Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Cena
-
od
do
Wina australijskie
Historia australijskiego winiarstwa jest krótka. Pierwsze krzewy posadzono tu w 1788 roku, w miejscu gdzie dziś stoi Hotel „Intercontinental” przy ulicy Macquire w Sydney. W XIX wieku Australia nie uniknęła filoksery. Najbardziej ucierpiał region Wiktoria, ale Australia Południowa i Nowa Południowa Walia uszły cało. Wiodącym regionem była Wiktoria, ale już na początku XX wieku najważniejszym miejsce dla przemysłu winiarskiego była Australia Południowa. Ciekawostką jest, że uprawy w dolinie Barossa założyli śląscy luteranie. Australia ma swój własny winiarski styl, który trzeba koniecznie poznać: od semillon z Hunter Valley, przez potężne shirazy z doliny Barossa aż do muszkateli i tokajów z północno-wschodniej Wiktorii.
Wina australijskie
Nine Stones Shiraz Barossa Valley

Nine Stones Shiraz Barossa Valley
Ciemny purpurowy kolor. Aromaty wiśni i skóry z dodatkiem pieprzu i przypraw. W ustach gładkie i kremowe, oferuje smaki czarnej porzeczki, czarnej wiśni, ziół, wrzosu, eukaliptusa, czekolady i kawy. Miękkie taniny w końcówce. Polecane do czerwonych mięs i pieczeni.
Three Bridges Durif Riverina

Three Bridges Durif Riverina
Intensywny szkarłatny kolor z fioletowym odcieniem. Aromatyczne zapachy śliwki i ciemnej czekolady, dojrzałych jeżyn, nuty wanilii i dębu. Bogate smaki słodkich śliwek i owoców leśnych z dodatkiem kakao, wanilii i kokosa. Zrównoważone, eleganckie, miękkie taniny na finiszu. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny i pieczeni.
Whistling Duck Sauvignon Blanc Semillon

Whistling Duck Sauvignon Blanc Semillon
Blady żółty kolor. Zdecydowane aromaty agrestu, liczi, trawy, siana. W ustach bardzo owocowe – melon i marakuja, dobra kwasowość, nieco pikantne na finiszu. Polecane do ryb i owoców morza.
Whistling Duck Shiraz

Whistling Duck Shiraz
Kolor purpurowy. Bogate aromaty dojrzałych śliwek, ciemnych wiśni i świeżych jeżyn z nutą przypraw. W ustach skoncentrowane, okrągłe i gładkie, cudowne smaki dojrzałych wiśni i ciemnych śliwek, świetna kwasowość. Australijski klasyk. Polecane do dań na bazie czerwonych mięs.