Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Cena
-
od
do
Wina australijskie
Historia australijskiego winiarstwa jest krótka. Pierwsze krzewy posadzono tu w 1788 roku, w miejscu gdzie dziś stoi Hotel „Intercontinental” przy ulicy Macquire w Sydney. W XIX wieku Australia nie uniknęła filoksery. Najbardziej ucierpiał region Wiktoria, ale Australia Południowa i Nowa Południowa Walia uszły cało. Wiodącym regionem była Wiktoria, ale już na początku XX wieku najważniejszym miejsce dla przemysłu winiarskiego była Australia Południowa. Ciekawostką jest, że uprawy w dolinie Barossa założyli śląscy luteranie. Australia ma swój własny winiarski styl, który trzeba koniecznie poznać: od semillon z Hunter Valley, przez potężne shirazy z doliny Barossa aż do muszkateli i tokajów z północno-wschodniej Wiktorii.
Wina australijskie
Cool Woods Shiraz

Cool Woods Shiraz
Wino z odmiany shiraz, o świeżym, owocowym aromacie z nutami jeżyny, maliny i fiołka. W smaku zrównoważone, o nienachalnych taninach oraz rześkiej końcówce. Polecamy do deski wędlin i dań kuchni włoskiej na bazie makaronów z mięsnymi sosami.
Milton Park Chardonnay

Milton Park Chardonnay
Wino o słomkowym kolorze, czystym i okazałym bukiecie z mnóstwem zapachów, które na myśl przywodzą brzoskwinie, gruszki i cytrusy z nutką kwiatową. Posiada dobrą strukturę, jest rześkie, a w smaku wyczuwalne są nuty prażonych orzechów. Najlepiej smakuje w towarzystwie ryb, dań kuchni azjatyckiej oraz potraw na bazie warzyw.
Shotfire Quartage

Shotfire Quartage
Kupaż czerwonych odmian, dojrzewających przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. W nosie bardzo aromatyczne, z nutami fiołków i przypraw. Wino o dobrej strukturze, z miękkimi taninami, wypełnione owocowym smakiem, gdzie dominują czarna porzeczka i jeżyna, a na końcówce wyczuć można nutkę leśnego runa. Rekomendujemy podawać do grillowanego i pieczonego mięsa, zapiekanek oraz serów.
Single Vineyard Selection Riesling

Single Vineyard Selection Riesling
Wino z odmiany riesling w australijskim wydaniu, o słomkowym kolorze i aromatach egzotycznych cytrusów i nutami kwiatów. W smaku lekko mineralne, orzeźwiające, przywodzące na myśl grejpfruty i limonkę. Polecamy do drobiu, delikatnych serów oraz do dań kuchni azjatyckiej.
Single Vineyard Selection Shiraz

Single Vineyard Selection Shiraz
Wino z odmiany shiraz o bardzo ciemnej czerwieni z fioletowymi refleksami. W nosie śliwka i jeżyna, a także akcenty kwiatowe i przyprawowe. Wino w ustach jest dobrze ułożone, o solidnej strukturze, ze smakiem dojrzałych owoców m.in. czereśni i malin oraz długim, eleganckim finiszem. Najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonej jagnięciny, dziczyzny, grillowanych mięs oraz dojrzewających serów.
Terra Barossa Cuvée

Terra Barossa Cuvée
Mieszanka trzech odmian o bogatym zapachu dojrzałych owoców oraz czekolady i delikatną nutką kwiatową. Wino o dobrej strukturze, krągłych taninach i zrównoważonej kwasowości. Polecamy podawać do pieczonych mięs, makaronów, zapiekanek i dojrzewających serów.
Terra Barossa Shiraz

Terra Barossa Shiraz
Czerwone australijskie wino w 100% z odmiany shiraz, które przez 12 miesięcy dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego. W nosie mnóstwo słodkich owoców, takich jak jagody, śliwki czy maliny, z lekko pieprznymi aromatami w tle. W ustach krągłe taniny, dużo owocowości, z korzenną końcówką. Najlepiej smakuje z deską wędlin, w towarzystwie pieczonych mięs oraz makaronów z mięsnymi sosami i dojrzewającymi serami.