Syrah i Viognier - harmonia przeciwieństw 0

Historia o dwóch różnych szczepach: wyrazisty i mięsisty syrah, którego potencjał przed Francuzami odkryli, dla winiarskiego świata, Australijczycy i uczynili z niego swój znak firmowy pod nazwą shiraz oraz miodowo-brzoskiwniowo-morelowy viognier - odmiana, która cztery dekady temu zagrożona była wymarciem, a dzisiaj podbija serca miłośników wina na całym świecie.

Cote-Rotie-Day-5

źródło: http://flatironwine.com/wp-content/uploads/2012/07/Cote-Rotie-Day-5.jpg

Wydawałoby się, że nie ma dla tych dwóch odmian wspólnego mianownika, ale jeśli dobrze poszukamy, to znajdziemy go chociażby w Côte-Rôtie, francuskiej apelacji AOC. To właśnie w północnej części Doliny Rodanu po raz pierwszy, w ramach eksperymentu, wzbogacono czerwone, potężne syrah domieszką delikatnego i aromatycznego viognier. Trudno wyrokować co było celem tego eksperymentu, który miał miejsce około pięciu wieków temu. Jeśli było nim spotęgowanie aromatu syrah, to plan się nie udał, ponieważ wspólna fermentacja w wysokiej temperaturze (30 °C) nie stanowi idealnych warunków winifikacji viognier, który właśnie przy niższych temperaturach uzyskuje świeżą, intensywną owocowość. Być może była to chęć uzyskania 1-2% alkoholu więcej na skutek większej ilości cukru w przejrzałych gronach viognier? Tak czy owak eksperymentalny kupaż stał się tradycją, ponieważ barwa, jaką uzyskiwały powstałe z tego połączenia wina, była głęboka i nasycona a miłośnicy purpurowo-karminowych ciemnych kolorów mogli nią cieszyć wzrok dłużej, bo była bardziej trwała. Obecnie apelacja AOC Côte-Rôtie, co w języku francuskim znaczy ni mniej, ni więcej, tylko "spalony stok" pozwala na stosowanie do 20% domieszki viognier. Tamtejsi winiarze korzystają z tej możliwości, choć zazwyczaj dodają go około 5 %, co zapewnia winom głęboką barwę, a także czyni je bogatszymi o aromaty, które mogą dostarczyć tylko białe grona viognier. W efekcie charakter ciężkiego syrah staje się lżejszy i nie przygniata już swoją ekspresją, a aromatom świeżych wiśni, śliwek, jeżyn, przypraw i nut ziemistych towarzyszy delikatna kwiatowo-owocowa nuta viognier.

Australiawine_Alamy460

źródło: http://www.theguardian.com/travel/2007/apr/15/escape.travelfoodanddrink.australia

W ślad za Francuzami z Doliny Rodanu poszli Francuzi z Langwedocji, a także Australijczycy, którzy powtórzyli opisany powyżej zabieg. Obecnie wina z Australii (Barossa Valley), bazujące na kombinacji shiraz-viognier, stały się ich znakiem rozpoznawczym i mają wielu wiernych fanów. Ponadto, warto nadmienić, że winiarze z różnych krajów podejmowali próby łączenia odmian czerwonych z niewielkimi domieszkami odmian białych - jak to było w przypadku merlot czy pinotage, ale żaden eksperyment nie powtórzył już sukcesu winiarzy z Doliny Rodanu. Pisząc o apelacji AOC Côte-Rôtie nie sposób nie wspomnieć również o winiarzu, o nazwisku Guigal, którego wina uczyniły z małego, nasłonecznionego stoku w północnej części Doliny Rodanu jedno z najbardziej interesujących miejsc francuskiej sztuki winiarskiej. Jego winami o nazwach La Mouline z Cote Blonde, La Landonne oraz La Turque z Cote Brune zachwyca się nie tylko Europa, ale są one niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych.

źródła:
http://www.wine-searcher.com/regions-cote+rotie
http://magazynwino.pl/Artykul/631/viognier-kariera-z-niebytu

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl