Wina francuskie - wina z najlepszych winogron

Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.

Wina francuskie

Condrieu Lavau

Condrieu Lavau

Condrieu Lavau

Bogaty bukiet z aromatami cytrusów, brzoskwini, owoców tropikalnych i kwiatu akacji. W ustach żywe, pełne, soczyste, z mocnymi smakami kandyzowanych cytrusów, moreli z niuansami miodu. Harmonijne, wyrafinowane, złożone. 

 

Cena: 316,00 zł
szt.

Côte-Rôtie Lavau

Côte-Rôtie Lavau

Côte-Rôtie Lavau

Aromaty opanowane przez jagody, czarną porzeczkę, fiołki z subtelną nutą dymu. Wyraźna struktura, odświeżająca kwasowość i aksamitne taniny. Soczyste wino lecz niezwykle stonowane i eleganckie z długim finiszem. Polecamy do steku poivre z sosem z brandy. Temperatura podania 16-17°C. 

Cena: 349,00 zł
szt.

Côtes du Rhône Lavau

Côtes du Rhône Lavau

Côtes du Rhône Lavau

Aromaty truskawek, malin, wiśni z nutą papryki. Na podniebieniu przyjemne, krągłe z mocnymi, czystymi smakami owoców. Ładna struktura podkreślana przez dojrzałe taniny. Długie wykończenie z akcentem przypraw. Polecamy do grillowanych i pieczonych mięs oraz makaronów i dojrzałych serów. Temperatura podania 16-17°C.

 

Cena: 59,00 zł
szt.

Crozes-Hermitage Lavau

Crozes-Hermitage Lavau

Crozes-Hermitage Lavau

Bogactwo aromatów śliwek i wiśni, połączone z nutami lukrecji i skóry. Finezyjna kompozycja. W ustach przyjazne o bogatym smaku owoców z akcentami przypraw. Soczyste, hojne, przepyszne. Polecamy do serów, czerwonych mięs i tapas. Temperatura podania 16-17°C.

 

Cena: 123,00 zł
szt.

Gigondas Lavau

Gigondas Lavau

Gigondas Lavau

Pikantne aromaty wiśni, porzeczki, malin, śliwek z nutami fiołków, białego pieprzu. Na podniebieniu pełne, wielowarstwowe o miękkiej teksturze. Bogactwo owocowych smaków takich jak jeżyny i wiśnie podkreślone nutą wanilii. Stanowcze lecz gładkie garbniki w połączeniu ze świetną kwasowością tworzą zwartą solidną strukturę. Elegancki i długi finisz. Polecamy do dziczyzny, kaczki, jagnięciny. Temperatura podania 17-18°C.

Cena: 142,00 zł
szt.

Tavel Lavau

Tavel Lavau

Tavel Lavau

Intensywna różowa barwa wina z pomarańczowymi refleksami. Wyraźne aromaty truskawek, malin, czerwonych porzeczek, róż z subtelnymi nutami orzechów. Na podniebieniu krągłe, pulsujące z pięknym owocem, akcentem przypraw, świetną kwasowością i ciałem. Polecamy do makaronów w sosach pomidorowych i śmietanowych, białymi mięsami z grilla, łososiem. Temperatura podania 12-13°C. 

 

Cena: 77,00 zł
szt.

Vacqueyras Lavau

Vacqueyras Lavau

Vacqueyras Lavau

Aromaty wiśni, czarnej porzeczki, śliwki z nutą jałowca, mięty i akcentem dębu. W ustach soczyste, obfite z mocnymi smakami owocowymi i niuansami wędzonki. Na końcówce mocne ale dość gładkie garbniki. Polecamy do mięs, pasztetów, dojrzałych serów. Temperatura podania 17-18°C.

 

Cena: 110,00 zł
szt.

Chateau Bonnet Bordeaux Rose A.C.

Chateau Bonnet Bordeaux Rose A.C.

Chateau Bonnet Bordeaux Rose A.C.

Czysta różowa barwa z wyraźnym refleksem truskawki. Bogaty aromat czerwonych owoców (wiśnia, truskawka, malina, czarna porzeczka) z delikatnymi nutami owocowego ciasta. Kwasowość bardzo delikatna. Finisz długi, odświeżający. Do picia od zaraz. Wino szczególnie rekomendowane do dań kuchni śródziemnomorskiej. Kompozycja: Merlot (50%) i Cabernet Sauvignon (50%).

 

Cena: 75,00 zł
szt.

Chateau Bonnet Bordeaux Rouge A.C.

Chateau Bonnet Bordeaux Rouge A.C.

Chateau Bonnet Bordeaux Rouge A.C.

Czerwone wino z posiadłości Chateau Bonnet należącej od 1956 roku do Andre Lurton. Dobrze zbudowane wino o przyjemnej końcówce. Wyróżnia się osobowością pośród innych win pochodzących z tej samej apelacji. Idealne jako dodatek do czerwonych mięs i dziczyzny.
Cena: 68,00 zł
szt.

Chateau Bonnet Entre Deux Mers A.C. blanc

Chateau Bonnet Entre Deux Mers A.C. blanc

Chateau Bonnet Entre Deux Mers A.C. blanc

Bardzo przyjemne białe wino, w którego aromatach można zauważyć nuty jabłka, limonki i cytryny. Świetnie sprawuje się jako aperitif i dodatek do owoców morza, ryb i skorupiaków. Podawać schłodzone.
Cena: 66,00 zł
szt.

Chateau Bonnet Reserve (oak-aged) Bordeaux rouge

Chateau Bonnet Reserve (oak-aged) Bordeaux rouge

Chateau Bonnet Reserve (oak-aged) Bordeaux rouge

Reserve pochodzące z posiadłości Entre-Deux-Mers, która leży między rzekami Dordogne a Garonne. Dobrze zbudowane wino o długim finiszu. Dojrzewało przez 12 miesięcy w nowych dębowych beczkach. Polecane do dań na bazie czerwonego mięsa, pieczeni i dziczyzny.

Cena: 85,00 zł
szt.

Chateau Dauzac Margaux A.C.

Chateau Dauzac Margaux A.C.

Chateau Dauzac Margaux A.C.

Delikatne, obfite Margaux z aromatem ziół, tostów i pieczonych owoców - Robert Parker. Jedno z najlepszych i prestiżowych win francuskich. Bogactwo i delikatność aromatów, ściółka, kora, beczka, wanilia, suszona śliwka i owoce leśne. Wino z klasą i elegancją do długiego przechowywania.

 

Cena: 432,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl