RPA – jak to się wszystko zaczęło 0

Gdy w 1652r. grupa Holendrów wylądowała na Przylądku Nowej Nadziei ich oczom ukazał się zachwycający krajobraz. Strome góry opadały niemal do morza. Widok piękny, ale teren mało zachęcający by organizować tam cokolwiek poza bazą zaopatrzeniową dla Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Z czasem okazało się, że słoneczne lato, łagodna zima i wpływ oceanu, który obniża temperaturę, nawet do 100 kilometrów wgłąb lądu, dają stosunkowo długi czas dojrzewania winogron. Jako że warunki wydawały się dobre, komandor Jan van Ricbeck zamówił z Europy krzewy winorośli. Rezultat uprawy był na tyle zachęcający, że zasadzono następne. W 1679r. na Przylądku Dobrej Nadziei pojawił się komendant Simon van der Stel i postanowił założyć winnicę. W ten sposób w 1685r. powstała Constantia. Właśnie tutaj południowoafrykańskie winiarstwo ma swoje korzenie. Zgrabne chateau w przylądkowym stylu holenderskim i piwnica, w której powstają wina. Dziś ta okolica zmieniła się w prestiżową placówkę, gdzie o każdy kawałek ziemi walczą agenci nieruchomości i winiarze. Jest to najbardziej znany region winiarski w RPA, który właśnie przeżywa renesans. W 1778r. winnicę wykupił doświadczony plantator Hendrik Cloete, który uprawiał już z powodzeniem winorośl w Stellenbosch. Zbierał przejrzałe winogrona, dzięki czemu wyższa zawartość cukru pozwalała osiągnąć zawartość alkoholu wynoszącą 13%. Natomiast, pod zarządem Cloetego Groot Constantia ze swoimi muszkatelami stała się jednym z ulubionych napojów na europejskich dworach.

źródło: www.tokara.co.za

Cloete zajmował się także winnicą w Stellenbosch, która jest położona 40 km od Kapsztadu. Pod względem krajobrazu jest to jeden z najpiękniejszych regionów winiarskich na świecie. Stoki, doliny i wzgórza dają szeroki wachlarz warunków klimatycznych. Daje to możliwość produkowania wielu rodzajów win. Początkowo Stellenbosch uważany był za bastion uprawy zbóż i hodowli bydła. Zmieniło się to wraz z nadejściem Brytyjczyków, którzy, by zaspokoić zapotrzebowanie na wino w Anglii, zaczęli eksportować jego znaczne ilości.

Kolejne miejsce związane z winiarstwem południowoafrykańskim to Paarl - miasto założone w 1717r. zawdzięczające nazwę górze, u której stóp powstało. Leży na tej samej szerokości geograficznej półkuli południowej, co Jerez de la Frontera na północnej i posiada podobne warunki, które sprzyjają produkcji sherry i porto. Charakteryzuje się typowym śródziemnomorskim klimatem – długie gorące lato, wilgotna zima i średnia temperatura wynosząca 22,5°C. Można odczuć to w charakterze produkowanych win, które często są silne i treściwe. Co ciekawe, w RPA wolno zakwaszać wina, z czego cieszą się producenci, a gdy wykonuje się tę czynność prawidłowo, zapewnia to winu dobrą równowagę i harmonijny finisz.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl