Wina francuskie - wina z najlepszych winogron

Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.

A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.

A. J. Lecluse Cabernet Sauvignon Val de Loire I.G.P.

Intensywne aromaty z lekką korzenną nutą. Obfite i dobrze zbudowane z tanicznym finiszem. Rekomendowane do pieczonego mięsa.

Cena: 32,00 zł
szt.

Aloxe –Corton AOC Louis Latour

Aloxe –Corton AOC Louis Latour

Aloxe –Corton AOC Louis Latour

Piękna, rubinowa barwa. W bukiecie obecne akcenty wiśni, lukrecji oraz mokki. Welwetowe taniny i długi finisz. Wino powstało z 30-letnich krzewów pinot noir. Fermentacja nastąpiła w otwartych kadziach. Potem przyszedł czas na dojrzewanie 10-12 miesięcy w dębowych beczkach. Polecamy do steków, dziczyzny oraz dojrzałych serów.

Cena: 252,00 zł
szt.

Château Duhart-Milon Grand Cru Classe Pauillac AOC

Château Duhart-Milon Grand Cru Classe Pauillac AOC

Château Duhart-Milon Grand Cru Classe Pauillac AOC

Kolor bordowy. Intensywny aromat ciemnych owoców z dodatkiem słodkich przypraw. W ustach na początku elastyczne taniny stają się coraz potężniejsze. Dobrze zbudowane, z długim mocnym finiszem. 14 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Wskazana dekantacja 2 godz. przed spożyciem. Polecane do potraw: Czerwone mięso, dziczyzna, jagnięcina, potrawy z grzybami, dojrzałe sery.

Cena: 613,00 zł
szt.

Chateau Francs Bories Saint Emilion A.O.C.

Chateau Francs Bories Saint Emilion A.O.C.

Chateau Francs Bories Saint Emilion A.O.C.

Delikatna i soczysta owocowość. Głębokie, eleganckie i jedwabiste wino. Polecane jako aperitif, a także do większości potraw.

Cena: 84,00 zł
szt.

Château Lafite Rothschild Premiere Cru Classe Pauillac AOC

Château Lafite Rothschild Premiere Cru Classe Pauillac AOC

Château Lafite Rothschild Premiere Cru Classe Pauillac AOC

Intensywny, głęboki szkarłatny kolor. Uwodzicielski zapach fiołków,gęste aromaty czerwonych i czarnych owoców, bukszpanu, drzewa cedrowego i sosny, delikatne pikantne nuty w tle. W ustach obfite, aksamitno-satynowe. Delikatne taniny dają świeży lekko mineralny, długi finisz. Czystość i precyzja. Doskonałość i harmonia. Wino bardzo wszechstronne. Odpowiednie do każdej mięsnej potrawy. Kaczka, gęś, dziczyzna, ptactwo łowne - przepiórki, bażanty, czerwone mięso - świetne do polędwicy Chateaubriand, jagnięcina - comber, lamb chops; Foie Gras, dojrzałe sery.

Cena: 4 674,00 zł
szt.

Chateau Le Loup Saint Emilion Grand Cru A.O.C.

Chateau Le Loup Saint Emilion Grand Cru A.O.C.

Chateau Le Loup Saint Emilion Grand Cru A.O.C.

Dojrzewa we francuskim dębie. Przepełnione owocowością, z eleganckimi taninami i dobrą koncentracją. Pozostawia długi finisz. Wino rekomendowane do czerwonego mięsa (szczególnie do pieczeni z jagnięciny), a także do pieczonego drobiu. 

 

 

Cena: 120,00 zł
szt.

Chateau Pithivier Bordeaux A.O.C.

Chateau Pithivier Bordeaux A.O.C.

Chateau Pithivier Bordeaux A.O.C.

Bardzo owocowy Claret (czerwone, wytrawne wino z Bordeaux) z odrobiną nut korzennych na finiszu. Idealne do wędlin, do dań bufetowych lub zabrania na piknik. Doskonały przykład podstawowego Bordeaux.

Cena: 48,00 zł
szt.

Corbieres Cru Boutenac La Vigie

Corbieres Cru Boutenac La Vigie

Corbieres Cru Boutenac La Vigie

Wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce, śliwki i tapenada. Pełne, długie i aromatyczne. Podawać do pieczonych mięs i serów.

Cena: 54,00 zł
szt.

Gevrey-Chambertin AOC Louis Latour

Gevrey-Chambertin AOC Louis Latour

Gevrey-Chambertin AOC Louis Latour

Rubinowa barwa. Bukiet bogaty w aromaty czarnej porzeczki, a także kawy, czekolady i lukrecji. Aksamitne taniny i subtelna delikatność. Po fermentacji w stalowych kadziach wino trafia na 10-12 miesięcy do beczek z francuskiego dębu. Rekomendujemy do sarniny, dziczyzny oraz jelenia.

Cena: 306,00 zł
szt.

Légende Medoc AOC

Légende Medoc AOC

Légende Medoc AOC

Głęboki purpurowy kolor z fioletowymi refleksami. Intensywne aromaty wiśni i czarnej porzeczki z nutami cynamonu i kandyzowanej lukrecji. W ustach harmonijne i zrównoważone, dojrzałe miękkie i dobrze ułożone taniny. Znakomity owocowy finisz. Idealny przykład wina słynnej apelacji Medoc. Polecane do: pieczone mięso, wędliny, sery.

Cena: 90,00 zł
szt.

Légende Pauillac AOC

Légende Pauillac AOC

Légende Pauillac AOC

Kolor głęboko bordowy. Ostre aromaty wanilii i lukrecji z nutami kawy. Blend Cabernet Sauvignon i Merlot dojrzewa przez kilka miesięcy w dębowych beczkach, daje w efekcie kompleksowe i uporządkowane wino z lekko pikantnymi leśnymi nutami. Polecane potrawy - dzikie ptactwo, dziczyzna, jagnięcina, sery.

Cena: 150,00 zł
szt.

Pommard AOC Louis Latour

Pommard AOC Louis Latour

Pommard AOC Louis Latour

Czerwona barwa z granatowymi refleksami. W aromatach dominują dojrzałe wiśnie, na przyprawowym, pikantnym tle. Pełne, harmonijne, zrównoważone. Powstało winogron pochodzących z 30-letnich krzewów. Wino dojrzewało przez 10-12 miesięcy w dębowych beczkach. Rekomendujemy do dań z kaczki, wołowiny oraz dojrzałych serów. 

Cena: 252,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl