Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Wina hiszpańskie
Leyenda Sherry Medium

Leyenda Sherry Medium
Jasnobursztynowy kolor wina. Aromaty migdałów, orzechów z lekką nutą melona i ananasa. Na podniebieniu złożone, z początku dużo likierowej słodyczy, która bardzo szybko równoważona jest kwasowością. Świetnie zbalansowane, typowy bukiet.
Marieta Albariño

Marieta Albariño
Piękny słomkowy kolor. W aromatach dominują brzoskwinie, dojrzałe jabłka i melon, uzupełniane akcentami cytrusowymi. Mimo półwytrawności w ustach świeże i orzeźwiające. Rekomendujemy kulinarne zestawienia z owocami morza, rybami lub łagodnymi serami.