Kategorie blog
Chmura tagów
Nero d'Avola, czyli czerń z Avoli 0

Dziś czas na Collezione di Famiglia Nero d'Avola Barone Montalto. Rozszyfrowując nazwę, warto wspomnieć o marce Barone Montalto, która powstała na Sycylii w 2000 roku. Winogrona pozyskiwane są z sycylijskich winnic w Agrigento, Noto oraz Valle del Bellice.Te zebrane w Valle del Bellice posłużyły do produkcji wina, które chcemy Wam przedstawić. Wino jest w 100% interpretacją najpopularniejszego sycylijskiego szczepu - Nero d'Avola, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy czerń z Avoli (Avola to mała sycylijska miejscowość). Obecność czerni w nazwie ma nawiązywać do koloru wina, którego barwa rzeczywiście wpada czasami w ten kolor. Nero d'Avola można także spotkać pod nazwą Principe siciliano (sycylijski książę) czy też Calabrese. W przeszłości Nero d'Avola był używana często do kupaży z międzynarodowymi szczepami, takimi jak: Cabernet Sauvignon, Merlot czy też Syrah. Obecnie coraz częściej jest wykorzystywany jako materiał na wina jednoszczepowe, co nierzadko daje świetne efekty.

źródło: baronemontalto.it

Nasze Nero d'Avola pochodzi z linii Collezione di Famiglia, do której należą wina, wytwarzane z najlepszych winogron i obowiązkową dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu, zachowując przy tym wszystkim umiarkowaną cenę. Wino, o którym mowa ma jeszcze jedną ciekawą cechę, która niewątpliwie wpływa na aromaty jak i jego smak. Otóż, na etykiecie znajdziemy tajemniczy napis appassimento, co znaczy że, opóźniono zbiór z niektórych krzewów oraz pozwolono, aby winogrona przejrzały i zaczęły wyglądem przypominać rodzynki. Takie winogrona zawierają dużo cukru, co na pewno znajdzie uznanie u osób, które preferują wina delikatnie wytrawne, z niezbyt wyraźnymi taninami.  Po zbiorze winogron, następuje maceracja moszczu, która trwa 12-15 dni  i odbywa się w stałej temperaturze 26 stopni. Te wszystkie zabiegi winiarzy z Barone Montalto powodują, że otrzymujemy niesłychanie okrągłe wino o zawartości alkoholu na poziomie 15%, co wynika z podsuszania winogron. Mamy tutaj aromaty kandyzowanych fig i bardzo dojrzałych owoców leśnych, takich jak czarna porzeczka czy malina. Wino jest doskonale wyważone.  Mimo tak wysokiej zawartości alkoholu, winiarze umiejętnie 'zasłonili' alkohol szeroką gamą aromatów dojrzałych owoców. Nie ma informacji jak długo wino przebywało we francuskim dębie, ale na pewno niezbyt długo, gdyż dębina tworzy tylko delikatne tło dla dojrzałych i kandyzowanych owoców. Wino zostało docenione na międzynarodowych konkursach, takich jak:  International Wine Challenge - Brązowy Medal dla rocznika 2011 oraz Decanter 2012 - Złoty Medal dla rocznika 2011.

źródło: baronemontalto.it

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl