Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Wina węgierskie
Demeter Zoltán Tokaji Furmint

Demeter Zoltán Tokaji Furmint
Błyszczący złoty kolor. Przyjemne aromaty cytrusów i dojrzałej brzoskwini z kroplą miodu i delikatną mineralną nutą. W ustach smaki owoców tropikalnych, zwłaszcza ananasa, potem dojrzałe jabłko, miód, zioła. Dobra kwasowość. Długie mineralne wykończenie. Polecane do tłustych ryb.
Demeter Zoltán Tokaji Furmint "Veres" Mad

Demeter Zoltán Tokaji Furmint "Veres" Mad
Jasny błyszczący złoty kolor. Aromaty cytrusów i jabłek z delikatną kwiatową nutą. Na podniebieniu eleganckie jedwabne smaki jabłek i dżemu z pigwy. Cudownie harmonijne i zrównoważone. Bogata mineralna końcówka. Polecane do białych mięs i tłustych ryb.
Demeter Zoltán Tokaji Hárslevelű "Szerelmi"

Demeter Zoltán Tokaji Hárslevelű "Szerelmi"
Żółto-złoty kolor. Wyraziste aromaty brzoskwiń, pigwy i wilgotnych skał, z nutą przypraw. W ustach soczyste, z orzeźwiającą kwasowością, delikatnym posmakiem owoców tropikalnych i dębową nutą. Długi finał z odrobiną słodyczy. Wyprodukowane z 60 letnich krzewów winorośli. Limitowana seria w obrębie rocznika. Polecany do dań na bazie białych mięs.
Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Złoty miodowy kolor. Intensywne aromaty kandyzowanego imbiru i karmelu z delikatną korzenną nutą.W ustach doskonała równowaga, słodycz świetnie zbalansowana z kwasowością. Smak dojrzałych moreli i brzoskwiń z orzechowym dodatkiem. Długi satysfakcjonujący, finisz.
Tokaj Aszú to unikatowe słodkie białe wina z Tokaju. Cieszą się sławą na całym świecie dzięki 100 % zawartości winogron szczepu Furmint pochodzących z Posiadłości Tokaj-Hétszőlő. Tokaj ten zawdzięcza swe niezrównane bogactwo aromatów szlachetnej pleśni Borytris Cinerea, która znacząco podnosi zawartość cukru. Przejrzałe jagody tracą wodę i stają się suche, co w języku węgierskim oznacza termin « aszú ». Stąd winobranie odbywa się możliwie jak najpóźniej. Owoce Aszú zbierane są ręcznie, w ilości od 6 do 8 kilogramów dziennie na osobę. Po okresie miesięcznej fermentacji w kadziach wino dojrzewa następnie w dębowych beczkach przez dwa lata, a kolejny rok leżakuje w butelkach. Polecane do Foie Gras, pasztetów, słodyczy, ciast i serów pleśniowych.
Hétszölö Tokaji Sárgamuskotály Semi-Dry

Hétszölö Tokaji Sárgamuskotály Semi-Dry
Bardzo jasny żółty kolor. Pięknie rozwijające się aromaty brzoskwini i miodu z ziołową nutą. Smak jest żywy, dynamiczny i dobrze zorganizowany. Owocowe nuty moreli i orzechów laskowych. Trwały i przyjemny finisz. Idealnie komponuje się z pasztetem z dziczyzny.