Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Wina z RPA
Wino jest jednym z głównych towarów eksportowych Republiki Południowej Afryki. Świetne efekty daje odmiana pinotage, która została otrzymana w 1925 roku przez skrzyżowanie pinot noir oraz cinsault. Z odmian biały, natomiast, warto zwrócić uwagę na chenin blanc. Wielu amatorów wina świetnie rozpoznaje już wina z regionów RPA: Worecester, Paarl, Stellenbosch czy Constantia, gdzie wiodącymi odmianami są chardonnay i sauvignon blanc.
Wina z RPA
Glen Carlou Pinot Noir

Glen Carlou Pinot Noir
Perfumowany bukiet z dojrzałymi wiśniami i malinami. W smaku delikatne z przyprawami i nutą czekoladową. Wino rekomendowane do dziczyzny, jagnięciny, miękkich serów dojrzewających.
Glen Carlou Syrah

Glen Carlou Syrah
Wino spędziło w beczkach (80 % amerykańskich) 8 miesięcy. Odnajdziemy w nim aromaty jeżyny, morwy i przypieczonego dębu. Wino bardzo owocowe, skoncentrowane i pełne. Podawać w temperaturze 18°C do dziczyzny, wołowiny.
Kanonkop Kadette, Stellenbosch

Kanonkop Kadette, Stellenbosch
Wspaniałe i żywe połączenie pinotage, cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu nadaje mu elegancji. Łagodne i dobrze złożone wino, pełne owocowych aromatów a la Bordeaux i niewielką ilością delikatnych tanin. Idealnie pasuje do dań na bazie czerwonych mięs.
Kanonkop Paul Sauer, Stellenbosch

Kanonkop Paul Sauer, Stellenbosch
Wino nazwane na cześć dziadka obecnych właścicieli firmy Kanonkop. Tradycyjne połączenie trzech odmian, w 80% z Cabernet Sauvignon, w 10% Merlot i w 10% Cabernet Franc. Osiąga swoją wyrazistość aromatu po 18-24 miesięcznym leżakowaniu w drewnianych beczkach. Pełne, o bogatym potencjale starzenia.
Kanonkop Pinotage, Stellenbosch

Kanonkop Pinotage, Stellenbosch
Simonsig Gewurztraminer Late Harvest

Simonsig Gewurztraminer Late Harvest
Gewurztraminer pochodzący z RPA, który zachowuje wszystkie cechy alzackiego Gewurztraminera. Wino posiada niemal półsłodki charakter. Pełny bukiet aromatów, w którym odnajdziemy przede wszystkim owoce liczi, płatki róży i miód. Idealnie zachowane proporcje pomiędzy słodyczą i kwasowością. Świetnie radzi sobie w połączeniu z kuchnią azjatycką.
Simonsig Pinotage

Simonsig Pinotage
Wino z “narodowego” szczepu RPA. Wyczujemy w nim aromaty jeżyn, śliwek a także mokrej ziemi i lasu. Taniny są bardzo łagodne co sprawia, że jest niezwykle łatwe do picia. Doskonale łączy się z tuńczykiem, pikantną kuchnią azjatycką, a także, zwłaszcza w lecie, dobrze schłodzone pite bez towarzystwa potraw.
2005: Wine Spectator 84 pkt.