Wina czerwone półwytrawne to wina łagodne, dla osób o delikatniejszym podniebieniu. Charakteryzuje ich wyższy stopień cukru resztkowego, przez co na finiszu zawsze obecna jest dyskretna nuta słodyczy. Właściwie z każdej odmiany jest możliwe uzyskanie wina półwytrawnego, ale są szczepy, których owocowość jest na tyle ‘słodka’, że półwytrawny charakter jest im naturalny. Jednym z nich jest primitivo z włoskiej Apulii. Konfiturowe aromaty zawsze niosą ze sobą słodycz, a brak potężnych tanin staje się zaproszeniem dla osób lubiących półwytrawne wina czerwone. W południowej Italii rośnie również malvasia nera, która daje wina w pełni półwytrawne, a nawet półsłodkie. Ciekawym sposobem uzyskania wina o podwyższonym poziomie cukru resztkowego jest technika appassimento, czyli podsuszanie winogron. W stosowaniu tej techniki przodują winiarze z Veneto, ale coraz częściej sięgają po nią także winemakerzy z Apulii czy Sycylii. Tego typu wina polecamy osobom, które nad aromaty pochodzące z dojrzewania w dębowej beczce cenią sobie ekspresyjną owocowość. 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl