Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Andre Lurton
-
Arnaud de Villeneuve
-
Bailly Lapierre
-
Barons de Rothschild
-
Bestheim
-
Boizel
-
Bollinger
-
Bourgogne De Vigne En Verre
-
Bouvet Ladubay
-
C'est Pas la Mer a Boire
-
CAVE DE CLEEBOURG
-
Cellier Saint-Sidoine
-
Champagne Boizel
-
Champagne Charles Simon
-
CHAMPAGNE DEVAUX
-
Champagne Lanson
-
Château Castera
-
Chateau Castera
-
Chateau Clinet
-
Chateau de la Roulerie
-
Chateau De Riquewihr Dopff & Irion
-
CHATEAU LAMOTHE-VINCENT
-
CHATEAU PETIT VEDRINES
-
Château Puy Servain
-
Christian Moreau
-
Cuvée Dissenay
-
Didier Chopin
-
Domaine Chanson
-
Domaine de L'Herre
-
Domaine Haut Marin
-
Domaine Henry Pellé
-
Domaine Saint Remy
-
Domaine Vrignaud
-
Domaines Schlumberger
-
Foncalieu
-
Georges Vigouroux
-
Ginestet
-
Grand Vin De Bordeaux
-
Grands Crus Classes
-
Guy Wach
-
Hauts de Montrouge
-
Jacquart & Associes Distribution
-
Jean-Marc Brocard
-
La Chablisienne
-
Laurent-Perrier
-
Lavau
-
LGI WINES
-
Louis Jadot
-
Louis Latour
-
Louis Roederer
-
Maison Foucher
-
Mas De Daumas Gassac
-
One Winemaker
-
Patrice Moreux
-
Perrin & Fils
-
Prosper Maufoux
-
Thierry Germain
-
Vignobles Brunier
-
Vignobles Foncalieu
Cena
-
od
do
Wina francuskie - wina z najlepszych winogron
Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.
Wina francuskie
Chardonnay Bourgogne AOC La Chablisienne

Chardonnay Bourgogne AOC La Chablisienne
Słomkowa barwa. W aromatach rześkie cytrusy oraz białe kwiaty. Smak wyrazisty, z intensywną nutą grejpfruta. Lekko mineralne, z wyważoną kwasowością. Winogrona pochodziły z 10 letnich krzewów, a wino dojrzewało przez 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Polecamy do koziego sera, sałatek z drobiem oraz dzikim ptactwem.
Chateau Grenouilles Chablis Grand Cru AOC La Chablisienne

Chateau Grenouilles Chablis Grand Cru AOC La Chablisienne
Jasny, złoty kolor, z zielonymi refleksami. Bardzo duża koncentracja aromatów. Dominują kwiaty akacji, jaśmin i świeża mięta, towarzyszą im nuty zielonego jabłka, cytryn, limonki, morskiej bryzy, a także przypraw korzennych. Usta, z charakterem, wyraziste. Palona kawa oraz przyprawy korzenne. W końcówce wyczuwalne minerały, cytrusy, karmel oraz suszone owoce. Owoce pochodziły z 40-letnich krzewów. Połowa wina przez 20 miesięcy dojrzewała w beczkach z francuskiego dębu. Rekomendujemy do najbardziej wyrafinowanych dań z owoców morza, w szczególności przegrzebków, langustynek oraz lobstera.
Cote de Lechet Chablis Premiere Cru AOC La Chablisienne

Cote de Lechet Chablis Premiere Cru AOC La Chablisienne
Barwa bladego złota ze srebrnymi refleksami. Aromaty cytrusów, kwiatów oraz krzemienia. Usta złożone, mineralno-kredowe, z akcentem miodu na finiszu. Winogrona pochodzą z 25-letnich krzewów. Wino dojrzewało przez 12 miesięcy zarówno w kadziach ze stali kwasowej, jak i w dębowych beczkach. Polecamy do homara, foi gras, zapiekanych małż św. Jakuba czy też drobiu w śmietanowych sosach.
La Pierrelee Chablis AOC La Chablisienne

La Pierrelee Chablis AOC La Chablisienne
Piękna, połyskująca jasnożółta barwa. Aromaty bogate w nuty kwiatowe oraz cytrusowe. W smaku kompletne, maślane, z dominującą gruszką. Owoce pochodziły z 20-letnich krzewów. Wino dojrzewał przez 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Będzie świetnym kompanem do owoców morza, rolad z łososia oraz drobiu.
La Sereine Chablis AOC La Chablisienne

La Sereine Chablis AOC La Chablisienne
Jasna, połyskująca barwa z zielonymi refleksami. W aromatach przebijają się kwiaty, jabłka oraz odrobina mięty. Usta mineralne, z posmakiem cytrusów. Winogrona pochodziły z 20-letnich krzewów, a wino dojrzewało przez 12 miesięcy zarówno w stalowych zbiornikach, jak i dębowych beczkach. Będzie doskonałym towarzystwem dla dań ze szparagów, małży duszonych w białym winie, jak również łososia, halibuta czy pstrąga.
Les Vénérables Vieilles Vignes Chablis AOC La Chablisienne

Les Vénérables Vieilles Vignes Chablis AOC La Chablisienne
Żółta barwa z zielonymii refleksami. W aromatach bogactwo akcentów kwiatowych, zielonego jabłka, selera oraz mięty. W smaku mineralne, świeże, z lekko słonym finiszem. Winogrona pochodziły z 35-letnich krzewów. Wino dojrzewało zarówno w kadziach ze stali nierdzewnej, jak i dębowych beczkach. Polecamy do krabów, przegrzebków, a także rybnego carpaccio.
Pas Si Petit Petit Chablis AOC La Chablisienne

Pas Si Petit Petit Chablis AOC La Chablisienne
Słomkowa barwa z zielonymi refleksami. W aromatach przeważa kwiat pomarańczy. W smaku pełne, maślane, z harmonijną kwasowością. Owoce pochodziły z 15-letnich krzewów. Wino dojrzewał przez 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Polecamy do ryb, owoców morza, w szczególności langustynek i krewetek z grilla.