Tam, gdzie czas stanął w miejscu - Trequanda 0

Trequanda to nieszablonowy projekt łączący bankowość oraz winiarstwo. Winnica od 1933 roku należy do jednego z włoskich banków Credito Fondiario Cariplo, a od 1943 stanowi majątek funduszu emerytalnego personelu banku Cariplo. Trequanda to cztery firmy, które zajmują się uprawą winnicy oraz produkcją wina, uprawą gajów oliwnych oraz produkcją oliwy, hodowlą bydła i produkcją mięsa, a także produkcją serów. O jakości produkcji może świadczyć fakt, że oliwy z oliwek nie wystarcza na eksport, jako że wszystko spożywa... personel banku Cariplo! Winnica Trequanda liczy 60 hektarów i jest położona na wysokości 400-500 metrów n. p. m. Lokalizacja krzewów pozwala produkować tu wina z apelacji Chianti DOCG oraz DOC Colli dell’Etruria Centrale e Orcia, natomiast ukształtowanie terenu, ekspozycja winnicy, charakterystyka gleby oraz staranna selekcja gron dają możliwość tworzenia win o bardzo intensywnym bukiecie i niespotykanej elegancji.

fot. Azienda Trequanda

Sercem winnicy jest zmodernizowana w 2001 roku dwupoziomowa piwnica o powierzchni 2000 m2. Wyższy poziom zajmują kadzie oraz zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej, które wyposażone są w systemy pozwalające na monitorowanie i kontrolowanie wszystkich faz procesu wyrobu wina, natomiast na niższym znajdują się różne rodzaje beczek dębowych: barriques, tonneaux oraz botti, w których dojrzewają najszlachetniejsze wina Trequanda. Znajdziemy tu także enotekę, gdzie można spróbować i nabyć skarby made in Italy, a także apartamenty, które turyści mogą wynajmować przez cały rok oraz restaurację.

Wina czerwone, które powstają na ziemiach starożytnych Etrusków, bazują na szczepie sangiovese, ale nie brakuje także domieszek merlot, cabernet sauvignon czy syrah. Dumą Trequanda są interpretacje toskańskiej odmiany winorośli - Tre Calici Sangiovese Riserva z apelacji Orcia Rosso DOC oraz wino W.R.T. Sangiovese również z apelacji Orcia Rosso DOC. W.R.T. to dosyć dziwna nazwa wina. Co więc oznacza? To Wine Research Team – projekt 25 włoskich winnic, które zdecydowały się stworzyć wina z autochtonicznych włoskich szczepów winorośli bez dodatkowych siarczynów. Warto dodać, że w trakcie naturalnej fermentacji siarczyny w winie są obecne, ale decyzją (ryzykowną!) winiarza jest to czy na tej ilości poprzestać czy też dodać ich więcej. Trequanda udowadnia, że jest możliwe stworzenie wybitnego wina bez dodatku siarczynów.

fot. Rafał Wodzyński

Produkowane tu wina białe to z kolei genialne interpretacje odmian chardonnay, sauvignon blanc, manzoni blanco czy muller thurgau, które - tak jak w przypadku wina Poderino IGT Toscana Bianco Frizzante - czarują aromatami moreli, brzoskwini i białych kwiatów. Jak na toskańską winnicę przystało powstaje tu także Vin Santo oraz grappa.   

Połączenie klimatu średniowiecznego toskańskiego miasteczka z nowymi technologiami, pozwalającymi na produkcję win najwyższej jakości dało inspirujące efekty. Podczas pobytu w Trequanda mamy na wyciągnięcie ręki wszystko, co we włoskiej kuchni najlepsze: wina, sery, szlachetne mięsa oraz oliwę. Jeśli do tego dodamy cyprysy porastające wzgórza wokół rzeki Orcia, kulinarno-estetyczny raj wydaje się być łatwo osiągalny.

Więcej o winach z winnicy Trequanda po kliknięciu w zdjęcie Poderino:

fot. Rafał Wodzyński

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl