Toskania - cyprysy na wzgórzach 0

Chianti – duma włoskich winiarzy, to część Toskanii, gdzie od wieków produkuje się wino o tej samej nazwie. To ziemia o antycznych tradycjach enologicznych. Pierwszymi winiarzami byli tu Etruskowie, a kolejnymi Rzymianie. W wiekach średnich Toskania była wielkim polem bitwy dla wybitnych rodów zamieszkujących Florencję oraz Sienę i to właśnie z tego okresu pochodzą malowniczo położone na wzgórzach zamki. W owym czasie mieszkańcy tych ziem zaczynają wycinać dęby oraz kasztanowce, a w ich miejsce sadzą krzewy winorośli oraz drzewa oliwne. Najstarszy dokument, dotyczący produkcji wina w Toskanii pochodzi z 1398 roku. Szlachetny trunek, bazujący na odmianie sangiovese szybko zyskuje sobie międzynarodową sławę. W efekcie, w XVII wieku eksport napoju Bachusa z Toskanii do Anglii nie jest już okazjonalny, ale stanowi część  trwałej wymiany handlowej.

fot. Rafał Wodzyński

Jednej stolicy regionu winiarskiego Chianti nie mamy, ponieważ ani Siena, ani Florencja nie chcą zrezygnować z tego zaszczytnego tytułu. Mieszkańcy obu miast poczuwają się do tradycji Chianti. Nie dzieje się tak bez przyczyny. Dekretem ministerialnym z 1932 roku zostały określone granice apelacji i przy tej okazji uznano, że najbardziej oryginalną częścią tego terenu jest około 70000 hektarów leżących pomiędzy Sieną oraz Florencją. Produkowane tam wina mogą dumnie nosić nazwę Chianti Classico. Jest to właściwie już druga delimitacja granic Chianti, ponieważ pierwszej dokonał suwerenny książę Wielkiego Księstwa Toskanii Kosma III Medyceusz w XVIII wieku. O markę Chianti Classico oraz przestrzeganie przepisów apelacji dba od 1924 konsorcjum Chianti Classico. Jest to więc przykład pięknego kontynuowania antycznych tradycji, przy jednoczesnej dbałości o wysoką jakość produktu. Poza Chianti Classico mamy oczywiście inne strefy apelacji Chianti, których wina niejednokrotnie nie ustępują pod żadnym względem tym z Chianti Classico.

Jedna z naszych toskańskich winnic Trequanda posiada swoje winne krzewy nieopodal Sieny, pomiędzy Val di Chiana oraz Val d’Asso, co pozwala produkowanym tam winom należeć do apelacji Chianti DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita to najwyższe oznaczenie jakościowe, jakie może otrzymać wino w Italii).

Takim oznaczeniem może pochwalić się ich wino o nazwie Alticato Chianti Riserva DOCG. Bazuje oczywiście na sangiovese, jednak jest w nim także niewielka domieszka cabernet sauvignon. Jego produkcja wymagała pracy oraz precyzji, ponieważ przed fermentacją została przeprowadzona maceracja na zimno ze skórkami, która trwała 3 dni. Następnie wino przeszło fermentację alkoholową w temperaturze nie wyższej niż 28°C. Kolejnym krokiem było obniżenie temperatury do 19-20°C i poddanie moszczu maceracji ze skórkami przez 3-8 dni. Fermentacja malolaktyczna zaszła w dębowych beczkach, po której wino dojrzewało przez 12 miesięcy w barriques i przez 6 miesięcy w butelkach.

Otrzymaliśmy w ten sposób rasowe toskańskie wino, które ma w sobie ekspresyjną owocowość, wyraźnie zarysowaną taninę oraz dębową miękkość.

W ten listopadowy piątek warto pomyśleć chwilę o toskańskim słońcu i cyprysach na wzgórzach, o drzewach oliwnych oraz winnych krzewach sangiovese, w końcu o winie, które powstanie z ich owoców. Będzie to łatwiejsze, jeśli skorzystacie Państwo z zaproszenia i odwiedzicie Słoneczną Winnicę, gdzie dzisiaj w godzinach 15-20 będziemy degustować Alticato Chianti Riserva DOCG z winnicy Trequanda.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl