Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Andre Lurton
-
Arnaud de Villeneuve
-
Bailly Lapierre
-
Barons de Rothschild
-
Bestheim
-
Boizel
-
Bollinger
-
Bourgogne De Vigne En Verre
-
Bouvet Ladubay
-
C'est Pas la Mer a Boire
-
Cellier Saint-Sidoine
-
Champagne Barons de Rothschild
-
Champagne Boizel
-
Champagne Charles Simon
-
Champagne Lanson
-
Chateau Clinet
-
Chateau de la Roulerie
-
Chateau De Riquewihr Dopff & Irion
-
Château Puy Servain
-
Christian Moreau
-
Cuvée Dissenay
-
Didier Chopin
-
Domaine Chanson
-
Domaine de L'Herre
-
Domaine de Nalys
-
Domaine Haut Marin
-
Domaine Henry Pellé
-
Domaine Saint Remy
-
Domaine Vrignaud
-
Domaines Schlumberger
-
Foncalieu
-
Gabriel Meffre
-
Georges Vigouroux
-
Ginestet
-
Grand Vin De Bordeaux
-
Grands Crus Classes
-
Guy Wach
-
Hauts de Montrouge
-
Henri Bourgeois
-
Jacquart & Associes Distribution
-
Jean-Marc Brocard
-
La Chablisienne
-
Laurent-Perrier
-
Lavau
-
Louis Jadot
-
Louis Latour
-
Louis Roederer
-
Maison Foucher
-
Mas De Daumas Gassac
-
One Winemaker
-
Patrice Moreux
-
Perrin & Fils
-
Prosper Maufoux
-
Thierry Germain
-
Vignobles Brunier
-
Vignobles Foncalieu
Cena
-
od
do
Wina francuskie - wina z najlepszych winogron
Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.
La Cuvee Brut Laurent Perrier Magnum 1,5l

La Cuvee Brut Laurent Perrier Magnum 1,5l
Blado złoty kolor wina. Malutkie bąbelki tworzą długo utrzymującą się pianę. W nosie subtelne aromaty świeżych cytrusów i białych kwiatów. W ustach złożone smaki owoców, świetna równowaga między świeżością i delikatnością i długi finisz o wyraźnie owocowym charakterze.
Moulin de Gassac Chardonnay

Moulin de Gassac Chardonnay
Żółto złota, połyskliwa barwa wina. Wyraźne aromaty cytrusów i białych kwiatów. Na podniebieniu atak owocowy z subtelnym akcentem miodu. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy jako aperitif, do sałatek, skorupiaków, ryb.
Sancerre La Croix au Garde Domaine Henry Pellé

Sancerre La Croix au Garde Domaine Henry Pellé
Bogactwo aromatów z nutami cytrusów i brzoskwiń, które przeplatają się z akcentami kwiatów i wyraźnym elementem mineralnym. Wino sprężyste, giętkie, bardzo soczyste z doskonale zrównoważoną kwasowością. Temperatura podania 9-10°C. Polecamy do owoców morza, skorupiaków, ostryg, ryb w sosach, smażonych szparagów, kozich serów.
1/4 d`Heure Gascon Gros Manseng Hauts de Montrouge

1/4 d`Heure Gascon Gros Manseng Hauts de Montrouge
Bladożółty kolor ze złotymi refleksami. Łagodne wino z aromatycznymi nutami świeżego soku ananasowego, mango i liczi. Bogate, okrągłe, z przyjemną żywotnością dzięki kwasowości, którą zachowuje w naturalny sposób, nadając swojemu winu równowagę z mocnymi aromatami.
1/4 d`Heure Petit Manseng Hauts de Montrouge

1/4 d`Heure Petit Manseng Hauts de Montrouge
Bladożółta barwa opalizująca na złote refleksy. Lekkie, łagodne wino z aromatycznymi nutami świeżego soku ananasowego, mango i liczi. Na języku więcej słodyczy niż owocowości. Niska kwasowość. Polecamy jako aperitif, do foie gras, słodko-pikantnych lub egzotycznych potraw. Temperatura podania 12 °C.
A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.
Intensywne aromaty z lekką korzenną nutą. Obfite i dobrze zbudowane z tanicznym finiszem. Rekomendowane do pieczonego mięsa.
A. J. Lecluse Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P.
Eleganckie i dobrze zbudowane. Pełne owocowości z kwiatowymi nutami. Podawać do owoców morza, białych mięs lub jako aperitif.
Beaune 1er Cru “Les Cents Vignes” Bitouzet-Prieur

Beaune 1er Cru “Les Cents Vignes” Bitouzet-Prieur
Świetna struktura wina, intensywne aromaty zdominowane przez czerwone owoce. Na podniebieniu złożone i finezyjne. Polecamy do czerwonych mięs z grilla, wędlin i większości serów. Dojrzalsze pasuje do dań z dziczyzny.
Blason D’Aussieres Corbieres AOC Domaine d'Aussieres

Blason D’Aussieres Corbieres AOC Domaine d'Aussieres
Ciemna czerwona barwa wina. Aromaty czarnych owoców takich jak jeżyn, jagód, porzeczek, z domieszką skórki pomarańczowej i skóry. Na podniebieniu wyraźna czarna porzeczka, czekolada i lukrecja. Gładkie, jedwabiste i eleganckie taniny. Przyjemna długa końcówka. Polecamy do carpaccio wołowego, tatara z jagnięciny, tatara z grzybami, serów i wędlin.
Nagrody:
Mundus Vini Złoto
Wine Spectator 87 pkt
Decanter WWA Srebro
Bollinger La Grande Annee Rose

Bollinger La Grande Annee Rose
Eleganckie i wytworne. W bukiecie nuty cytrusowe, wanilia, imbir, zapachy orzechów oraz skórki razowego chleba. Szampan z wieloletnim potencjałem dojrzewania. Leżakował od 5 do 6 lat w butelce zanim opuścił piwnice Bollinger. Temperatura podania 8-10°C.
Bollinger Rosé Brut

Bollinger Rosé Brut
Świeże i zrównoważone wino. Aromaty czerwonych owoców, wiśni, czarnych porzeczek, poziomek, z nutą przypraw. W ustach subtelna kombinacja struktury, długości i rześkości. Delikatnie garbnikowy finisz, subtelne i aksamitne bąbelki, posmak dzikich leśnych owoców. Temperatura podania 10-12°C. Rekomendujemy do raków, homarów, dań kuchni azjatyckiej, pieczonych ryb i owocowych deserów. Występuje też o pojemności 0,375l oraz w Boxie.
Bourgogne Aligoté Les Vignerons de Mancey

Bourgogne Aligoté Les Vignerons de Mancey
Białe wino wytrawne. Aromaty świeżych owoców takich jak winogrona i zielone jabłka, oraz cytrusów z nutą mineralną. Na podniebieniu czyste i rześkie. Świetna kwasowość zrównoważona krągłością. Temperatura podania 6-9°C. Polecamy do owoców morza, ostryg, ryb i ślimaków. Aligoté z dodatkiem ¼ likieru z czarnych porzeczek tworzy słynny aperitif – kir.