Aby korzystać z serwisu slonecznawinnica.pl musisz mieć ukończone 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?


Kategorie
Producent
-
Acustic
-
Alianza de Garapiteros
-
Alvear
-
Baigorri
-
Benito Santos
-
Bodega Attis
-
Bodega Inurrieta
-
Bodega Nodus
-
Bodegas Abanico
-
Bodegas Arzuaga Navarro
-
Bodegas del Mundo
-
Bodegas Escudero
-
Bodegas la Emperatriz
-
Bodegas la Purisima
-
Bodegas Logos
-
Bodegas Monte La Reina
-
Bodegas Mourviedro
-
Bodegas Muga
-
Bodegas Muñoz
-
Bodegas Mureda
-
Bodegas Olarra
-
Bodegas San Gregorio
-
Bodegas Sommos
-
Campo de Arriba
-
Castillo De Mendoza
-
Cavas
-
Celler Vall Llach
-
Codorniu Group
-
Cortijo Trifillas
-
Covinas
-
Covinca
-
Cuatro Rayas
-
Dignitat
-
Dominio de Pingus
-
Dominio de Tares
-
Faustino Group
-
Finca del Marquesado
-
Grans Moments
-
Herencia Altes
-
Jane Ventura
-
Macán Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia
-
Manuel Manzaneque
-
Marques de Grinon
-
Marques de Murrieta
-
Marques de Riscal
-
Martin Codax
-
Ossian
-
Pago de Carraovejas
-
Pago de Cirsus
-
Portal del Priorat
-
Priorat
-
R. López de Heredia
-
Ritme
-
Sherry Leyenda
-
Sumarroca
-
Vega Sicilia
-
Williams & Humbert
Cena
-
od
do
Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win
Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.
Wina hiszpańskie
Cava Conde de Haro Brut Bodegas Muga

Cava Conde de Haro Brut Bodegas Muga
Jasnozłota barwa wina. Długie i aksamitne musowanie. Zmysłowy bukiet, nuty białych owoców, kwiatów i lekkie cytrusy w tle. Na podniebieniu aksamitne, eleganckie, z klasą. Dojrzewało 14 miesięcy w butelkach.
Muga Blanco

Muga Blanco
Białe wino wytrawne o jasne żółto-zielonej barwie. W aromatach znajdziemy zielone jabłka, cytryny, a także nuty maślane i waniliowe. Wino fermentowało i dojrzewało 3 miesiące w beczce. Polecane do dań na bazie białych mięs.
Muga Prado Enea Gran Reserva

Muga Prado Enea Gran Reserva
Spontaniczna fermentacja w dużych kadziach dębowych. Kolor rubinowy, z lekką ewolucją. Aromaty dojrzałe, śliwki i porzeczki otulone zapachem szlachetnego drzewa cedrowego, sporo nut korzennych- cynamon, pieprz, wanilia oraz liście tytoniu i eukaliptusa w tle. W smaku fantastyczny balans, świetne ułożenie i soczysta kwasowość. Wino na lata. Leżakuje 12 miesięcy w kadziach, a następnie 36 miesięcy w beczkach dębowych własnego wyrobu. Polecane do czerwonego mięsa i pieczeni.
Muga Reserva

Muga Reserva
Barwa średnio głęboka, rubinowa. Bukiet złożony, kompleksowy. Wyraźne nuty czerwonych owoców przeplatają się z aromatami wanilii i olejku mentolowego. W ustach wino eleganckie, dobrze ułożone, z wyraźną taniną. Leżakuje 24 miesiące w beczkach dębowych własnego wyrobu. Polecane do czerwonych mięs.
Muga Reserva Seleccion Especial

Muga Reserva Seleccion Especial
Barwa dość głęboka, ciemna. Bukiet złożony i dobrze ułożony. Z początku dominuje dojrzały owoc- śliwki, porzeczki, maliny. Następnie pojawiają się nuty mięty i lukrecji, a w zakończeniu zaznaczają się słodsze nuty korzenne- wanilia, goździki oraz tytoń. Smak harmonijny, długi i kompleksowy. Leżakuje 26 miesięcy w beczkach dębowych własnego wyrobu. Polecane do dań na bazie czerwonego mięsa.
Muga Rosado

Muga Rosado
Kolor jasny, łososiowy. Aromat delikatny, złożony z nut moreli, brzoskwiń, owoców liczi oraz lekkiej nuty chlebowej w tle. W ustach rześkie, dość lekkie i aksamitne. Fermentuje i dojrzewa 3 miesiące w kadziach dębowych własnego wyrobu.
Torre Muga

Torre Muga
Barwa głęboka, fioletowo- rubinowa. Bukiet gęsty, bardzo owocowy, nuty beczkowe zdecydowanie na drugim planie. W ustach duża koncentracja, obfity i soczysty owoc, taniczna faktura, eleganckie nuty tytoniu i skóry w tle. Długi, wielowymiarowy finisz. Leżakuje 6 miesięcy w kadziach, a następnie 18 miesięcy w beczkach dębowych własnego wyrobu. Polecane do dań na bazie czerwonego mięsa i dziczyzny.