Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Wina argentyńskie
10 regionów winiarskich Argentyny skupionych jest w wąskim pasie na zachodzie kraju, między doliną Cafayate a Patagonią. Są to ziemie półpustynne nawadniane przez andyjskie wody spływające do systemu kanałów. Argentyńskie winiarstwo to duża różnorodność uprawianych odmian – od wysoko wydajnych criolla i cereza do najwspanialszej argentyńskiej odmiany czerwonej malbec. Ponadto, znajdziemy tu uprawy bonarda, cabernet sauvignon, merlot, syrah, a jeśli chodzi o wina białe - torrontes, pedro ximenez czy muskat aleksandryjski. Region Mendoza to serce argentyńskiego przemysłu winiarskiego.
Wina argentyńskie
Enrique Foster Ique Malbec

Enrique Foster Ique Malbec
Owocowy charakter to zdecydowanie atut tego wina. W nosie przeważają aromaty wiśni, śliwek i białego pieprzu. Natomiast w ustach odkryć można nienachalne taniny oraz dobrą strukturę wina. Dobrze smakuje w towarzystwie białego i czerwonego mięsa oraz ryb.
Enrique Foster Ique Torrontés

Enrique Foster Ique Torrontés
Białe wino o aromacie limonki z nutką jaśminu. Nietuzinkowe, delikatne w ustach o wydłużonej, orzeźwiającej końcówce. Idealne jako aperitif oraz do ryb i owoców morza.
Enrique Foster Reserva Malbec

Enrique Foster Reserva Malbec
Wielozapachowy bukiet, na który składają się aromaty ciemnych owoców, głównie śliwki, uzupełnione zapachem kawy, tytoniu i nut dymnych. Wino dobrze skoncentrowane, o mocnej strukturze, posiadające ułożone taniny wraz ze współgrającą kwasowością. Na długim finiszu odnajdziemy głębię dojrzałych, ciemnych owoców. Rekomendujemy do grillowanych oraz pieczonych mięs i dojrzewających serów.
Lamita Cabernet Sauvignon

Lamita Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon w argentyńskim wydaniu o głębokim kolorze, zapachu słodkiej papryki, młodych śliwek i nutką cedru. Wino przyjemne w piciu, o delikatnej teksturze i długiej, okazałej końcówce. Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonego wołowego mięsa, gulaszu i zapiekanek.
Lamita Chardonnay

Lamita Chardonnay
Wino o słomkowym kolorze, z intensywnymi aromatami cytrusów oraz tropikalnych owoców i akcentami białych kwiatów. W smaku przyjemne i rześkie. Najlepiej smakuje z przystawkami, lekkimi sałatkami, białymi rybami oraz owocami morza.
Lamita Malbec

Lamita Malbec
Wino w 100% z odmiany malbec, o intensywnym aromacie świeżej wiśni, czarnej porzeczki i nutą lukrecji. Dzięki temu, że część wina dojrzewała w dębowych beczkach, zostało ono wzbogacone o delikatne nuty dymne oraz korzenne. W smaku lekkie, owocowe, z dobrze zbudowaną kwasowością. Polecamy do grillowanych i pieczonych mięs, deski wędlin oraz zapiekanek.
Lamita Syrah

Lamita Syrah
Argentyński syrah o głębokim kolorze i aromatach wiśni, jeżyn, malin oraz przypraw korzennych z nutą mięty. Na podniebieniu zrównoważone, o solidnej strukturze i delikatnej, przyjemnej w smaku końcówce. Rekomendujemy do pieczonej wołowiny oraz jagnięciny i grillowanych potraw.
Lorca Fantasía Cabernet Sauvignon

Lorca Fantasía Cabernet Sauvignon
Wino o głębokiej czerwieni. W bukiecie zapachowym przeważają nuty dojrzałych śliwek i borówek. Wino starzone było przez 6 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Dzięki temu posiada ono łagodne taniny oraz nienachalną kwasowość. Polecamy z pieczonym lub grillowanym mięsem oraz z potrawami z dodatkiem grzybów.
Lorca Fantasía Malbec/Syrah

Lorca Fantasía Malbec/Syrah
Wino w 60 % z odmiany malbec oraz 40 % syrah. Dzięki takiej mieszance jest ono bogate w zapachy dojrzałych czerwonych owoców z nutami mięty. Na podniebieniu dobrze zbudowane, młode, z dużą owocowością, o umiarkowanej kwasowości i czystej, długiej końcówce. Najlepiej serwować do dań kuchni włoskiej na bazie makaronu oraz grillowanych i pieczonych mięs. Zaskoczyć może w połączeniu z czekoladą.
Lorca Ópalo Malbec

Lorca Ópalo Malbec
Wino posiadające złożone aromaty, będące mieszanką zarówno delikatnych nut kwiatów, jaki i pieprzu oraz orzeźwiającej mięty. W smaku niejednoznaczne, z ułożoną strukturą oraz wyrazistymi taninami. Doradzamy, aby wino podawać do pieczonych i grillowanych mięs, deski kozich i owczych serów, dań kuchni włoskiej na bazie makaronu czy dań z ryżem.
Lorca Ópalo Syrah

Lorca Ópalo Syrah
Wino w 100% z odmiany syrah. Charakteryzuje się złożonością aromatów, które nasuwają na myśl jeżynę i czerwoną porzeczkę oraz nuty pieprzu czy orzeźwiającej mięty. Niebanalne w smaku, o żywej kwasowości i ułożonych taninach. Idealnie pasuje do dań rybnych, jagnięciny, czerwonych mięs oraz drobiu, do włoskich dań na bazie makaronu oraz dań z ryżem.
Mauricio Lorca Gran Ópalo Blend

Mauricio Lorca Gran Ópalo Blend
Jest to kupaż trzech czerwonych odmian winorośli. Wino dzięki odmianie malbec posiada nienachalne taniny oraz lekką słodycz, które przełamują silne garbniki w odmianach syrah i petit verdot. W nosie zaskoczyć mogą aromaty wiśni, czerwonej porzeczki oraz korzennych przypraw i skóry. W ustach wino jest złożone, z dobrze zaznaczoną strukturą, pozostające na podniebieniu przez dłuższy czas. Zachęcamy serwować do czerwonych grillowanych i pieczonych mięs, dań kuchni włoskiej na bazie makaronów, dań na bazie ryżu, twardych serów oraz czekolady i suszonych owoców.