Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Cava Semi Seco Benito Escudero

Ta półwytrawna Cava powstaje z gron odmiany viura, które rosną w winnicach położonych w Gravalos, w hiszpańskim regionie Rioja. Południowy stok Mount Yerga oraz położenie krzewów na wysokości 700-800 m. n. p. m. zapewnia optymalne warunki wegetacji. Przekłada się to na świeże wina, z subtelnymi i eleganckimi aromatami. Zbiór winogron następuje w pierwszej połowie października i jest przeprowadzany ręcznie. W ten sposób tylko najlepsze grona dotrą do prasy.

Sok, który uzyskuje się przy delikatnym wyciskaniu zostaje przeznaczony do produkcji Cavy. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach z nierdzewnej stali w temperaturze 14 stopni Celsujsza. Z początkiem wiosny, kiedy wino jest już klarowne, w butelce ma miejsce druga fermentacja, po której alkohol czeka 24-miesięczny proces dojrzewania.

Cava z Bodegas Escudero posiada cytrynowo żółta barwę ze stalowymi refleksami. W kieliszku bez trudu zaobserwujemy strużki drobnych bąbelków, które wolno podążają w górę kieliszka. W aromatach przeplatają się owoce jabłoni, gruszy oraz migdał. Zauważalna nuta słodyczy łączy się ze świeżą kwasowością.

Polecamy do pasztetu i niebieskich serów. Doskonale komponuje się także z deserami, w szczególności z nugatem.

Cena: 51,00 zł
szt.

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Blanco Bienzoval Bodegas Escudero

Wingrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z rodzinnej winnicy Bodegas Escudero, znajdującej się na zboczach Monte Yerga. Krzewy rosną na wysokości 700 metrów n.p.m. Taki usytuowanie winnicy powoduje, że wina są bardzo bogate w aromaty. 

Tlen ma ograniczoną styczność z moszczem, co zmniejsza późniejszą oksydację wina, a więc pozytywnie wpływa na jego ewolucję w butelce. Aromaty i smak pozostaną intensywne dłużej. 

Wino posiada słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromatach bez trudu odnajdziemy zielone jabłko, gruszkę, kwiat akacji i owoce cytrusowe. Oprócz tego wino oferuje chrupiącą i rześką kwasowość.

Wspaniale odnajdzie się w towarzystwie owoców morza, dań na bazie ryb lub jako aperitif. 

Cena: 32,00 zł
szt.

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Heredad Tinto Bienzoval Bodegas Escudero

Podstawowe wino czerwone z winnicy Bodegas Escudero z regionu Rioja. Do jego produkcji użyto tempranillo (70%), garnacha (20%) oraz mazuelo (10%), rosnących w winnicy na zboczach Mount Yerga. Zbiór tempranillo nastąpił w pierwszej połowie października, garnacha w połowie października, a mazuelo na początku listopada. Fermentacja została przeprowadzona w kadziach z nierdzewnej stali i trwała 10 dni. Zlewanie wina wina nastąpiło natomiast po 15 dniach maceracji. Następnie wino trafiło do beczek z amerykańskiego dębu na 4 miesiące.

Posiada czerwoną barwę z granatowymi refleksami. Dominują aromaty owoców leśnych oraz śliwek. Owocowość bardzo dobrze współgra z dębowym tłem, tworząc harmonijny efekt. Zrównoważony jest tu też alkohol oraz kwasowość. Okrągłe taniny. Czego więcej chcieć od wina z kategorii entry level?

Cena: 39,00 zł
szt.

Las Gavias Garnacha

Las Gavias Garnacha

Las Gavias Garnacha

Aromaty dojrzałych wiśni, kwiatów oraz minerałów. Dobrze zbudowana, jedwabista struktura prowadząca do słodkich tanin.

Cena: 35,00 zł
szt.

Logos I Bodegas Logos

Logos I Bodegas Logos

Logos I Bodegas Logos

Doskonałe połączenie trzech odmian winorośli: 40% garnacha, 30% tempranillo oraz 30% cabernet sauvignon. Winogrona zostały zerwane z 60-letnich krzewów, na przełomie października i listopada. Fermentacja w temperaturze 30 stopni Celsjusza ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali i zostaje zainicjowana przez autochtoniczny szczep drożdży, pochodzący z winnicy. Maceracja trwa 25 dni. Następnie wino trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 16 miesięcy. Podczas tego procesu wino jest zlewane czterokrotnie. Po zabutelkowaniu spędza jeszcze 12 miesięcy w piwnicy, aby się ustabilizować i w końcu trafia do sprzedaży.   

Wino posiada głęboką wiśniową barwę, która na obrzeżach wpada w purpurę. Dzięki długiej maceracji w aromatach odnajdziemy bardzo intensywne tony owoców leśnych, śliwek i wiśni, a także dymne, dębowe tło z posmakiem wanilii i kawy. Krągłe, z mocną strukturą i świeżą kwasowością. Długi finisz. 

Logos I będzie doskonałym kompanem do sezonowanych owczych serów, pieczonych czerwonych mięs oraz dziczyzny. 

Cena: 107,00 zł
szt.

Logos II Bodegas Logos

Logos II Bodegas Logos

Logos II Bodegas Logos

Doskonałe połączenie trzech odmian winorośli: 40% garnacha, 30% tempranillo oraz 30% cabernet sauvignon. Winogrona zostały zerwane z 60-letnich krzewów, na przełomie października i listopada. Fermentacja w temperaturze 30 stopni Celsjusza ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali i zostaje zainicjowana przez autochtoniczny szczep drożdży, pochodzący z winnicy. Maceracja trwa 25 dni. Następnie wino trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 14 miesięcy. Podczas tego procesu wino jest zlewane czterokrotnie. Po zabutelkowaniu spędza jeszcze 12 miesięcy w piwnicy, aby się ustabilizować i w końcu trafia do sprzedaży.   

Wino posiada wiśniową barwę, która na obrzeżach wpada w kasztanowy. Dzięki długiej maceracji w aromatach odnajdziemy bardzo intensywne tony owoców leśnych, śliwek i wiśni, a także waniliowo-czekoladowe dębowe tło. Długi posmak nie daje zapomnieć o harmonijnym smaku. 

Logos II będzie doskonałym kompanem do sezonowanych owczych serów, pieczonych czerwonych mięs oraz dziczyzny. 

Cena: 64,00 zł
szt.

Logos Rosado Bodegas Logos

Logos Rosado Bodegas Logos

Logos Rosado Bodegas Logos

To różowe wino jest efektem tradycyjnej w regionie Navarry metody winifikacji 'sangrado'. Do produkcji użyto odmian garnacha (70%) oraz tempranillo (30%). Maceracja ze skórkami trwała 18 godzin i odbywała się w temperaturze 11 stopni Celsjusza. Sangrado polega na tym, że winogrona puszczają sok pod wpływem własnego ciężaru. Winiarze z Bodegas Logos czekali, aż uzyskają 40% soku z moszczu, a następnie pozostawili go razem ze skórkami na następne 24 godziny. W ten sposób powstał piękny łososiowy kolor z miedzianymi refleksami. Następnie wino trafiło do beczek z amerykańskiego dębu na 4 miesiące, co nie jest standardowym zabiegiem w wypadku win różowych. 

Wino zachwyca aromatami dojrzałych czerwonych owoców oraz kremową pikantnością. Zaskakująco pełne i zrównoważone. Odnajdzie się nie tylko jako doskonały aperitif, ale poradzi sobie także z lekkimi potrawami na bazie warzyw i owoców.

Cena: 32,00 zł
szt.

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay

W czasie 10-dniowej fermentacji sok z dolnej części zbiornika zostaje przepompowany ponad unoszącą się, powstałą z gron skorupę i następuję przebijanie skorupy. Pozwala to otrzymać perfekcyjną barwę oraz bogactwo aromatów. Wino przechodzi dodatkowo przez pionową prasę co pozwala gdzie zachodzi ostateczna ekstrakcja tanin. Później wino jest przelewane do beczek i zostaje w nich na 25 miesięcy, a następnie do butelek na 36. Przed podaniem zalecana jest dekantacja. Najlepiej komponuje się ze wszelkimi potrawami na bazie czerwonego mięsa.

Cena: 253,00 zł
szt.

Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa

Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa

Marques de Riscal Arienzo Crianza Rioja DOCa

Ciemny wiśniowy kolor. Zapach czerwonych owoców zmieszanych z aromatami kokosa, wanilii i drewna. W smaku obfite, pełne, okrągłe, miękkie i elastyczne z długim finiszem. Polecane do dań z białego i czerwonego mięsa z grilla i serów.

Cena: 49,00 zł
szt.

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

MARQUES DE RISCAL Baron de Chirel Reserva Rioja DOCa

Czerwone wino wytrawne o głębokim wiśniowym kolorze. Dominują aromaty ciemnych miękkich owoców z nuta tostów i pikantnych przypraw. W ustach świeże i gładkie, z miękkimi  wytwornymi taninami. Eleganckie, dobrze zbudowane, długie  przyjemne wykończenie. Polecane potrawy - hiszpańska szynka i sery, tapas, mięso z grilla, jagnięcina, dziczyzna.

Cena: 385,00 zł
szt.

Marques de Riscal Gran Reserva Rioja DOCa

Marques de Riscal Gran Reserva Rioja DOCa

Marques de Riscal Gran Reserva Rioja DOCa

Głęboki  wiśniowy kolor, prawie nieprzezroczysty. Złożone aromaty  czarnych owoców i przypraw. W ustach gładkie, okrągłe i pełne, dobrze zrównoważone, z eleganckimi taninami w długiej końcówce. Polecane do dań na bazie czerwonego mięsa i pieczeni.

Cena: 174,00 zł
szt.

Marques de Riscal Reserva Rioja DOCa

Marques de Riscal Reserva Rioja DOCa

Marques de Riscal Reserva Rioja DOCa

Czerwone wino wytrawne o wiśniowym kolorze. Pikantne, balsamiczne aromaty z nutami dojrzałych ciemnych jagód i grzanek. Na podniebieniu jest pełne i smaczne, o dobrej strukturze i zaokrąglonych, eleganckich taninach. Wykończenie długie i świeże z dębowym posmakiem. Sugerowane potrawy - szynka, sery, tapas, czerwone mięso, pieczeń.

Cena: 88,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl