Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Wino składa się w 70% z tempranillo, w 20% z odmiany garnacha i w 10% ze szczepu merlot. Z uwagi na specyfikę powyższych odmian, zbiory są przeprowadzane w różnym czasie, tak aby owoce były jak najbardziej dojrzałe. Tempranillo zbierane jest w drugiej połowie września, garnacha w drugiej połowie października a mazuelo pod koniec października.

Grona są odszypułkowane i umieszczane w szklanych kadziach, gdzie następuje fermentacja w kontrolowanej tempreaturze 30 stopni Celsjusza. Maceracja trwa 25 dni, aby otrzymać mocną strukturę, intensywny kolor oraz ekspresyjne aromaty. Następnie, wino zaczyna dojrzewać w beczkach z amerykańskiego dębu, co potrwa 12 miesięcy. Przez ten czas nabierze charakteru i elegancji. Potem wino zostaje zabutelkowany i kolejny rok spędzi w piwnicy, aby się ustabilizować.

Pedro de Ivar posiada czysty, jasny, rubinowy kolor. W aromatach dominują nuty dojrzałych owoców, przypraw i dębiny. W smaku wino utrzymuje balans pomiędzy tostową beczką a dojrzałymi owocami leśnymi.

Cena: 45,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva 2005 Bodegas Logos

Wino składa się ze szczepów tempranillo oraz merlot. Winogrona pochodzą ze starych, ponad 60-letnich krzewów, które rosną w sercu Queiles Valley i korzystają z unikalnego klimatu okolic Mount Moncayo (2315 m n.p.m.). Bardzo duża ilość dni słonecznych oraz duże wahania temperatur pomiędzy nocą a dniem pozwalają na uzyskanie dojrzałych gron najwyższej jakości. Gleba zatrzymuje wodę bardzo głęboko, ale długie korzenie starych krzewów są w stanie dostarczać im wody oraz minerałów. Przy ręcznym zbiorze następuje selekcja najlepszych gron, jeśli chodzi o dojrzałość i poziom cukru.

Następnie, winiarze rozpoczynają fermentację alkoholową, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po 30 dniach wino zostaje przelane do nowych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie spędzi aż 36 miesięcy. Przed zabutelkowaniem czeka je także klarowanie, do którego używane jest białko jaja kurzego.

Efektem jest cieliste wino o ciepłym, połyskującym kolorze. Bukiet jest intensywny, złożony, a dominują w nim dębowe, tostowe nuty, którym towarzyszą ciemne owoce leśne. Smak jest mocny i zdecydowany, a taniny wyraźne. Długi finisz.   

Cena: 51,00 zł
szt.

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Pedro de Ivar Riserva Prestigio Bodegas Logos

Wino składa się w 60% ze szczepu garnacha i w 40% z odmiany tempranillo. Winogrona pochodzą ze starych, ponad 60-letnich krzewów, które rosną w sercu Queiles Valley i korzystają z unikalnego klimatu okolic Mount Moncayo (2315 m n.p.m.). Bardzo duża ilość dni słonecznych oraz duże wahania temperatur pomiędzy nocą a dniem pozwalają na uzyskanie dojrzałych gron najwyższej jakości. Gleba zatrzymuje wodę bardzo głęboko, ale długie korzenie starych krzewów są w stanie dostarczać im wody oraz minerałów. Przy ręcznym zbiorze następuje selekcja najlepszych gron, jeśli chodzi o dojrzałość i poziom cukru.

Następnie, winiarze rozpoczynają fermentację alkoholową, z użyciem autochtonicznego szczepu drożdży. Po 30 dniach wino zostaje przelane do nowych beczek z dębu amerykańskiego, gdzie spędzi 14 miesięcy. Przed zabutelkowaniem czeka je także klarowanie, do którego używane jest białko jaja kurzego.

Efektem jest wino o wiśniowym, połyskującym kolorze. Bukiet jest intensywny, złożony, a dominują w nim dojrzałe ciemne owoce, wspaniale zharmonizowane z aromatami wanilii, karmelu, kawy. Smak jest mocny i zdecydowany, a taniny posiadają słodycz pochodzącą z amerykańskiego dębu. Długi finisz.   

Cena: 70,00 zł
szt.

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Arvum Bodegas Escudero

Kupaż szczepów, które zostały użyte do produkcji tego wina był nazywany Vidau przez przodków rodziny Escudero. Mówiąc Vidau mieli oni na myśli te winnice, w których rosły różne odmiany winorośli. Ta koncepcja była podtrzymywana przez 4 pokolenia, które z kupażu najlepszych gron tempranillo (40%), garnacha (40%), graciano oraz mazuelo, pochodzących ze najlepszych krzewów produkowały uczciwe, złożone i tradycyjne win.

Winogrona pochodzą z winnicy Cuesta la Reina, usytowanej na zboczach Mount Yerga, z ponad 80-letnich krzewów. Zbierane są ręcznie w październiku. Fermentacja ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali, z użyciem autochtonicznego dla winnicy szczepu drożdży. Maceracja trwa 32 dnia. W grudniu wino trafia do beczek z francuskiego (Allier) oraz rumuńskiego dębu, gdzie spędzi 17 miesięcy. Po zabutelkowaniu trafia do piwnicy na kolejne 12 miesięcy. 

Wino ma barwę ciemnego fioletu. W potężnym bukiecie przeplatają się aromaty kadzidła, spalonej ziemi, lawendy oraz kompotu z owoców leśnych. W aksamitnym smaku obecny likier z czarnych jagód oraz anyż.  Doskonale zrównoważone, o pełnych i dojrzałych taninach. Długi finisz.

Polecamy do dojrzałych serów, wołowiny, pieczeni, dziczyzny, królika, przepiórki, a w szczególności sarny. 

Cena: 265,00 zł
szt.

Acustic

Acustic

Acustic

Wino o aromatach wiśni, malin, śliwek, tytoniu, kakao, wanilii, ołówka, dymu, pieprzu, goździków, mięty i fiołków.  W smaku soczyste, mięsiste, potężne, aksamitne taniny, ale też eleganckie, głębokie, mineralne, złożone, pikantne, z długim finiszem. Najlepsza temperatura do podania to 16-17 °C. Dobrze smakuje z pieczonym mięsem, królikiem, kuropatwą, wędlinami i pasztetami.

 

Cena: 85,00 zł
szt.

Acustic Blanc

Acustic Blanc

Acustic Blanc

Po subtelnym beczkowym początku, w nosie zaczynają dominować nuty słone, kamienne, mineralne. Po chwili otwierają się nuty tropikalne, słodkawe. Obecnie cieszy wyśmienitą cielistością i łagodnym aromatem dębu. Podawać w temperaturze 10-12°C. Najlepiej smakuje z tłustymi rybami morskimi, drobiem duszonym w sosach na bazie śmietany. Występuje też w wersji 1,5l.

 

Cena: 83,00 zł
szt.

Albarińo EO The Ocean Collection Rias Baixas DO Benito Santos

Albarińo EO The Ocean Collection Rias Baixas DO Benito Santos

Albarińo EO The Ocean Collection Rias Baixas DO Benito Santos

Słomkowożółta błyszcząca barwa wina z zielonkawym odcieniem. Harmonijne, intensywne aromaty dojrzałego jabłka, ananasa, białych kwiatów - szczególnie akacji. W smaku rześkie, gładkie, obfite, z żywą kwasowością, dobrze zrównoważone. Bogate długie wykończenie. Rekomendujemy do skorupiaków i ryb.

Cena: 71,00 zł
szt.

Albarińo Rias Baixas DO Benito Santos

Albarińo Rias Baixas DO Benito Santos

Albarińo Rias Baixas DO Benito Santos

Słomkowożółta połyskująca barwa wina. Intensywne aromaty jasnych owoców i białych kwiatów. Na podniebieniu świeże, świetnie zbudowane, okrągłe z czystym, delikatnie mineralnym finiszem. Świetnie smakuje z daniami z owoców morza, ryby, drobiu i cielęciny. 

Cena: 60,00 zł
szt.

Alion Reserva Vega Sicilia

Alion Reserva Vega Sicilia

Alion Reserva Vega Sicilia

Nowoczesne, gęste, soczyste wino z miękkimi taninami. Bogactwo aromatów dojrzałych, czerwonych owoców, skóry, kakao i czekolady. Dojrzewało w dębie francuskim. Polecamy do gulaszu, grillowanej wołowiny, pieczonej jagnięciny, dzikiego ptactwa. 

Cena: 429,00 zł
szt.

Alquez Garnacha Calatayud DO

Alquez Garnacha Calatayud DO

Alquez Garnacha Calatayud DO

Żywa intensywna wiśniowa barwa wina. Bogate aromaty czerwonych owoców i kwiatów z nutą beczki. W smaku pełne, bogate, z długim finiszem. Polecamy do mięs z grilla, makaronów, serów i wędlin. 

Nagrody:

Grenaches Du Monde 2018 złoto

Cena: 51,00 zł
szt.

Amaya Arzuaga Collection Ribera del Duero Bodegas Arzuaga Navarro

Amaya Arzuaga Collection Ribera del Duero Bodegas Arzuaga Navarro

Amaya Arzuaga Collection Ribera del Duero Bodegas Arzuaga Navarro

Intensywna rubinowa czerwień z błyszczącymi fioletowymi odcieniami. Na wino składają się złożone aromaty karmelu, toffi i tostów, połączone z czarnymi owocami, obecne płatki róży i suchego siana. Na podniebieniu aksamitne, eleganckie. Bardzo trwałe wykończenie. Dojrzewało 20 miesięcy w beczce z francuskiego dębu. Rekomendujemy do dań z czerwonego mięsa, jagnięciny, serów, szynki iberyjskiej i kiełbaski oraz tapas. 

Cena: 394,00 zł
szt.

Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO Bodegas Arzuaga Navarro

Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO Bodegas Arzuaga Navarro

Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO Bodegas Arzuaga Navarro

Mocny wiśniowy kolor wina. Aromaty śliwek i jagód z nutą drewna. W ustach smaczne i eleganckie. Gładkie, aksamitne i okrągłe taniny z posmakiem czarnych owoców i dębu. Dobrze smakuje w towarzystwie dań z czerwonego mięsa, drobiu, dziczyzny, ptactwa łownego i miękkich serów.

Nagrody:
Guía Peñín 88 pkt

Cena: 129,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl