Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Wina chilijskie
To właśnie tu, czterysta lat temu, konkwistadorzy hiszpańscy zasadzili winorośl, by produkować wino do celów liturgicznych. Dzisiaj Chile to ponad 100000 ha winnic, które leżą pomiędzy 27 a 39 stopniem szerokości geograficznej. Gorący klimat chłodzony jest z jednej strony przez zimny, oceaniczny prąd Humboldta, z drugiej przez prądy zstępujące znad Andów. W Polsce znane są chilijskie regiony winiarskie, takie jak doliny Casablanca, Maipo, Rapel, Curico czy Maule. Odmianą najczęściej sadzoną pozostaje pais, znane w Kalifornii jako mission, a w Argentynie jako criolla. Oprócz tego, winiarstwo chilijskie oferuje nową interpretację bordowskich szczepów: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, syrah, pinot noir czy szczególnie lubiane carmenere. Jeśłi chodzi o wina białe znajdziemy tu doskonałe sauvignon blanc oraz chardonnay, które powstają w wyniku zimnej fermentacji w stalowych zbiornikach.
Wina chilijskie
Chardonnay Cuvée Alexandre Casa Lapostolle

Chardonnay Cuvée Alexandre Casa Lapostolle
Aromaty kwiatów i słodkie nuty tropikalnych owoców takich jak papaja i mango. Na podniebieniu krągłe, eleganckie, świeże z dobrą kwasowością. Długi finisz. Temperatura podania 11-12°C. Polecamy do owoców morza, białe mięsa, ryby (tuńczyk, łosoś).
Cuvée Alexandre Cabernet Sauvignon Casa Lapostolle

Cuvée Alexandre Cabernet Sauvignon Casa Lapostolle
Elegancki bukiet. Aromaty śliwek i wiśni z subtelnymi nutami przypraw. Na podniebieniu koncentracja, aksamitne taniny, owoc, równowaga i długi finisz. Temperatura podania 17-18°C. Rekomendujemy do wołowiny, jagnięciny, mięs długo duszonych w sosach.
Cuvée Alexandre Carmenère Casa Lapostolle

Cuvée Alexandre Carmenère Casa Lapostolle
Wyraźne aromaty czerwonych owoców z nutami rozmarynu, czekolady, pieprzu z subtelnym akcentem dębu. Na podniebieniu soczysty owoc, cielistość, aksamitne taniny. Gładkie i owocowe z długim finiszem. Temperatura podania 16-17°C. Rekomendujemy do steków, piersi kaczki, pasztetó
Cuvée Alexandre Merlot Casa Lapostolle

Cuvée Alexandre Merlot Casa Lapostolle
Złożony, intensywny bukiet z aromatami dojrzałych, ciemnych owoców takich jak jagody i maliny, z nutami śliwek i kakao. Na podniebieniu soczyste, gładkie z aksamitnymi taninami. Świetnie zrównoważona kwasowość i długi finisz. Temperatura podania 16-17°C. Polecamy do pieczonego i duszonego mięsa, wędlin.
Cuvée Alexandre Pinot Noir Casa Lapostolle

Cuvée Alexandre Pinot Noir Casa Lapostolle
Intensywny bukiet z aromatami czerwonych owoców takich jak maliny i wiśnie, podkreślonymi subtelnymi nutami pikantnych przypraw. Na języku elegancka struktura, rześka kwasowość i mocne smaki czerwonych owoców. Długi finisz. Temperatura podania 12-14°C. Dobrze smakuje do ryb (tuńczyk, łosoś), wędlin, drobiu i wieprzowiny.
Lapostolle Cabernet Sauvignon Casa Lapostolle

Lapostolle Cabernet Sauvignon Casa Lapostolle
Wyraźny bukiet z aromatami świeżych, czerwonych owoców takich jak wiśnie i śliwki. Średniej budowy. Soczyste, owocowe z gładkimi taninami. Temperatura podania 15-16°C. Rekomendujemy do makaronów, mięs z grilla, wędlin, marynowanej wieprzowiny.
Lapostolle Chardonnay Casa Lapostolle

Lapostolle Chardonnay Casa Lapostolle
Aromaty kwiatów pomarańczy, skórki mandarynek, białych owoców tj. gruszki. Na języku ekstraktywne, żywe i świeże. Przyjemny, długi finisz. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy do owoców morza, ryby, sałatek, białego mięsa.
Lapostolle Merlot Casa Lapostolle

Lapostolle Merlot Casa Lapostolle
Ekspresyjny bukiet z aromatami świeżych, czerwonych owoców takich jak truskawki, śliwki, wiśnie, z nutami czekolady, kawy i czarnego pieprzu. Na podniebieniu świeży, średnia budowa, owocowy atak i miękkie taniny. Soczysty, długi finisz. Temperatura podania 15-16°C. Dobrze smakuje do makaronów, mięs z grilla, wędlin, marynowanej wieprzowiny.