Priorat – katalońska perła 0

W języku katalońskim obszar ten nazywany jest Priorat, w innych regionach Hiszpanie powiedzieliby El Priorato, ale nie bądźmy zdziwieni słysząc także nazwę Prioratos – jednego można być pewnym – równorzędnie z regionem Rioja, jest to miejsce produkcji najlepszych win w Hiszpanii. Długa hegemonia czerwonych win z prowincji Rioja została przełamana w końcówce lat 90 ubiegłego wieku. Energiczna grupa młodych winiarzy zrzeszonych w spółdzielni czyniła starania o uzyskanie jak najlepszej jakości win od drugiej połowy lat 70. Skupiono się na metamorfozie dawnych smaków pozbawionych wyrazu w nowe, bogate i owocowe oraz produkcję małych partii ulepszonymi metodami, często z użyciem nowych technologii. Wysiłki te opłaciły się i w 2000 roku region Priorat uzyskał status DOQ (Denominació d'Origen Qualificada) nadany przez rząd Katalonii. Sukces ten jest o tyle niebywały, że wspięcie się na szczyt drabiny nie tylko hiszpańskich, ale i światowych producentów czerwonych win zajęło w tym przypadku zaledwie około dekady, podczas kiedy Rioja pracowała na swoją sławę ponad 200 lat. Za legendę trzeba teraz oczywiście zapłacić – czasami cena win z Prioratu jest 5 krotnie wyższa niż porównywalnego produktu DOCa Rioja.

Historia winiarstwa w regionie

Nie mylą się ci, którzy znając charakter pracy w winnicach, podejrzewają, że historia produkcji wina w Prioracie jest dłuższa niż wspomniane wcześniej kilkanaście lat, czy nawet ponad 2 dekady poświęcone wysiłkom nad uzyskaniem wspaniałych aromatów, smaków i barwy. Tradycję fermentacji winnych gron przynieśli ze sobą francuscy mnisi z Prowansji w XIIw., którzy to osiedli na tym właściwie niewielkim terenie niedaleko Tarrganony na skutek nadania im ziem przez króla Alfonsa I zwanego Cnotliwym oraz Alberta de Castellvell. W 1835 roku, po ponad 600 latach udanego gospodarowania, mnisi zostali wywłaszczeni. Obecnie można zwiedzać jedynie ruiny klasztoru zniszczonego przez miejscowych chłopów, którzy dokonali spustoszenia oślepieni chęcią zemsty za krzywdy feudalizmu. Nie mieli oni pojęcia jak wspaniałą spuściznę pozostawili po sobie przybysze z Francji i że zostanie ona przekuta w wielki sukces 100 lat później.

Ruiny klasztoru Santa Maria d’Escaladei, źródło: www.catalunya.com

Pomimo niewątpliwych walorów dla produkcji wina światowej klasy i chęci ochrony regionu (co zostało prawnie zapisane w 1932r. przez hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa), historia nie zawsze była łaskawa dla okolic Prioratu. W drugiej połowie XIX stulecia terenów nie oszczędziła szerząca się w Europie plaga filoksery, która zniszczyła wszystkie plantacje. Winnice jedynie częściowo zostały odtworzone, a katastrofa ekonomiczna zmusiła mieszkańców do emigracji – rejon właściwie wyludnił się. W latach 30 XX wieku toczyła się w tych okolicach wojna domowa i dopiero jej zakończenie pozwoliło na wprowadzenie pierwszych regulacji prawnych dotyczących win z tego obszaru. W 1954r. DO (Denominacion de Origen) Priorat został ustanowiony, co wznieciło starania o przywrócenie regionowi dawnej świetności.

 

Źródło: www.spanishwinecountry.com

Więcej informacji o winach z regionu Priorat w kolejnych wpisach.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl