Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Andre Lurton
-
Arnaud de Villeneuve
-
Bailly Lapierre
-
Barons de Rothschild
-
Bestheim
-
Boizel
-
Bollinger
-
Bourgogne De Vigne En Verre
-
Bouvet Ladubay
-
C'est Pas la Mer a Boire
-
CAVE DE CLEEBOURG
-
Cellier Saint-Sidoine
-
Champagne Boizel
-
Champagne Charles Simon
-
CHAMPAGNE DEVAUX
-
Champagne Lanson
-
Château Castera
-
Chateau Castera
-
Chateau Clinet
-
Chateau de la Roulerie
-
Chateau De Riquewihr Dopff & Irion
-
CHATEAU LAMOTHE-VINCENT
-
CHATEAU PETIT VEDRINES
-
Château Puy Servain
-
Christian Moreau
-
Cuvée Dissenay
-
Didier Chopin
-
Domaine Chanson
-
Domaine de L'Herre
-
Domaine Haut Marin
-
Domaine Henry Pellé
-
Domaine Saint Remy
-
Domaine Vrignaud
-
Domaines Schlumberger
-
Foncalieu
-
Georges Vigouroux
-
Ginestet
-
Grand Vin De Bordeaux
-
Grands Crus Classes
-
Guy Wach
-
Hauts de Montrouge
-
Jacquart & Associes Distribution
-
Jean-Marc Brocard
-
La Chablisienne
-
Laurent-Perrier
-
Lavau
-
LGI WINES
-
Louis Jadot
-
Louis Latour
-
Louis Roederer
-
Maison Foucher
-
Mas De Daumas Gassac
-
One Winemaker
-
Patrice Moreux
-
Perrin & Fils
-
Prosper Maufoux
-
Thierry Germain
-
Vignobles Brunier
-
Vignobles Foncalieu
Cena
-
od
do
Wina francuskie - wina z najlepszych winogron
Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.
Wina francuskie
Chablis 1-er Cru Vaillon Domaine Christian Moreau

Chablis 1-er Cru Vaillon Domaine Christian Moreau
Czyste, rześkie, wytrawne wino. Aromaty gruszek, jabłek, białych kwiatów z subtelnymi nutami orzechów i przypraw. Na podniebieniu owocowe, naturalnie kwasowe z delikatnym akcentem dębu. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy jako aperitif, do owoców morza, lekkich ryb, ostryg, twardych żółtych serów. Występuje też w wersji 1,5l.
Chablis Domaine Christian Moreau

Chablis Domaine Christian Moreau
Klasyczne, mocno wytrawne, orzeźwiające wino. Aromaty jabłek, kredy z delikatną nutą morskiej soli. Na podniebieniu rasowe, eleganckie z wyraźną nutą mineralną. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy jako aperitif, do owoców morza, lekkich ryb i ostryg. Występuje też w pojemności 0,375 i 1,5l.
Chablis Grand Cru Les Clos Domaine Christian Moreau

Chablis Grand Cru Les Clos Domaine Christian Moreau
Bogate, pełne, wytrawne wino. Aromaty jabłek, miodu, ananasa i cytrusów. Na podniebieniu niebanalna harmonia i elegancja. Długi, wyraźny i przyjemny finisz. Temperatura podania 12-13°C. Polecamy jako aperitif, do owoców morza, ryby, skorupiaków, homara.
Nagrody: Wine Spectator 95/100,
Decanter World Wine Award – brązowy medal,
Złoty medal Magazynu Wino
Gewürztraminer Classic Bestheim

Gewürztraminer Classic Bestheim
Białe wino z wyraźnymi aromatami liczi, mango, dzikiej róży i subtelnym akcentem przypraw. Na podniebieniu krągłe, pełne, z nutami owoców i delikatną słodyczą. Uwodzicielskie, intensywne, świeże. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy do foie gras, kuchni azjatyckiej, mocnych serów, kremu brulée, tarty z owocami.
Pinot Gris Classic Bestheim

Pinot Gris Classic Bestheim
Półwytrawne, białe wino. Aromaty pigwy i moreli, z nutą karmelu i wyraźnym akcentem dymnym oraz z subtelnym niuansem suszonych owoców. Na podniebieniu krągłe, pełne, świeże z mocnym posmakiem owocowym. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy do ciast, lekkich pasztetów, białych mięs i ryb w sosach, świetne jako aperitif.
Riesling Classic Bestheim

Riesling Classic Bestheim
Wytrawne, białe wino. W bukiecie aromaty cytrusów, jabłek i kwiatów z lekkimi nutami mineralnymi. W smaku subtelnie owocowe, z nutami kwiatowymi, delikatnym akcentem i finisze, w którym odnajdujemy nuty cytrusów i białych kwiatów. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy do ryb, owoców morza, ślimaków, białego mięsa.