Ruby cabernet - eksperyment dra Harolda Olmo 0

Historia tego szczepu zaczyna się w momencie, w którym dr Harold Olmo postanowił wzmocnić dobrze znany cabernet sauvignon. Wzmocnić tzn. uczynić go odpornym na warunki atmosferyczne, z którymi ten nie radził sobie najlepiej. Miał mu do tego posłużyć inny czerwony szczep – carignan. Tak w 1936r. powstał ruby cabernet. Szczep odporny na przeciwności pogody, jednocześnie wydajny i dający dobre, jakościowe wina. Odporny na suszę i silne wiatry, ma niskie wymagania glebowe, nie boi się chorób i pasożytów.

Źródło: live4morewine.files.wordpress.com

Uprawy ruby cabernet znajdziemy na terenie wielu państw, takich jak USA, Argentyna, Chile, Australia, Izrael, Meksyk, czy RPA, jednak ilość produkowanych z tego szczepu win jest niewielka. Wina powstające z ruby cabernet są dobrze zbudowane i posiadają charakterystyczną, dość kwaskowatą nutę. Posiadają dobry kolor, można w nich wyczuć przyjemny aromat czerwonych owoców: wiśni i czereśni, a także charakterystyczne dla cabernet sauvignon nuty korzenne.

Dla takiego efektu eksperyment dra Olmo opłacił się.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl