Wina chilijskie

To właśnie tu, czterysta lat temu, konkwistadorzy hiszpańscy zasadzili winorośl, by produkować wino do celów liturgicznych. Dzisiaj Chile to ponad 100000 ha winnic, które leżą pomiędzy 27 a 39 stopniem szerokości geograficznej. Gorący klimat chłodzony jest z jednej strony przez zimny, oceaniczny prąd Humboldta, z drugiej przez prądy zstępujące znad Andów. W Polsce znane są chilijskie regiony winiarskie, takie jak doliny Casablanca, Maipo, Rapel, Curico czy Maule. Odmianą najczęściej sadzoną pozostaje pais, znane w Kalifornii jako mission, a w Argentynie jako criolla. Oprócz tego, winiarstwo chilijskie oferuje nową interpretację bordowskich szczepów: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, syrah, pinot noir czy szczególnie lubiane carmenere. Jeśłi chodzi o wina białe znajdziemy tu doskonałe sauvignon blanc oraz chardonnay, które powstają w wyniku zimnej fermentacji w stalowych zbiornikach.

Wina chilijskie

6 butelek Pupilla Carmenere Luis Felipe Edwards

6 butelek Pupilla Carmenere Luis Felipe Edwards

6 butelek Pupilla Carmenere Luis Felipe Edwards

Wyrazista karminowa barwa. Mocny aromat ciemnych owoców takich jak wiśnie i śliwki z dodatkiem ziół, pieprzu, kawy i szczyptą tytoniu. W smaku bogate, okrągłe, z przewagą czarnej porzeczki, jeżyny, z pikantnymi przyprawami i czekoladą. Lekko taniczne, delikatne wykończenie. Rekomendujemy do dań kuchni azjatyckiej, makaronów, empanadas, czerwonego i białego mięsa z grilla.
Nagrody:
AWC Vienna 2012, Chilijski Producent Roku 2013

Cena: 186,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl