Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Pago de los Capellanes "El Picon" Ribera del Duero DO

Pago de los Capellanes "El Picon" Ribera del Duero DO

Pago de los Capellanes "El Picon" Ribera del Duero DO

Tempranillo (miejscowe Tinto Fino) o intensywnej wiśniowej barwie z 2 hektarowej parceli El Picon. Wino przez okres 26 miesięcy dojrzewa w nowej francuskiej beczce. Nos bogaty w aromaty kwiatowe, które z czasem przechodzą w nuty skóry, tytoniu, trufli i lukrecji. Wino w ustach złożone, ze słodkimi taninami. Do degustacji od zaraz lub do przechowywania przez długie lata.

 

Cena: 956,00 zł
szt.

Castillo Ygay Gran Reserva Especial Rioja D.O.C.

Castillo Ygay Gran Reserva Especial Rioja D.O.C.

Castillo Ygay Gran Reserva Especial Rioja D.O.C.

Wino o starym, klasycznym stylu. Nie emanuje mocą i intensywnością, ale genialnym bukietem aromatów. Pełen wiśni, dymu, tytoniu i śmietany. Stonowane i eleganckie. Długo pozostająca końcówka. Idealne do czerwonych mięs i dziczyzny.
Cena: 478,00 zł
szt.

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

Czerwone wino wytrawne o głębokim wiśniowym kolorze. Dominują aromaty ciemnych miękkich owoców z nuta tostów i pikantnych przypraw. W ustach świeże i gładkie, z miękkimi  wytwornymi taninami. Eleganckie, dobrze zbudowane, długie  przyjemne wykończenie. Polecane potrawy - hiszpańska szynka i sery, tapas, mięso z grilla, jagnięcina, dziczyzna.

Cena: 385,00 zł
szt.

Torre Muga

Torre Muga

Torre Muga

Barwa głęboka, fioletowo- rubinowa. Bukiet gęsty, bardzo owocowy, nuty beczkowe zdecydowanie na drugim planie. W ustach duża koncentracja, obfity i soczysty owoc, taniczna faktura, eleganckie nuty tytoniu i skóry w tle. Długi, wielowymiarowy finisz. Leżakuje 6 miesięcy w kadziach, a następnie 18 miesięcy w beczkach dębowych własnego wyrobu. Polecane do dań na bazie czerwonego mięsa i dziczyzny.

Cena: 380,00 zł
szt.

Dalmau Reserva Rioja DOC

Dalmau Reserva Rioja DOC

Dalmau Reserva Rioja DOC

Bukiet dojrzałych owoców (śliwka, wiśnia, czarna czereśnia) dobrze zrównoważony dębem, tytoniem i skórą. 21 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Kompozycja: 86% Tempranillo, 8% Cabernet Sauvignon, 6% Graciano.

 

Cena: 357,00 zł
szt.

Pago de los Capellanes "El Nogal" Ribera del Duero DO

Pago de los Capellanes "El Nogal" Ribera del Duero DO

Pago de los Capellanes "El Nogal" Ribera del Duero DO

Czyste Tempranillo z 6-hektarowej parceli El Nogal. Wino przez okres 22 miesiące dojrzewa w nowej francuskiej beczce. Nos z kwiatami, świeżymi owocami przechodzącymi w malinę, kakao, skórę. Finisz przyjemny, pozostawiający na długo posmak przypraw, tytoniu, drzewa sandałowego i lukrecji. Znakomite wino, które należy otworzyć co najmniej 6 godzin przed podaniem.

 

Cena: 342,00 zł
szt.

Marques de Grinon Eremitus Dominio de Valpedusa DO

Marques de Grinon Eremitus Dominio de Valpedusa DO

Marques de Grinon Eremitus Dominio de Valpedusa DO

Blend trzech najlepszych odmian winogron z posiadłości Dominio de Valdepusa: Cabernet Sauvignon, Syrah i Petit Verdot. Nos intensywny, subtelny i elegancki. Wino które będzie zachwycać przez następne 10-15 lat.

 

Cena: 298,00 zł
szt.

Pago de los Capellanes Reserva Ribera del Duero DO

Pago de los Capellanes Reserva Ribera del Duero DO

Pago de los Capellanes Reserva Ribera del Duero DO

Blend Tempranillo (90%) i Cabernet Sauvignon (10%). Dojrzałe wiśnie, leśne jagody i czarna porzeczka z domieszką wanilii i lukrecji doskonale wyrażają jego klasę. Bardzo długi, aromatyczny finisz. Bardzo potężne wino.

 

Cena: 298,00 zł
szt.

Muga Prado Enea Gran Reserva

Muga Prado Enea Gran Reserva

Muga Prado Enea Gran Reserva

Spontaniczna fermentacja w dużych kadziach dębowych. Kolor rubinowy, z lekką ewolucją. Aromaty dojrzałe, śliwki i porzeczki otulone zapachem szlachetnego drzewa cedrowego, sporo nut korzennych- cynamon, pieprz, wanilia oraz liście tytoniu i eukaliptusa w tle. W smaku fantastyczny balans, świetne ułożenie i soczysta kwasowość. Wino na lata. Leżakuje 12 miesięcy w kadziach, a następnie 36 miesięcy w beczkach dębowych własnego wyrobu. Polecane do czerwonego mięsa i pieczeni.

Cena: 285,00 zł
szt.

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (40%), garnacha (40%), graciano oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina, usytowanej na zboczach Mount Yerga, z ponad 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 17 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Wino ma barwę ciemnego fioletu. W potężnym bukiecie przeplatają się aromaty kadzidła, spalonej ziemi, lawendy oraz kompotu z owoców leśnych. W aksamitnym smaku obecny likier z czarnych jagód oraz anyż.  Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 264,00 zł
szt.

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

W czasie 10-dniowej fermentacji sok z dolnej części zbiornika zostaje przepompowany ponad unoszącą się, powstałą z gron skorupę i następuję przebijanie skorupy. Pozwala to otrzymać perfekcyjną barwę oraz bogactwo aromatów. Wino przechodzi dodatkowo przez pionową prasę co pozwala gdzie zachodzi ostateczna ekstrakcja tanin. Później wino jest przelewane do beczek i zostaje w nich na 25 miesięcy, a następnie do butelek na 36. Przed podaniem zalecana jest dekantacja. Najlepiej komponuje się ze wszelkimi potrawami na bazie czerwonego mięsa.

Cena: 253,00 zł
szt.

Vidau Bodegas Escudero

Vidau Bodegas Escudero

Vidau Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (80%), graciano, garnacha oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina z 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 10 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Posiada piękny wiśniowy kolor. W aromatach dominują dojrzałe owoce leśne, śliwki, wiśnie oraz fiołki. Na skutek kontaktu z dębem wyczuwalne są także akcenty przypraw azjatyckich oraz palonego drewna cedrowego. Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 202,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl