Wina francuskie - wina z najlepszych winogron

Różnorodność klimatyczna i geologiczna daje Francji olbrzymi potencjał winiarski. Ten potencjał przejawia się zarówno w szampanach, wspaniałych interpretacjach szczepów muskat, gewurztraminer czy pinot gris z Alzacji, pinot noir czy chardonnay z Burgundii, a także wielkimi winami z Bordeaux, które bazują na szczepach cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Ponadto, warto próbować win z doliny Rodanu, Loary, Langwedocji czy Prowansji – każdy region to inne terroir.

Wina francuskie

Moulin de Gassac Chardonnay Mas de Daumas Gassac

 Moulin de Gassac Chardonnay Mas de Daumas Gassac

Moulin de Gassac Chardonnay Mas de Daumas Gassac

Żółto złota, połyskliwa barwa wina. Wyraźne aromaty cytrusów i białych kwiatów. Na podniebieniu atak owocowy z subtelnym akcentem miodu. Temperatura podania 10-12°C. Polecamy jako aperitif, do sałatek, skorupiaków, ryb.

Cena: 52,00 zł
szt.

Belchapel Cabernet Sauvignon

Belchapel Cabernet Sauvignon

Belchapel Cabernet Sauvignon

Czerwone francuskie wino o bogatym nosie, z aromatami czarnej porzeczki, śliwki i wiśni. Dodatkowo, wyczuwalne są również nuty zielonej papryki oraz cedru. Na podniebieniu wyraziste, pełne owocu, o zrównoważonej kwasowości i lekko pikantnej końcówce. Najlepiej smakuje podawane w towarzystwie dań kuchni włoskiej na bazie makaronu, ryb oraz serów pleśniowych. 

 

Cena: 46,00 zł
szt.

Belchapel Cabernet-Syrah

Belchapel Cabernet-Syrah

Belchapel Cabernet-Syrah

Czerwone wino z mieszanką dwóch odmian Cabernet sauvignon i Syrah, które zachwyca nutami czarnej porzeczki, śliwki, wiśni, fiołków oraz tostów. W ustach owocowa eksplozja, wino o intensywnym smaku, bardzo dobrze zrównoważone, o głębokich taninach i długim, orzezwiającym zakończeniu. Rekomendujemy podawać do dań z czerwonym mięsem oraz serów. 

 

Cena: 50,00 zł
szt.

Belchapel Merlot

Belchapel Merlot

Belchapel Merlot

Niecodzienne czerwone wino o bogatym, owocowym nosie, w którym dominują nuty maliny, wiśni i czerwonej porzeczki. Na podniebieniu eksplozja owocu przemieszana z lekko pieprzną końcówką. Najlepiej smakuje w towarzystwie grillowanego mięsa, ryb oraz warzyw, a także czekolady. 

 

Cena: 46,00 zł
szt.

La Camarie Sainte Chardonnay

La Camarie Sainte Chardonnay

La Camarie Sainte Chardonnay

Wino o lekko słomkowej barwie, które urzeka aromatami dojrzałych owoców tj. brzoskwini i melona, a także akcentami miodu i tostowych niuansów. W ustach świetnie zbalansowane, złożone, o zrównoważonej kwasowości i pozostającym na dłużej przyjemnym finiszu. Polecamy serwować do dań z drobiu oraz deski pleśniowych serów.  

 

Cena: 65,00 zł
szt.

La Camarie Sainte Pinot Noir

La Camarie Sainte Pinot Noir

La Camarie Sainte Pinot Noir

Wino o jasnej czerwieni, z delikatnymi owocowymi aromatami. W nosie dominują nuty malin i wiśni wraz z akcentami pieprzu i dymu. Na podniebieniu ułożone, z delikatnymi taninami, o miękkim finiszu. Najlepiej smakuje podawane do dań na bazie kaczki, dań kuchni włoskiej oraz deski twardych serów. 

 

Cena: 67,00 zł
szt.

Mas de Daumas Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

Mas de Daumas Gassac blanc Mas De Daumas Gassac

 

Czyste aromaty kwiatowe. Rozwijające się nuty owocowe, morele i cytrusy. Na podniebieniu mocna, mineralna struktura i głębia, lekki owocowy posmak. Temperatura podania 10-12°C.  Polecamy do ryb, owoców morza, skorupiaków, drobiu w potrawce, szparagów, wieprzowiny w imbirze, serów kozich i owczych 

Cena: 318,00 zł
szt.

Mas de Daumas Gassac Rouge

Mas de Daumas Gassac Rouge

Mas de Daumas Gassac Rouge

Wino ciemne, gęste, skoncentrowane. Bogaty bukiet aromatów owocowych, szczególnie porzeczki oraz nuty dziczyzny i tytoniu. Idealnie zrównoważone z doskonale zintegrowanymi taninami. Temperatura podania 17-18°C. Polecamy do duszonej wołowiny, dziczyzny, steków, jagnięciny, piersi kaczki. 

Cena: 318,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Merlot Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Merlot Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Merlot Mas De Daumas Gassac

 

Intensywna, głęboka czerwona barwa wina. W nosie aromaty czerwonych owoców i przypraw. Ładnie zrównoważone, rozgrzewające, krągłe o owocowym charakterze. Temperatura podania 16-17 °C. Polecamy  do mięs z grilla, pieczeni i duszonej wołowiny. 

Cena: 52,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Pinot Noir Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Pinot Noir Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Pinot Noir Mas De Daumas Gassac

Wiśniowa barwa wina. Eleganckie aromaty. Na podniebieniu dżem malinowy, śliwkowego ciasta, truskawki i przypraw do pieczenia. Temperatura podania 16-18°C. Polecamy do makaronów, mięs, serów.
 
Cena: 54,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Sauvignon blanc Mas de Daumas Gassac

Moulin de Gassac Sauvignon blanc Mas de Daumas Gassac

Moulin de Gassac Sauvignon blanc Mas de Daumas Gassac

 

Biała barwa wina. Bardzo owocowe, rześkie z czystym aromatem agrestu, nutą cytrusów i brzoskwiń. Na podniebieniu owocowe, świeże, eleganckie. Polecamy jako aperitif, do owoców morza, szparagów, lekkich ryb i kozich serów. Temperatura podania 9-10˚C. 

Cena: 52,00 zł
szt.

Moulin de Gassac Syrah Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Syrah Mas De Daumas Gassac

Moulin de Gassac Syrah Mas De Daumas Gassac

Czerwona, głęboka barwa wina z fioletowymi refleksami. Aromaty podsmażonych czerwonych owoców i subtelne nuty zwierzęce. Owocowe, rozgrzewające, intensywne z dobrą strukturą tanin. Temperatura podania. 16-17˚C. Polecamy do mięsa z grilla, pieczeni wieprzowej, karkówki, schabu ze śliwkami. 

Cena: 52,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl