Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Wina argentyńskie
10 regionów winiarskich Argentyny skupionych jest w wąskim pasie na zachodzie kraju, między doliną Cafayate a Patagonią. Są to ziemie półpustynne nawadniane przez andyjskie wody spływające do systemu kanałów. Argentyńskie winiarstwo to duża różnorodność uprawianych odmian – od wysoko wydajnych criolla i cereza do najwspanialszej argentyńskiej odmiany czerwonej malbec. Ponadto, znajdziemy tu uprawy bonarda, cabernet sauvignon, merlot, syrah, a jeśli chodzi o wina białe - torrontes, pedro ximenez czy muskat aleksandryjski. Region Mendoza to serce argentyńskiego przemysłu winiarskiego.
Alamos Cabernet Sauvignon

Alamos Cabernet Sauvignon
Granatowy kolor z czerwoną poświatą. Aromaty czerwonych miękkich owoców, z nutą cygar i skóry. W ustach pełne i miękkie, z posmakiem czerwonej i czarnej porzeczki, nutą słodkich przypraw i odrobiną świeżej mięty. Delikatnie wytrawne taniny na finiszu. Polecane do czerwonych mięs.
Alamos Chardonnay Uco Valley

Alamos Chardonnay Uco Valley
Słomkowozłoty kolor z zielonkawymi refleksami. Aromaty dojrzałych owoców cytrusowych i kwiatów z nutą wanilii. W ustach pełne, czyste i wyraźne, z gruszką, jabłkiem i nutą grejpfruta oraz słodkimi przyprawami. Dobry balans i orzeźwiająca kwasowość. Polecane do ryb i białych mięs.
Alamos Malbec Uco Valley

Alamos Malbec Uco Valley
Wiśniowy kolor. Zapach dojrzałej czarnej wiśni z kwiatową nutą i szczyptą przypraw. W ustach pełne, miękkie i elastyczne, z posmakiem jeżyn, malin i czarnych porzeczek z nutami słodkich przypraw i odrobiną skóry. Wykończenie jest długie i trwałe z miękkimi taninami. Polecane do dań na bazie czerwonych mięs.
Alamos Torrontes Cafayate (Salta)

Alamos Torrontes Cafayate (Salta)
Intensywny aromat cytrusów i dojrzałych brzoskwiń, z delikatnymi nutami świeżych ziół i jaśminu. Lekkie i świeże na podniebieniu. Długie zakończenie z dobrą kwasowością. Polecane do dań na bazie ryb i owoców morza.
Altura Maxima Malbec Colome

Altura Maxima Malbec Colome
Wino z winorośli uprawianej na ekstremalnej wysokości 3111 m n.p.m. w limitowanych ilościach. Bardzo aromatyczne i intensywne o pięknej teksturze, pełne ciemnych owoców, wiśni, jeżyn i przypraw korzennych. Niezwykle długi, harmonijny smak, w którym wyczuć można wyjątkowość siedliska. Dojrzewało 24 miesiące w beczkach dębowych.
Altura Maxima Pinot Noir Colome

Altura Maxima Pinot Noir Colome
Wino ma intensywny rubinowy kolor. Nos wiśni i malin, a także kwiaty, słodkie przyprawy, takie jak cynamon i delikatne warzywa Pinot. Na podniebieniu jest czysty i elegancki, o średniej masie i świeżości. Idealna struktura taninowa.
Amalaya Blanco de Corte

Amalaya Blanco de Corte
Białe wino wytrawne o jasnym żółtym kolorze. Bardzo aromatyczne wino, w którym znajdziemy nuty jabłek i wody różanej. Lekkie, orzeźwiające i owocowe. Polecane do dań na bazie ryb.
Amalaya Tinto de Corte

Amalaya Tinto de Corte
Czerwone wino wytrawne o głębokim granatowym kolorze. W aromatach znajdziemy nuty owocowe, śliwki, czereśnie, a także konfitury i pieprz. Wino pełne w ustach z zaznaczonymi taninami i świeżym finiszem. Polecane do dań na bazie czerwonych mięs.
Bodegas Caro Amancaya Gran Reserva

Bodegas Caro Amancaya Gran Reserva
Czerwone argentyńskie wino wytrawne. Głęboki szkarłatny kolor. Aromaty czerwonych i czarnych owoców – czerwonych porzeczek i śliwek, trochę mięty i cedru. Bukiet z nutami wanilii, przypraw i kawy. W ustach garbnikowe, przyjemne i dobrze wyważone tekstury. Taniny wyrafinowane i delikatne. Polecane do czerwonych mięs i pieczeni.
Bodegas Caro Aruma Malbec

Bodegas Caro Aruma Malbec
Argentyńskie wytrawne wino czerwone. Głęboki czerwony kolor z odcieniami fioletu. Aromat czerwonych owoców – śliwek, truskawek i fiołków z subtelną nutą wanilii. Intensywny smak z jedwabistymi, okrągłymi taninami. Długie, delikatne wykończenie. Idealnie pasuje do dań na bazie czerwonych mięs.
CARO Mendoza Bodegas Caro

CARO Mendoza Bodegas Caro
Wyrazista rubinowa barwa wina. Aromaty czerwonych i czarnych owoców zmieszanych z nutą przypraw i kawy. Orzeźwiająca i trwała kwasowość. Świetnie wyważone taniny, które dają harmonię i przyjemną aksamitną gładkość. Spędziło 18 miesięcy w dębowych beczkach. Wskazana dekantacja 2 godziny przed spożyciem. Polecamy do steków, dziczyzny, starzonych serów, wędlin, pizzy z anchovies, ciemnej czekolady.
Nagrody:
Robert Parker 93 pkt
Wine Spectator 92 pkt
Wine Enthusiast 94 pkt
James Suckling 98 pkt
Concours Mondial de Bruxelles Złoto
Catena Alta Chardonnay

Catena Alta Chardonnay
Złoty kolor z zielonymi odcieniami. Aromaty ananasa, pieczonych jabłek, miodu i dębu. W ustach kremowe, gładkie i aksamitne. Bogaty smak dojrzałych brzoskwiń, melona, ananasa z nutą wanilii. W długim finiszu delikatna mineralność. Polecane do dań na bazie białych mięs i owoców morza.