Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Wina chilijskie
To właśnie tu, czterysta lat temu, konkwistadorzy hiszpańscy zasadzili winorośl, by produkować wino do celów liturgicznych. Dzisiaj Chile to ponad 100000 ha winnic, które leżą pomiędzy 27 a 39 stopniem szerokości geograficznej. Gorący klimat chłodzony jest z jednej strony przez zimny, oceaniczny prąd Humboldta, z drugiej przez prądy zstępujące znad Andów. W Polsce znane są chilijskie regiony winiarskie, takie jak doliny Casablanca, Maipo, Rapel, Curico czy Maule. Odmianą najczęściej sadzoną pozostaje pais, znane w Kalifornii jako mission, a w Argentynie jako criolla. Oprócz tego, winiarstwo chilijskie oferuje nową interpretację bordowskich szczepów: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, syrah, pinot noir czy szczególnie lubiane carmenere. Jeśłi chodzi o wina białe znajdziemy tu doskonałe sauvignon blanc oraz chardonnay, które powstają w wyniku zimnej fermentacji w stalowych zbiornikach.
Wina chilijskie
Le Dix Los Vascos Colchagua Los Vascos

Le Dix Los Vascos Colchagua Los Vascos
Intensywna rubinowa barwa wina. Wyraźne aromaty dojrzałych czerwonych i ciemnych jagód, z nutami przypraw, eukaliptusa i cedru. W smaku odważne, miękkie garbniki, mocne i eleganckie. Spędziło 18 miesięcy w nowych dębowych beczkach. Wskazana dekantacja powyżej 2 godzin. Polecamy do BBQ, dziczyzny, czerwonego mięsa, wędlin i dojrzałych serów.
Nagrody:
Concours Mondial de Bruxelles Ztoło
DWWA Srebro
IWC Srebro
Los Vascos Cabernet Sauvignon

Los Vascos Cabernet Sauvignon
Czerwone wino wytrawne pochodzące z Chile. Piękny rubinowy kolor. Intensywne nuty świeżych czerwonych owoców, jak świeże wiśnie i truskawki, z aromatem tymianku i mięty. W ustach obfite, elastyczne i mięsiste, miękkie taniny, dobrze zrównoważone.
Los Vascos Chardonnay

Los Vascos Chardonnay
Białe wino chilijskie w całości powstające ze szczepu chardonnay. Kolor jasnozłoty. Aromat jabłka, cytryny i grejpfruta, świeżego pieczywa z masłem, z nutą wanilii. W ustach pełne i gęste, posmak owoców tropikalnych, maślano-waniliowe nuty w końcówce, dobrze zrównoważone. Polecane do białych mięs.
Los Vascos Cromas Grande Reserve Carmenere

Los Vascos Cromas Grande Reserve Carmenere
Czerwone wino wytrawne. Głęboki rubinowy kolor, a w aromatach świeże owoce – śliwki i czereśnie, a także wanilia, cynamon, oraz gałka muszkatołowa. W smaku wyważone, o dobrej strukturze i miękkich taninach, które dają bardzo przyjemne długie wykończenie. 12 miesięcy w dębowej beczce. Polecane do czerwonych mięs.