Kategorie blog
Chmura tagów
Primitivo - winna gwiazda południowych Włoch 0

Dziś zajmiemy się szczepem winorośli, który podbija serca coraz większej ilości winomaniaków – Primitivo! To szczep, który we włoskiej Apulii ma swoją apelację Primitivo di Manduria i właśnie tam daje najbardziej wartościowe wina. Badanie historii szczepu jest zajęciem pracochłonnym, ponieważ jedynie fakt, że szczep dawał oraz daje świetne wina na południu Włoch pozostaje bezsporny. Natomiast, kontrowersje zaczynają się przy porównywaniu go lub jego DNA z kalifornijskim Zinfandelem. Jedni uważają, że Primitivo jest protoplastą Zinfandela. Są też tacy, którzy uważają go za szczep identyczny z Zinfandelem. Jest także grupa winiarzy (głównie kalifornijskich), którzy są zdecydowanie przeciwni budowaniu wartości Primitivo na dobrej opinii kalifornijskiego Zinfandela, z którym, jak twierdzą, nie ma nic wspólnego. Poza tymi nieścisłościami nie ulega kwestii, że Primitivo daje wina ciekawe, złożone, bogate w nuty ściółki leśnej, jeżyny, morwy i czarnej jagody oraz borówki. W smaku jest zazwyczaj mocne (do 14% alkoholu). Ciekawe efekty daje także  leżakowanie w beczkach, po którym pojawiają się aromaty tabaki, tytoniu, pudełka cygar czy też intensywne nuty przyprawowe. Primitivo, które wybraliśmy na potrzeby naszej degustacji pochodzi z winnicy Schola Sarmenti, która mieści się w Nardo’, małej miejscowości w prowincji Lecce. Pierwsze wzmianki o uprawach winorośli na tych terenach pochodzą z XII wieku, kiedy to mnisi bazylijscy zaczęli tworzyć pierwsze normy upraw winorośli i swego rodzaju prawo agrarne. Od tamtych czasów południowe regiony Włoch przeszły wiele zmian, co odbiło się także na jakości wytwarzanych tam win. W tej chwili winiarskie Południe Włoch zaczyna ścigać się z wielkimi winami północy takimi jak Barolo czy Amarone i wychodzi im to coraz lepiej.

Schola Sarmenti, chcąc swoją produkcją oddać jak najpełniej terroir ziemi apulijskiej, koncentruje się na szczepach rodzimych, takich jak Negroamaro i Primitivo. Ponadto, winnica swoją produkcję godzi z wymogami rolnictwa ekologicznego, a ilości winogron, które zbiera z jednego hektara (w niektórych przypadkach zaledwie 3500 kg) świadczą o filozofii winiarzy, którzy nad ilość zdecydowanie stawiają sobie jakość. Warto wspomnieć, że w ostatnim czasie Schola Sarmenti otworzyła także dla enoturystów swoje piwnice, w których można podziwiać beczki, w których dojrzewa pyszne Primitivo.

źródło: scholasarmenti.it

Wino Primitivo Critera to świetna interpretacja tego szczepu. Powstało z 15-letnich krzewów Primitivo, których owoce zostały zebrane ręcznie. Posiada piękną rubinową barwę z połyskami wiśni. Koncentrację aromatów i smaków zawdzięcza umiarkowanemu klimatowi śródziemnomorskiemu oraz bliskości morza. Ma w sobie niesamowitą świeżość dojrzałych owoców ale również pikantność, przejawiającą się w delikatnym ale długim przyprawowym finiszu. Jest mało taniczne, z dobrze zblanasowaną kwasowością. Wino zostało docenione przez Gambero Rosso - dwa kieliszki w 2009 oraz w 2010, a także Wine Advocate z punktacją 90.

Źródła: scholasarmenti.it

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl