzu. Wino jest eleganckie i długie, na co niewątpliwie miało wpływ leżakowanie w dębowej beczce przez 12-14 miesięcy. Harmonijne taniny. Rekomendujemy szczególnie do dań z kaczki, z grzybów oraz dojrzałych serów i wędlin. 

Cena: 167,00 zł
szt.

"Bricco dei Merli" Barbera d'Alba DOC Elvio Cogno

"Bricco dei Merli" Barbera d'Alba DOC Elvio Cogno

"Bricco dei Merli" Barbera d'Alba DOC Elvio Cogno

Barwa jasnego rubinu z granatowymi refleksami, Złożony aromat róż oraz pikantnych przypraw orientalnych. Miękkie i aksamitne, z wyważoną kwasowością. Wino, przez 12 miesięcy, dojrzewało w beczkach z dębu słoweńskiego, następnie przez 6 miesięcy w butelce. Będzie świetnym kompanem dla dań z czerwonego mięsa, deski wędlin oraz serów.

Cena: 121,00 zł
szt.

"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Bricco Pernice" Barolo DOCG Elvio Cogno

Barwa czerwona z lekkimi granatowymi refleksami. W bukiecie dominują czerwone owoce, fiołki, wilgotna ziemia oraz pikantne przyprawy. Bardzo eleganckie, z dojrzałymi taninami. Finisz długi, aksamitny. Idealna pozycja do zestawień z daniami na bazie dziczyzny, sarniny czy mięsa z jelenia.

Cena: 396,00 zł
szt.

"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno

"Cascina Nuova" Barolo DOCG  Elvio Cogno

"Cascina Nuova" Barolo DOCG Elvio Cogno

Czerwono-granatowa barwa z pomarańczowymi refleksami. W aromatach przeważają akcenty kwiatowe, uzupełnione delikatnymi przeprawami. Bardzo dobrze zbudowane i wyważone. Długi finisz z mineralną nutą. Wino dojrzewało 24 miesiące w dębie, a następnie 6 miesięcy w butelce. Potencjał starzenia oceniany jest przez producenta na 20-25 lat. Barolo "Cascina Nuova" będzie świetnym kompanem dla dziczyzny oraz pieczonego lub duszonego mięsa wołowego.

Cena: 167,00 zł
szt.

"Le Rive" Bianco Veronese IGT Suavia

"Le Rive" Bianco Veronese IGT Suavia

"Le Rive" Bianco Veronese IGT Suavia

Żółty kolor, połyskujący złotymi refleksami. Bardzo skoncentrowane aromaty moreli, ananasa i kandyzowanej skórki pomarańczowej. W tle imbir oraz kardamon. Zostawia wrażenie gęstej tekstury, ale także aksamitnej delikatności. Wino fermentuje w stalowych kadziach przez 15 miesięcy, a następnie 30% trafi do dębowej beczki. Dojrzewa w butelkach 12 miesięcy zanim trafi do sprzedaży. Rekomendujemy do wędzonych ryb, białego mięsa, a także dojrzałych serów z koziego i krowiego mleka. 

Cena: 124,00 zł
szt.

"Massifitti" Trebbiano di Soave Bianco Veronese IGT

"Massifitti" Trebbiano di Soave Bianco Veronese IGT

"Massifitti" Trebbiano di Soave Bianco Veronese IGT

Bladożółty kolor, ze złotymi refleksami. Intensywne aromaty białych owoców, kwiatów oraz akcenty krzemienia i ziół. Świeże, eleganckie i mineralne. Polecamy do krabów, sushi oraz przystawek.

Cena: 91,00 zł
szt.

"Monte Carbonare" Soave Classico DOC Suavia

"Monte Carbonare" Soave Classico DOC Suavia

"Monte Carbonare" Soave Classico DOC Suavia

Żółtozłoty kolor. Intensywne aromaty cytrusów oraz świeżych górskich ziół. Tekstura kremowa, elegancka, z przyjemnym, mineralnym finiszem. Polecamy do przystawek, risotto z truflami oraz szparagów.

Cena: 96,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl