Wina francuskie - wina z najlepszych winogron

Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.

Wina francuskie

Moulin de Gassac Chardonnay Mas de Daumas Gassac

 Moulin de Gassac Chardonnay Mas de Daumas Gassac

Moulin de Gassac Chardonnay Mas de Daumas Gassac

Żółto złota, połyskliwa barwa wina. Wyraźne aromaty cytrusów i białych kwiatów. Na podniebieniu atak owocowy z subtelnym akcentem miodu. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy jako aperitif, do sałatek, skorupiaków, ryb.

Cena: 47,00 zł
szt.

Le Pigeonnier Cotes du Rhone Vieilles Vignes Vignobles Foncalieu

Le Pigeonnier Cotes du Rhone Vieilles Vignes Vignobles Foncalieu

Le Pigeonnier Cotes du Rhone Vieilles Vignes Vignobles Foncalieu

Głęboka czerwień wina i średnie ciało. Aromaty fioletów i wiciokrzewu. W ustach zrównoważone, soczyste i wytrawne. Subtelne garbniki zapewniają korzenne, satysfakcjonujące doznania.

Cena: 49,00 zł
szt.

Mas de Daumas Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

 

Czyste aromaty kwiatowe. Rozwijające się nuty owocowe, morele i cytrusy. Na podniebieniu mocna, mineralna struktura i głębia, lekki owocowy posmak. Temperatura podania 10-12°C.  Polecamy do ryb, owoców morza, skorupiaków, drobiu w potrawce, szparagów, wieprzowiny w imbirze, serów kozich i owczych 

Cena: 318,00 zł
szt.

Mas de Daumas Gassac Rouge

Mas de Daumas Gassac Rouge

Mas de Daumas Gassac Rouge

Wino ciemne, gęste, skoncentrowane. Bogaty bukiet aromatów owocowych, szczególnie porzeczki oraz nuty dziczyzny i tytoniu. Idealnie zrównoważone z doskonale zintegrowanymi taninami. Temperatura podania 17-18°C. Polecamy do duszonej wołowiny, dziczyzny, steków, jagnięciny, piersi kaczki. 

Cena: 318,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Merlot Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Merlot Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Merlot Mas De Daumas Gassac

 

Intensywna, głęboka czerwona barwa wina. W nosie aromaty czerwonych owoców i przypraw. Ładnie zrównoważone, rozgrzewające, krągłe o owocowym charakterze. Temperatura podania 16-17 °C. Polecamy  do mięs z grilla, pieczeni i duszonej wołowiny. 

Cena: 49,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Pinot Noir Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Pinot Noir Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Pinot Noir Mas De Daumas Gassac

Wiśniowa barwa wina. Eleganckie aromaty. Na podniebieniu dżem malinowy, śliwkowego ciasta, truskawki i przypraw do pieczenia. Temperatura podania 16-18°C. Polecamy do makaronów, mięs, serów.
 
Cena: 54,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Sauvignon blanc Mas de Daumas Gassac

Moulin de Gassac Sauvignon blanc Mas de Daumas Gassac

Moulin de Gassac Sauvignon blanc Mas de Daumas Gassac

 

Biała barwa wina. Bardzo owocowe, rześkie z czystym aromatem agrestu, nutą cytrusów i brzoskwiń. Na podniebieniu owocowe, świeże, eleganckie. Polecamy jako aperitif, do owoców morza, szparagów, lekkich ryb i kozich serów. Temperatura podania 9-10˚C. 

Cena: 47,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Syrah Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Syrah Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Syrah Mas De Daumas Gassac

Czerwona, głęboka barwa wina z fioletowymi refleksami. Aromaty podsmażonych czerwonych owoców i subtelne nuty zwierzęce. Owocowe, rozgrzewające, intensywne z dobrą strukturą tanin. Temperatura podania. 16-17˚C. Polecamy do mięsa z grilla, pieczeni wieprzowej, karkówki, schabu ze śliwkami. 

Cena: 49,00 zł
szt.

Pont de Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

Pont de Gassac blanc  Mas De Daumas Gassac

Pont de Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

Bladozłota barwa wina. Aromaty jabłek, przypraw, cytrusów, pieprzu i papryki, delikatna nuta balsamiczna. Na podniebieniu eleganckie, stonowane, mineralne z wyraźnie pikantnym finiszem. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy do skorupiaków, ryb i owoców morza.

Cena: 80,00 zł
szt.

Pont de Gassac rouge Mas De Daumas Gassac

Pont de Gassac rouge Mas De Daumas Gassac

Pont de Gassac rouge Mas De Daumas Gassac

Intensywna czerwona barwa wina z wyraźną lepkością i połyskiem. Aromaty porzeczki, jagód, wiśni i przypraw takich jak lukrecja i tymianek oraz wyraźne, ziemiste nuty terroir. Na podniebieniu owocowe, długie z eleganckimi taninami. Temperatura podania 16-17˚C. Polecamy do wędlin, pieczonych mięs i serów. 

Cena: 80,00 zł
szt.

Réserve de l’Abbé Côtes du Rhône Vignobles Foncalieu

Réserve de l’Abbé Côtes du Rhône Vignobles Foncalieu

Réserve de l’Abbé Côtes du Rhône Vignobles Foncalieu

Rubinowo czerwony kolor wina. Okrągłe i mięsiste. Bardzo aromatyczne z nutami czerwonych owoców, czarnej porzeczki, truskawek i przypraw. Wszechstronne wino spożywcze, które może towarzyszyć szerokiej gamie potraw.

Cena: 39,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl