Wina francuskie - wina z najlepszych winogron

Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.

Château Lafite Rothschild Premiere Cru Classe Pauillac AOC

Château Lafite Rothschild Premiere Cru Classe Pauillac AOC

Château Lafite Rothschild Premiere Cru Classe Pauillac AOC

Intensywny, głęboki szkarłatny kolor. Uwodzicielski zapach fiołków,gęste aromaty czerwonych i czarnych owoców, bukszpanu, drzewa cedrowego i sosny, delikatne pikantne nuty w tle. W ustach obfite, aksamitno-satynowe. Delikatne taniny dają świeży lekko mineralny, długi finisz. Czystość i precyzja. Doskonałość i harmonia. Wino bardzo wszechstronne. Odpowiednie do każdej mięsnej potrawy. Kaczka, gęś, dziczyzna, ptactwo łowne - przepiórki, bażanty, czerwone mięso - świetne do polędwicy Chateaubriand, jagnięcina - comber, lamb chops; Foie Gras, dojrzałe sery.

Cena: 4 734,00 zł
szt.

Château Rieussec Carmes de Rieussec Sauternes AOC

Château Rieussec Carmes de Rieussec Sauternes AOC

Château Rieussec Carmes de Rieussec Sauternes AOC

Jasnożółty kolor. Dominują aromaty cytrusów z dodatkiem miodu i brzoskwini. W ustach doskonała świeżość z nutami przypraw i gruszki. Okrągłe, pełne, harmonijne. Aksamitne wykończenie, lekko mineralne.18 miesięcy starzone w beczce z francuskiego dębu. Polecane do: Foie Gras, sery pleśniowe, desery i ciasta, ryby i owoce morza.

Cena: 178,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl