Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Cena
-
od
do
Wina australijskie
Historia australijskiego winiarstwa jest krótka. Pierwsze krzewy posadzono tu w 1788 roku, w miejscu gdzie dziś stoi Hotel „Intercontinental” przy ulicy Macquire w Sydney. W XIX wieku Australia nie uniknęła filoksery. Najbardziej ucierpiał region Wiktoria, ale Australia Południowa i Nowa Południowa Walia uszły cało. Wiodącym regionem była Wiktoria, ale już na początku XX wieku najważniejszym miejsce dla przemysłu winiarskiego była Australia Południowa. Ciekawostką jest, że uprawy w dolinie Barossa założyli śląscy luteranie. Australia ma swój własny winiarski styl, który trzeba koniecznie poznać: od semillon z Hunter Valley, przez potężne shirazy z doliny Barossa aż do muszkateli i tokajów z północno-wschodniej Wiktorii.
8 songs Shiraz Peter Lehmann

8 songs Shiraz Peter Lehmann
Niezwykle głęboki jaskrawoczerwonym kolor wina. Nos zawiera nuty ciemnej czekolady i dębu, połączonego z uniesionymi czerwonymi wiśniami i śliwkowymi aromatami zakończonymi miękkimi, aksamitnymi taninami i miękkimi czerwonymi owocami na podniebieniu. Spędziło w nowych beczkach z francuskiego dębu okres ok. 15 miesięcy. Rekomendujemy do wołowiny, baraniny, dziczyzny, drobiu.
Black Queen Sparkling Shiraz Peter Lehmann

Black Queen Sparkling Shiraz Peter Lehmann
Wino wytwarzane jest metodą szampańską. Zaskakujący bukiet, przywodzi na myśl śliwki, jeżyny nieco aromatów beczkowych jak kardamon czy kakao oraz lekko pikantną, pieprzową nutę. Miękkie taniny. Wino dojrzewało 12 miesięcy w kadziach dębowych.
Nine Stones Shiraz Barossa Valley

Nine Stones Shiraz Barossa Valley
Ciemny purpurowy kolor. Aromaty wiśni i skóry z dodatkiem pieprzu i przypraw. W ustach gładkie i kremowe, oferuje smaki czarnej porzeczki, czarnej wiśni, ziół, wrzosu, eukaliptusa, czekolady i kawy. Miękkie taniny w końcówce. Polecane do czerwonych mięs i pieczeni.
Portrait Cabernet Sauvignon Peter Lehmann

Portrait Cabernet Sauvignon Peter Lehmann
Głęboka barwa granatu, z ciemnymi owocami leśnymi i nutą ziemistości. Nos o strukturalnym odczuciu. Świetnie komponuje się z pieczoną wołowiną lub serem.
Portrait Shiraz Peter Lehmann

Portrait Shiraz Peter Lehmann
Głęboki, rubinowy kolor wina. Bukiet na początku subtelny, owocowy, z czasem staje się mocniejszy i bardziej korzenny. Aromat opanowały czerwone owoce, karmel, pieprz i skóra. Na podniebieniu zaskakująco delikatne, owocowe, z lekko korzennym finiszem.
The Barossan Shiraz Peter Lehmann

The Barossan Shiraz Peter Lehmann
Skoncentrowany bukiet pełen śliwek, czereśni, wiśni w czekoladzie. Z czasem pojawiają się nuty kakao, przypraw korzennych i kawy. W smaku zdecydowane, ale harmonijne, aksamitne taniny i lekko pieprzne zakończenie.
Three Bridges Durif Riverina

Three Bridges Durif Riverina
Intensywny szkarłatny kolor z fioletowym odcieniem. Aromatyczne zapachy śliwki i ciemnej czekolady, dojrzałych jeżyn, nuty wanilii i dębu. Bogate smaki słodkich śliwek i owoców leśnych z dodatkiem kakao, wanilii i kokosa. Zrównoważone, eleganckie, miękkie taniny na finiszu. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny i pieczeni.
Two Hands Angel's Share Shiraz McLaren Valley

Two Hands Angel's Share Shiraz McLaren Valley
Wino zachwyca purpurowo-rubinowym odcieniem oraz aromatami dojrzałych śliwek, jagód, wiśni i korzennych przypraw. W smaku jest niesamowicie bogate, o delikatnych nutach dymu, ostrym posmaku. Na języku możemy wyczuć intensywne akcenty owoców leśnych takich jak jagody czy borówki. Finisz jest długi i miękki. Wino zdobyło 92 punkty w Wine Spectator.
Two Hands Bella`s Garden Shiraz Barossa Valley

Two Hands Bella`s Garden Shiraz Barossa Valley
Wino posiada głęboką barwę czerwieni z fioletowymi refleksami. Bogate aromaty jeżyn, a także innych owoców leśnych, suszonych kwiatów, czarnego pieprzu i przypraw. W smaku intensywne i żywe. Wspaniale zbudowane, ze idealną kwasowością, elegancją. W długim finiszu delikatne aksamitne garbniki. 17 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Najlepiej komponuje się z wołowiną, jagnięciną, makaronem, grzybami. Wino otrzymało nagrodę: Wine Spectator 93 pkt.
Two Hands Daves’s Block Shiraz McLaren Valley

Two Hands Daves’s Block Shiraz McLaren Valley
Wino posiada głęboki czerwony odcień z fioletowym akcentami. Zapach dojrzałych śliwek węgierek, smażonych powideł, rozgniecionych jagód, mokki, hinduskich kadzidełek i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.W smaku pełne, okrągłe, a także niesłychanie bogate. Wino 19 miesięcy leżakuje w beczce z francuskiego dębu. Potencjał starzenia 15 lat. Najlepiej na talerzu komponuje się z stekiem z czerwonego mięsa, dań BBQ oraz dziczyzną. Wino otrzymało nagrodę Wine Spectator 95 pkt.
Two Hands Gnarly Dudes Shiraz Barossa Valley

Two Hands Gnarly Dudes Shiraz Barossa Valley
Wino charakteryzuje się czerwonym odcieniem. W aromatach unoszą się wiśnia, świeże jeżyny, lawenda oraz ciemna czekolada. W smaku obfite w jagodowe niuanse, idealnie zrównoważone, ze świeżą kwasowością. Doskonałe garbniki wspaniale łączą się z owocem. Piękny długi finisz z nutami lukrecji, lawendy i ciemnej czekolady o kremowej konsystencji. Wino przebywało 12 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Najlepiej komponuje się z Pieczonym mięsem, gulaszem oraz dziczyzną. Wino otrzymało nagrodę Wine Spectator 91 pkt.
Two Hands Holly Gral Shiraz Barossa Valley

Two Hands Holly Gral Shiraz Barossa Valley
Głęboki czerwono karmazynowa czerwień. Zapachy jagód, przypraw, tytoniu, prażonej kukurydzy, ciemnej czekolady i suchej ziemi. W smaku eleganckie i bogate, wyśmienite nuty ciemnych owoców leśnych, wybitnie zrównoważone. Niesamowicie długi finisz dopełnia ślad dymu, suszonej lawendy, pieprzu. Wino dojrzewa 19 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Niesłychany potencjał starzenia 15 lat. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, ptactwem łownym, kaczką, jagnięciną, serami. Wino otrzymało :Wine Spectator 93 pkt.