Wina australijskie

Historia australijskiego winiarstwa jest krótka. Pierwsze krzewy posadzono tu w 1788 roku, w miejscu gdzie dziś stoi Hotel „Intercontinental” przy ulicy Macquire w Sydney. W XIX wieku Australia nie uniknęła filoksery. Najbardziej ucierpiał region Wiktoria, ale Australia Południowa i Nowa Południowa Walia uszły cało. Wiodącym regionem była Wiktoria, ale już na początku XX wieku najważniejszym miejsce dla przemysłu winiarskiego była Australia Południowa. Ciekawostką jest, że uprawy w dolinie Barossa założyli śląscy luteranie. Australia ma swój własny winiarski styl, który trzeba koniecznie poznać: od semillon z Hunter Valley, przez potężne shirazy z doliny Barossa aż do muszkateli i tokajów z północno-wschodniej Wiktorii.

Jinda-Lee Shiraz

Jinda-Lee Shiraz

Jinda-Lee Shiraz

Bogaty, lekko taninowy Shiraz. W smaku wyczuwane owoce jagodowe, smażone śliwki i wiśnie z nutą białego pieprzu i dymu. Charakterystyczna karmazynowa barwa. 14% procent alkoholu, wyjątkowo skoncentrowane i długie w ustach. Wino polecane do makaronów, pizzy, pieczeni, potraw z grilla.

Cena: 37,00 zł
szt.

Jinda-Lee Merlot

Jinda-Lee Merlot

Jinda-Lee Merlot

Przykład typowego, owocowego, bogatego Merlot. W smaku wyczuwalne suszone śliwki, czarne porzeczki i maliny w konfiturze. Ciekawa, karmazynowa barwa. 14% alkoholu, wyjątkowo skoncentrowane i długie w ustach. Wino polecane do makaronów, pieczeni, potraw z grilla w słodkawych sosach.

 

Cena: 37,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl