Wina hiszpańskie - najlepsze gatunki win

Hiszpania posiada długą tradycję uprawy winorośli o produkcji wina. Pozostałości starych pras winiarskich można znaleźć w regionach Katalonia, Navarra, Rioja czy Valdepensas, gdzie do dzisiaj moszcz fermentuje cosechero, czyli w zbiornikach wyciosanych w skale. Hiszpania to kraj o największej powierzchni upraw na świecie. Ich wielkość wynosi 1,17 miliona ha. Każdy hiszpański region ma swoich sympatyków, tak jak wina pochodzące z nich. Nieważne, czy będzie to La Rioja, Navarra, Aragonia, Katalonia, Walencja, Andaluzja, Kastylia-Leon czy Kastylia-La Mancha wszędzie możemy spodziewać się interesujących aromatów i smaków. Dla jednych będą to wina czerwone, które bazują na odmianach tempranillo, garnacha, monastrell, mencia, bobal, tinta de Toro czy carinena dla innych białe wina oparte na szczepach verdejo, viura, albarino czy viura.

CT Tempranillo+Merlot

CT Tempranillo+Merlot

CT Tempranillo+Merlot

Kolor wiśniowy, średniogłęboki, z refleksami fioletowymi. Przyjemne aromaty czerwonych, dojrzałych owoców, lekka nuta konfitury. W smaku okrągłe, soczyste, owocowe. Polecane do czerwonego mięsa.

Cena: 33,00 zł
szt.

CT Verdejo+Sauvignon Blanc

CT Verdejo+Sauvignon Blanc

CT Verdejo+Sauvignon Blanc

Przejrzysta, jasna słomkowa barwa. W bukiecie odnaleźć można świeże owoce tropikalne- na pierwszym planie marakuja i limonka, w tle lekka nuta wanilii. Soczyście owocowe w smaku, eleganckie i rześkie. Polecane do ryb i owoców morza.

Cena: 33,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl