Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kategorie
Producent
-
Acustic
-
Alianza de Garapiteros
-
Amós Bañeres
-
Baigorri
-
Benito Santos
-
Bodega Attis
-
Bodega Inurrieta
-
Bodega Nodus
-
Bodegas Abanico
-
Bodegas Arzuaga Navarro
-
Bodegas del Mundo
-
Bodegas Escudero
-
Bodegas la Emperatriz
-
Bodegas la Purisima
-
Bodegas Logos
-
Bodegas Mourviedro
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Mureda
-
Bodegas Olarra
-
Bodegas San Gregorio
-
Bodegas Sommos
-
Campo de Arriba
-
Castillo De Mendoza
-
Celler Vall Llach
-
Cortijo Trifillas
-
Covinas
-
Covinca
-
Cuatro Rayas
-
Dominio de Pingus
-
Dominio de Tares
-
Els Vinyerons
-
Faustino Group
-
Faustino Rivero Ulecia
-
Finca del Marquesado
-
Herencia Altes
-
Jane Ventura
-
Macán Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia
-
Manuel Manzaneque
-
Marques de Grinon
-
Marques de Murrieta
-
Marques de Riscal
-
Martin Codax
-
MicrobioWines
-
Ossian
-
Pago de Carraovejas
-
Pago de Cirsus
-
Portal del Priorat
-
Priorat
-
R. López de Heredia
-
Ritme
-
Sherry Leyenda
-
Vega Sicilia
-
Williams & Humbert
-
Zorzal
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Wina hiszpańskie
Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos

Pedro de Ivar Crianza Bodegas Logos
Wino składa się w 70% z tempranillo, w 20% z odmiany garnacha i w 10% ze szczepu merlot. Z uwagi na specyfikę powyższych odmian, zbiory są przeprowadzane w różnym czasie, tak aby owoce były jak najbardziej dojrzałe. Tempranillo zbierane jest w drugiej połowie września, garnacha w drugiej połowie października a mazuelo pod koniec października.
Grona są odszypułkowane i umieszczane w szklanych kadziach, gdzie następuje fermentacja w kontrolowanej tempreaturze 30 stopni Celsjusza. Maceracja trwa 25 dni, aby otrzymać mocną strukturę, intensywny kolor oraz ekspresyjne aromaty. Następnie, wino zaczyna dojrzewać w beczkach z amerykańskiego dębu, co potrwa 12 miesięcy. Przez ten czas nabierze charakteru i elegancji. Potem wino zostaje zabutelkowany i kolejny rok spędzi w piwnicy, aby się ustabilizować.
Pedro de Ivar posiada czysty, jasny, rubinowy kolor. W aromatach dominują nuty dojrzałych owoców, przypraw i dębiny. W smaku wino utrzymuje balans pomiędzy tostową beczką a dojrzałymi owocami leśnymi.
Logos Cabernet

Logos Cabernet
Cabernet sauvignon w hiszpańskim wydaniu. Kluczowe etapy winifikacji to fermentacja w stalowych kadziach w temperaturze 28 stopni oraz długa maceracja (ponad 30 dni). Wino przez 3 miesiące dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu. Wino posiada ciemny kolor. Bukiet bogaty w akcenty jagód oraz fiołków, z lekkim muśnięciem wanilii i zielonego pieprzu. Na wyróżnienie zasługuje dobra struktura i złożony charakter. Krągłe. Będzie świetnym kompanem wyrazistych serów oraz mięs.
Logos Garnacha

Logos Garnacha
Bardzo ekspresyjna garnacha z Navarry. Kluczowe etapy winifikacji to fermentacja w stalowych kadziach w temperaturze 28 stopni oraz długa maceracja (ponad 30 dni). Wino przez 3 miesiące dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu. Wino posiada wiśniowy kolor, który na brzegach kieliszka przechodzi w kasztan. Bukiet kwiatowo-owocowy, z lekkim muśnięciem wanilii. W ustach soczyste i mocne, ale także złożone. Długi finisz. Będzie świetnym kompanem wyrazistych serów oraz mięs.
Logos I Bodegas Logos

Logos I Bodegas Logos
Doskonałe połączenie trzech odmian winorośli: 40% garnacha, 30% tempranillo oraz 30% cabernet sauvignon. Winogrona zostały zerwane z 60-letnich krzewów, na przełomie października i listopada. Fermentacja w temperaturze 30 stopni Celsjusza ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali i zostaje zainicjowana przez autochtoniczny szczep drożdży, pochodzący z winnicy. Maceracja trwa 25 dni. Następnie wino trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 16 miesięcy. Podczas tego procesu wino jest zlewane czterokrotnie. Po zabutelkowaniu spędza jeszcze 12 miesięcy w piwnicy, aby się ustabilizować i w końcu trafia do sprzedaży.
Wino posiada głęboką wiśniową barwę, która na obrzeżach wpada w purpurę. Dzięki długiej maceracji w aromatach odnajdziemy bardzo intensywne tony owoców leśnych, śliwek i wiśni, a także dymne, dębowe tło z posmakiem wanilii i kawy. Krągłe, z mocną strukturą i świeżą kwasowością. Długi finisz.
Logos I będzie doskonałym kompanem do sezonowanych owczych serów, pieczonych czerwonych mięs oraz dziczyzny.
Logos II Bodegas Logos

Logos II Bodegas Logos
Doskonałe połączenie trzech odmian winorośli: 40% garnacha, 30% tempranillo oraz 30% cabernet sauvignon. Winogrona zostały zerwane z 60-letnich krzewów, na przełomie października i listopada. Fermentacja w temperaturze 30 stopni Celsjusza ma miejsce w kadziach z nierdzewnej stali i zostaje zainicjowana przez autochtoniczny szczep drożdży, pochodzący z winnicy. Maceracja trwa 25 dni. Następnie wino trafia do beczek z amerykańskiego dębu, gdzie pozostanie przez 14 miesięcy. Podczas tego procesu wino jest zlewane czterokrotnie. Po zabutelkowaniu spędza jeszcze 12 miesięcy w piwnicy, aby się ustabilizować i w końcu trafia do sprzedaży.
Wino posiada wiśniową barwę, która na obrzeżach wpada w kasztanowy. Dzięki długiej maceracji w aromatach odnajdziemy bardzo intensywne tony owoców leśnych, śliwek i wiśni, a także waniliowo-czekoladowe dębowe tło. Długi posmak nie daje zapomnieć o harmonijnym smaku.
Logos II będzie doskonałym kompanem do sezonowanych owczych serów, pieczonych czerwonych mięs oraz dziczyzny.
Logos Merlot

Logos Merlot
Delikatny merlot z Navarry. Kluczowe etapy winifikacji ro fermentacja w stalowych kadziach w temperaturze 28 stopni oraz długa maceracja (ponad 30 dni). Wino przez 3 miesiące dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu. Wino posiada kasztanowy kolor. W bukiecie dominują aromaty jagód oraz skórek dojrzałych winogron, z lekkim muśnięciem wanilii. W ustach pikantne, z akcentami rodzynek. Będzie świetnym kompanem wyrazistych serów oraz mięs.