Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Acustic
-
Alianza de Garapiteros
-
Alvear
-
Baigorri
-
Benito Santos
-
Bodega Attis
-
Bodega Inurrieta
-
Bodega Nodus
-
Bodegas Arzuaga Navarro
-
Bodegas del Mundo
-
Bodegas Escudero
-
Bodegas la Purisima
-
Bodegas Monte La Reina
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Muñoz
-
Bodegas Mureda
-
Bodegas Olarra
-
Bodegas San Gregorio
-
Bodegas Sommos
-
Cavas
-
Codorniu Group
-
Cortijo Trifillas
-
Covinas
-
Cuatro Rayas
-
Dignitat
-
Faustino Group
-
Grans Moments
-
Herencia Altes
-
Jane Ventura
-
Marques de Murrieta
-
Marques de Riscal
-
Martin Codax
-
Ossian
-
Pago de Cirsus
-
Sherry Leyenda
-
Sumarroca
-
Williams & Humbert
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Acustic Blanc

Acustic Blanc
Po subtelnym beczkowym początku, w nosie zaczynają dominować nuty słone, kamienne, mineralne. Po chwili otwierają się nuty tropikalne, słodkawe. Obecnie cieszy wyśmienitą cielistością i łagodnym aromatem dębu. Podawać w temperaturze 10-12°C. Najlepiej smakuje z tłustymi rybami morskimi, drobiem duszonym w sosach na bazie śmietany. Występuje też w wersji 1,5l.
Albarińo EO The Ocean Collection Rias Baixas DO Benito Santos

Albarińo EO The Ocean Collection Rias Baixas DO Benito Santos
Słomkowożółta błyszcząca barwa wina z zielonkawym odcieniem. Harmonijne, intensywne aromaty dojrzałego jabłka, ananasa, białych kwiatów - szczególnie akacji. W smaku rześkie, gładkie, obfite, z żywą kwasowością, dobrze zrównoważone. Bogate długie wykończenie. Rekomendujemy do skorupiaków i ryb.
Albarińo Rias Baixas DO Benito Santos

Albarińo Rias Baixas DO Benito Santos
Słomkowożółta połyskująca barwa wina. Intensywne aromaty jasnych owoców i białych kwiatów. Na podniebieniu świeże, świetnie zbudowane, okrągłe z czystym, delikatnie mineralnym finiszem. Świetnie smakuje z daniami z owoców morza, ryby, drobiu i cielęciny.
Attis Albarino Bodega Attis

Attis Albarino Bodega Attis
Wino pełne słodkiego owocu, z przewagą brzoskwini. Gęste od dojrzewania na osadzie, mniej morsko-kwasowe od wielu win z tego szczepu – przypomina wręcz grüner veltlinera albo burgundzkie chardonnay.
Baigorri Blanco Fermentado En Barrica

Baigorri Blanco Fermentado En Barrica
Białe wino o mocnych, słodkich aromatach gruszek, moreli i prażonych orzechów. Pełne i bogate. W ustach jedwabiste, świeże z nutą melona i cytryny. Eleganckie o mocnej strukturze i potencjale dojrzewania. Temperatura podania to 10-12°C. Polecamy do pieczonej i wędzonej ryby, paella, drobiu w sosach śmietanowych.
Becquer Blanco Familia Escudero

Becquer Blanco Familia Escudero
Wingrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z rodzinnej winnicy Bodegas Escudero, znajdującej się na zboczach Monte Yerga. Krzewy rosną na wysokości 700 metrów n.p.m. Taki usytuowanie winnicy powoduje, że wina są bardzo bogate w aromaty.
Tlen ma ograniczoną styczność z moszczem, co zmniejsza późniejszą oksydację wina, a więc pozytywnie wpływa na jego ewolucję w butelce. Aromaty i smak pozostaną intensywne dłużej. Fermentacja ma miejsce w 225-litrowych beczkach z amerykańskiego dębu, następnie dojrzewa pod osadem z drożdży przez 6 miesięcy.
Wino posiada słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromatach bez trudu odnajdziemy zielone jabłko, gruszkę, kwiat akacji i owoce cytrusowe oraz waniliowe tony, pochodzące od kontaktu z dębowym drewnem.
Wspaniale odnajdzie się w towarzystwie owoców morza, dań na bazie ryb, grillowanych warzyw czy jagnięciny.
Benufet Herencia Altes

Benufet Herencia Altes
Wino uderza aromatami kwiatów i tropikalnych owoców. Mocna barwa przekłada się zarówno w nosie, jak i smaku. Na podniebieniu intensywne, cieliste, złożone z głębią i naturalną świeżością.
Capitel Ossian

Capitel Ossian
Intensywny nos. Na podniebieniu głębokie i długie. Wino o świetnej strukturze i gęstości. Polecamy do owoców morza, dziczyzny, dań z kaczki, drobiu i dojrzałego sera.
Casa de la Vega Macabeo Verdejo Bodegas Muñoz

Casa de la Vega Macabeo Verdejo Bodegas Muñoz
Lekkie białe wino na każdy dzień, z nutą pikantności. Wyraziste, łączy aromaty owoców (morela, gruszka) i kwiatów. Orzeźwiające i proste. Temperatura podania to 8-10°C. Polecamy do ryb, owoców morza, sałatek, delikatnych wędzonych serów.
Cava Brut Dignitat

Cava Brut Dignitat
Słomkowy kolor wina z zielonymi smugami. Stabilne, delikatne bąbelki. Bogactwo aromatów kwiatowych i dojrzałych cytrusów. W smaku żywe, z wyraźnym posmakiem owocowym, z delikatną elegancją. Długo utrzymujące się miękkie bąbelki. Serwować w temperaturze 6-8°C. Podawać jako aperitif, do sałatek, deserów, owoców.
Cava Brut Grans Moments

Cava Brut Grans Moments
Wino wytwarzane metodą tradycyjną. Owocowy bukiet, bardzo świeży i rześki, z lekko chlebowym tłem. W ustach lekkie i orzeźwiające.
Cava Brut Nature Gran Reserva Sumarroca

Cava Brut Nature Gran Reserva Sumarroca
Złota barwa wina. Bogactwo aromatów jesiennych jabłek, pigwy oraz tostowej nuty w tle.