Historia tego szczepu zaczyna się w momencie, w którym dr Harold Olmo postanowił wzmocnić dobrze znany cabernet sauvignon. Wzmocnić tzn. uczynić go odpornym na warunki atmosferyczne, z którymi ten nie radził sobie najlepiej. Miał mu do tego posłużyć inny czerwony szczep – carignan. Tak w 1936r. powstał ruby cabernet. Szczep odporny na przeciwności pogody, jednocześnie wydajny i dający dobre, jakościowe wina. Odporny na suszę i silne wiatry, ma niskie wymagania glebowe, nie boi się chorób i pasożytów.
Źródło: live4morewine.files.wordpress.com
Uprawy ruby cabernet znajdziemy na terenie wielu państw, takich jak USA, Argentyna, Chile, Australia, Izrael, Meksyk, czy RPA, jednak ilość produkowanych z tego szczepu win jest niewielka. Wina powstające z ruby cabernet są dobrze zbudowane i posiadają charakterystyczną, dość kwaskowatą nutę. Posiadają dobry kolor, można w nich wyczuć przyjemny aromat czerwonych owoców: wiśni i czereśni, a także charakterystyczne dla cabernet sauvignon nuty korzenne.
Dla takiego efektu eksperyment dra Olmo opłacił się.